IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическата грешка на Путин с войната срещу Украйна

Русия вероятно ще излезе от войната по-бедна, по-слаба и сериозно унизена, както обикновено става с агресорите

13:19 | 19.05.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Като страна, бореща се за съществуването си, Украйна задължи всички пълнолетни мъже да останат в страната и да се бият. Русия все още трябва да се преструва пред собствения си народ, че участва в „специална военна операция“, която не изисква масова мобилизация.

Колкото по-дълго продължава една война, толкова по-трудно става за нахлуващата армия. Дори и да окупирате столицата - както направиха американците в Ирак и Афганистан - вероятно ще се сблъскате с изтощаваща бунтовническа мощ, която ще бъде охотно подкрепяна от външни сили.

Загубената война има и ерозиращи вътрешни последици. Над 15 хил. американски войници загинаха във войните в Афганистан и Ирак, а два пъти повече по-късно, самоубивайки се. Стотици хиляди бяха ранени, като ефектите се разпространиха в обществото и политиката.

Малкото изключения от правилото, че великите сили губят малки войни, изглежда се случват, когато битките и целта са ясно ограничени. Ако конфликтът наистина беше „специална военна операция“ (да използваме фалшивия термин на Путин за инвазията в Украйна), тогава успехът бе възможен. По време на войната в Персийския залив през 1991 г. водената от САЩ коалиция ограничи целите си до изтласкване на Ирак на Саддам Хюсеин от Кувейт. Когато САЩ се опитаха да отидат много по-далеч във втората война в Залива от 2003 г. - целейки свалянето на Саддам и окупирането на Ирак - планът се провали. Успешната намеса на НАТО в Косово през 1999 г. се основаваше на въздушна сила в подкрепа на косоварите.

Промените във военните технологии сега може би допълнително намаляват шансовете на нахлуващата армия, както Макс Буут наскоро посочи във Washington Post. Информационните технологии и дроновете могат да определят точно движенията на атакуващата сила; след това прецизно насочвани ракети могат да я поразят. Тази промяна в технологиите може отчасти да обясни тежките загуби на Русия в битките за Киев и региона на Донбас.

Както Русия открива, дори война срещу по-малък, по-слаб съсед може да се обърка жестоко. По-големите конфликти пък водят до бедствие. Дори номиналната победа може да остави икономиката и обществото ви в руини. Великобритания излезе победител във Втората световна война, но така и не възстанови статута си на велика сила. Както по-късно заключава историкът Ей Джи Пи Тейлър: „Въпреки че целта на това да бъдеш велика сила е да можеш да водиш голяма война, единственият начин да останеш такава сила е да не участваш в нея.“

Този парадокс сега се разиграва в пълна степен в Украйна. При Путин страната се въоръжаваше в продължение на десетилетие и след това започна война, за да възстанови статута си на велика сила. Вместо това Русия вероятно ще излезе от войната в Украйна по-бедна, по-слаба и сериозно унизена. Войната на Путин не е просто престъпление. Тя е и голяма грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 0
georgi_shum
преди 1 година
Викаш не си го измислил още,а ?;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 1 година
Не ти требва ... ;) Дъщеря ми е очен хирург. Твърди, че след успешна операция на вродена слепота, когато пациентът види за първи път светлина, изпитва нечовешка болка ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 1 година
Оо Велики Стратезе, о Велики интелектуалцо :) Просвети нас, низшите, за какво и срещу кого воюва в Украйна, ултра-мега-гига джуджето :)? Просветли ни.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 1 година
И не "стратегическата", а чисто интелектуалната грешка на редовния драскач на статии в либералтите медии е, че Путин воюва в Украйна за Украйна! Продължавайте да квакате около Украйна и ще разберете какво прави Путин, когато вече ви е до сливиците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 1 година
Ахъм ... И аз това си помислих... Глъмовете като нощни пеперуди около петромаксова лампа са се нацвъкали и пърхат около войната в Украйна, без да мислят как им изгарят нежните крилца ... А истинската война тече с пълна сила и наесен Украйна ще е некво ехо от това, което в действителност се случва. И тогава ше разберете къде са били нанесени "ядрените" удари и кой е отнесъл плувката ... ;) Ако сме живи, заглавията тука ще са далече от окопите и шитняците за Украйна, които сега ви сервират тука като за пред отпускарския сезон ... ;) Тогава и ше се разбере какви грешки е направил Путин и направил ли е изобщо такива, или виеебалмамата ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
corner
преди 1 година
Едва ли някой ще извлече позитиви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
По-добре не бих могъл да се изразя относно дребния лузър Митю Импо-то. ;))) Точно в десетката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Oбичам България
преди 1 година
За твоите уникални умствени упражнения мога да цитирам друг наш водач: "На т.ъп човек, Томиславе, акъл не се набива. На т.ъп човек се набива само к.ур." Тъжното е че русоробите не са от най-умните и сигурно ти се радват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 1 година
Окопите печелят време. Въпросът е за кой времето носи позитиви и за кой негативи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
corner
преди 1 година
Това е вярно . Азовстал показа , какво е да се заровиш под земята . Така е навсякъде на фронотовата линия - окоп до окоп , няма минаване . Става бавно , метър по метър , но веднъж изгонени - няма връщане , защото окопите , траншеите и землянките влизат в отбраната на другата страна , по сащата логика . Затова и завоеванията ще са необратими .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още