IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическата грешка на Путин с войната срещу Украйна

Русия вероятно ще излезе от войната по-бедна, по-слаба и сериозно унизена, както обикновено става с агресорите

13:19 | 19.05.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Владимир Путин не беше единственият, който сбърка, пише Гидиън Рахмън за Financial Times. Предположението на руския лидер, че неговата армия ще надвие Украйна за дни, беше широко споделяно. Същите западни разузнавателни агенции, които правилно прогнозираха, че Русия ще нахлуе в Украйна, вярваха още, че Путин вероятно ще спечели бърза победа.

Но след почти три месеца война московците са затънали, понасяйки тежки загуби. Международната изолация на Русия се изостря след потвърждението, че Финландия и Швеция планират да се присъединят към НАТО.

Сега много се говори за некомпетентността на руските военни. Но може би не се изисква специално обяснение за техните проблеми. В съвременните времена, когато големите сили нахлуват в по-малки държави, те обикновено губят. Америка не успя във Виетнам, Афганистан и Ирак и прибегна до унизителното отстъпление след по-малки военни интервенции в Сомалия и Ливан. Съветският съюз се провали в Афганистан, а Русия сега се проваля в Украйна.

Както отбелязва индийският учен Пратап Бхану Мехта: „Една от големите мистерии на международната политика е, че въпреки ужасния си опит от воденето на асиметрични войни мощните държави продължават да мислят, че могат да ги спечелят.“

Една мощна страна, която устоя на изкушението да води война през последните 40 години, е Китай. Китайците понесоха удар, когато нахлуха във Виетнам през 1979 г. Оттогава Пекин мъдро избягва войната. Съсредоточавайки се върху икономическото развитие, Китай трансформира своята икономика и общество и се превърна в най-мощната страна в света след САЩ.

През последните години обаче китайското правителство и народ демонстрират известен копнеж по бойното поле. Китай налива пари в армията си. Заплашителните военни учения край Тайван бяха засилени. Популярността на военните филми нарасна.

Опитът на Русия в Украйна обаче сочи, че би било катастрофална грешка за Китай да се поддаде на изкушението да започне кратка и славна война. След като бойните действия започнат, нещата рядко вървят по план. Историкът Адам Тууз посочва: „Като изключим войните за национално освобождение, е трудно да се назове дори една агресивна война от 1914 г. насам, която да е довела до ясни положителни резултати за този, който я започва.“

Народите и държавите, които защитават домовете си, обикновено са много по-мотивирани от нашествениците. Репутацията на Русия като военна сила бе изкована в отбранителни войни срещу Наполеон и Хитлер. Но сега Русия е агресорът, а украинците са в ролята на героични защитници на родината, изиграна от руснаците през 1812 и 1942 г.

Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Ти никога не си говорил с цифри и факти, не ни разсмивай, паляяк! да вижда се, ти ти тоя ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Тоест след като стана комунист и ти изпита болка и загуби зрение... и други комунисти твърдят така! поне успя ли да хванеш очите, че щерката да ги пришие? ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Аз говоря с цифри, факти и доводи, ти с безсъдържателни лични нападки. То се вижда кой от двама ни е т.ъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 1 година
На никой, ама буквално на никой не му пука за Украйна освен разбирасе на самите украинци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Самият факт , че се води на украинска територия , конфликтът е по- вреден за нея . Това не са джунгли , планини , или пущинаци - това е 40 милионна страна с инфраструктура , а Русия е като слон в стъкларски магазин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Конфликт на думи , а в действителност - бизнес и пари за крадене /въоръжаване/, не само на Украйна , основно на страните от ЕС , които били под заплаха . А какво ще стане , ако Русия обяви териториите за свои и всяко продължаване на военните действия класифицира като война ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 1 година
Самото допускане че конфликта е между Украйна и Русия прави останалите ти изводи погрешни. Украйна е средство , за всички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 4
corner
преди 1 година
Може да се разглежда и като успех . В случая , сходните загуби на оръжие и състав не са в полза на Украйна по две причини . Първо - Украйна губи и инфраструктура и БВП пропорционално на времето . Второ- когато се съизмерва с армия 5-10 пъти по- голяма от нейната , в момента в който половината вече я няма , съотношението става 10-20 по- различно . Трето - когато Украйна няма боеспособни ВКС и ВВС границите на придвижване на сухопътните сили не е от значение ,защото пораженията са зад фронотовата линия и загубите си вървят с времето . Четвърто - колкото и да се окопават - това не е партизанска война . Една от големите грешки на Украинската армия е да формира широк фронт . Там не важат предимствата на партизанската война . Пето - Русия гледа на голяма част от територията , като на нейна , което би било трудна задача за Украйна - колкото да нападне чужда страна , затова и аналогията с безуспешните мисии на САЩ е не много точна . Ако се вгледаме , може и да открием позитиви за руската страна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 1 година
Аха , кат няма кво да кажеш е по добре да замълчиш от колкото да раждаш подобни бисери . Ясно е ,че си падаш по Путин но понякога грешките са просто грешка и ако търсиш и може би успяваш да намериш някакъв стратегически позитив от нападението над Украйна то и за непрогледналият е видима тактическата катастрофа който спретнаха руското разузнаване и армейско командване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
Kiro_100
преди 1 година
Има една притча за бисерите ... И прасетата .... Аз гледам да се придържам към нея ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още