IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическата грешка на Путин с войната срещу Украйна

Русия вероятно ще излезе от войната по-бедна, по-слаба и сериозно унизена, както обикновено става с агресорите

13:19 | 19.05.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Като страна, бореща се за съществуването си, Украйна задължи всички пълнолетни мъже да останат в страната и да се бият. Русия все още трябва да се преструва пред собствения си народ, че участва в „специална военна операция“, която не изисква масова мобилизация.

Колкото по-дълго продължава една война, толкова по-трудно става за нахлуващата армия. Дори и да окупирате столицата - както направиха американците в Ирак и Афганистан - вероятно ще се сблъскате с изтощаваща бунтовническа мощ, която ще бъде охотно подкрепяна от външни сили.

Загубената война има и ерозиращи вътрешни последици. Над 15 хил. американски войници загинаха във войните в Афганистан и Ирак, а два пъти повече по-късно, самоубивайки се. Стотици хиляди бяха ранени, като ефектите се разпространиха в обществото и политиката.

Малкото изключения от правилото, че великите сили губят малки войни, изглежда се случват, когато битките и целта са ясно ограничени. Ако конфликтът наистина беше „специална военна операция“ (да използваме фалшивия термин на Путин за инвазията в Украйна), тогава успехът бе възможен. По време на войната в Персийския залив през 1991 г. водената от САЩ коалиция ограничи целите си до изтласкване на Ирак на Саддам Хюсеин от Кувейт. Когато САЩ се опитаха да отидат много по-далеч във втората война в Залива от 2003 г. - целейки свалянето на Саддам и окупирането на Ирак - планът се провали. Успешната намеса на НАТО в Косово през 1999 г. се основаваше на въздушна сила в подкрепа на косоварите.

Промените във военните технологии сега може би допълнително намаляват шансовете на нахлуващата армия, както Макс Буут наскоро посочи във Washington Post. Информационните технологии и дроновете могат да определят точно движенията на атакуващата сила; след това прецизно насочвани ракети могат да я поразят. Тази промяна в технологиите може отчасти да обясни тежките загуби на Русия в битките за Киев и региона на Донбас.

Както Русия открива, дори война срещу по-малък, по-слаб съсед може да се обърка жестоко. По-големите конфликти пък водят до бедствие. Дори номиналната победа може да остави икономиката и обществото ви в руини. Великобритания излезе победител във Втората световна война, но така и не възстанови статута си на велика сила. Както по-късно заключава историкът Ей Джи Пи Тейлър: „Въпреки че целта на това да бъдеш велика сила е да можеш да водиш голяма война, единственият начин да останеш такава сила е да не участваш в нея.“

Този парадокс сега се разиграва в пълна степен в Украйна. При Путин страната се въоръжаваше в продължение на десетилетие и след това започна война, за да възстанови статута си на велика сила. Вместо това Русия вероятно ще излезе от войната в Украйна по-бедна, по-слаба и сериозно унизена. Войната на Путин не е просто престъпление. Тя е и голяма грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Ти никога не си говорил с цифри и факти, не ни разсмивай, паляяк! да вижда се, ти ти тоя ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Тоест след като стана комунист и ти изпита болка и загуби зрение... и други комунисти твърдят така! поне успя ли да хванеш очите, че щерката да ги пришие? ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Аз говоря с цифри, факти и доводи, ти с безсъдържателни лични нападки. То се вижда кой от двама ни е т.ъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 1 година
На никой, ама буквално на никой не му пука за Украйна освен разбирасе на самите украинци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Самият факт , че се води на украинска територия , конфликтът е по- вреден за нея . Това не са джунгли , планини , или пущинаци - това е 40 милионна страна с инфраструктура , а Русия е като слон в стъкларски магазин .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Конфликт на думи , а в действителност - бизнес и пари за крадене /въоръжаване/, не само на Украйна , основно на страните от ЕС , които били под заплаха . А какво ще стане , ако Русия обяви териториите за свои и всяко продължаване на военните действия класифицира като война ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 1 година
Самото допускане че конфликта е между Украйна и Русия прави останалите ти изводи погрешни. Украйна е средство , за всички :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 4
corner
преди 1 година
Може да се разглежда и като успех . В случая , сходните загуби на оръжие и състав не са в полза на Украйна по две причини . Първо - Украйна губи и инфраструктура и БВП пропорционално на времето . Второ- когато се съизмерва с армия 5-10 пъти по- голяма от нейната , в момента в който половината вече я няма , съотношението става 10-20 по- различно . Трето - когато Украйна няма боеспособни ВКС и ВВС границите на придвижване на сухопътните сили не е от значение ,защото пораженията са зад фронотовата линия и загубите си вървят с времето . Четвърто - колкото и да се окопават - това не е партизанска война . Една от големите грешки на Украинската армия е да формира широк фронт . Там не важат предимствата на партизанската война . Пето - Русия гледа на голяма част от територията , като на нейна , което би било трудна задача за Украйна - колкото да нападне чужда страна , затова и аналогията с безуспешните мисии на САЩ е не много точна . Ако се вгледаме , може и да открием позитиви за руската страна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 1 година
Аха , кат няма кво да кажеш е по добре да замълчиш от колкото да раждаш подобни бисери . Ясно е ,че си падаш по Путин но понякога грешките са просто грешка и ако търсиш и може би успяваш да намериш някакъв стратегически позитив от нападението над Украйна то и за непрогледналият е видима тактическата катастрофа който спретнаха руското разузнаване и армейско командване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
Kiro_100
преди 1 година
Има една притча за бисерите ... И прасетата .... Аз гледам да се придържам към нея ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още