IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделенията в Запада заплашват Украйна

Те могат да обрекат страната на дълга и брутална война на изтощение

11:14 | 16.06.22 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руската военна доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на екзистенциална заплаха за държавата. Високопоставени американски представители смятат, че е възможно руският лидер Владимир Путин да погледне на едно унизителното поражение в Украйна като на такъв вид заплаха. Това създава парадоксална ситуация – колкото по-добре се справя Украйна на бойното поле, толкова по-опасна става ситуацията.

Тези опасения внасят реална предпазливост в политиката на САЩ и са причината Вашингтон да ограничи обхвата на новите ракети, които доставя на Украйна. Американците решиха да не изпращат артилерия, която може да нанесе удар дълбоко на руска територия, защото това може да изглежда твърде много като пряка атака на САЩ. (Междувременно доставката на тежки оръжия от Германия продължава да се забавя.)

Всичко това е източник на дълбоко разочарование за онези в западния алианс, които смятат, че най-голямата опасност е руският империализъм, а не руското поражение. Те посочват неотдавнашните коментари на Путин, чрез които той се представя за наследник на Петър Велики, за да си върне - както той се изрази - и да разшири руската територия.

Представителите на този лагер отхвърлят идеята, че Путин някога ще прибегне до ядрено оръжие, като твърдят, че руският лидер винаги е проявявал силен инстинкт за самосъхранение. Те вярват, че единственият начин да се сложи край на руската имперска заплаха е да се унижи Путин. Това води до призив за много по-агресивни военни действия, като предоставяне на Киев на средства за потапяне на руския флот, който в момента блокира украинските пристанища.

Осъзнавайки необходимостта от запазване на западното единство, САЩ и техните съюзници излязоха с няколко словесни формули, с които всички могат да се съгласят. Всички, включително Шолц и Макрон, са съгласни, че на Украйна не трябва да се налага мирно споразумение. Но опасенията на украинците са, че те де факто ще бъдат принудени да отстъпят територия, защото няма да им бъдат предоставени достатъчно мощни оръжия, за да попречат на Русия да напредне на бойното поле.

Много ще зависи от това какво въздействие ще имат новите артилерийски системи, обещани на Украйна през следващите седмици. Въпреки ключовите си разделения повечето западни правителства изглежда смятат, че ако Украйна успее да изтласка Русия там, откъдето нейните въоръжени сили започнаха инвазията на 24 февруари, това ще осигури база за сериозни преговори.

За съжаление обаче, няма гаранция, че Украйна може да постигне такава победа – или че някоя от страните ще спре да се бие, ако се възстановят границите от 24 февруари. В Украйна, както и във Виетнам, определението за победа е опасно хлъзгаво и резултатът може да бъде дълга и брутална война на изтощение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 1 година
Много протсо, но си прекалено т,ъп да го проумееш. Обстрелват ги от тяхните си позиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 1 година
ухаа, кеф ми е да гледам юсайската борса, направо мед ми капеее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Малоyмна копейко, след като руски наемници и запасняци атакуваха Донецк и Луганск преди 8 години, започна конфликта. Уж като граждански. Но изпратените "недоволни граждани" от Мордор огънаха капачките и тогава дойдоха зелените човечета на Пyтткин. И започна военния конфликт. За 8 години умряха 14000 души от двете страни, а причината за това е единствено в Пyтткин, изпратил Гиркин и зелените човечета там! Същия тоя Гиркин, който псува сега Пyтткин и оня папуас шойгу. Нищо не знаеш, но се пенявиш тук за шепа копейки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
че тоя няма да ти даде отговор е ясно... но дай линк моля те! Все пак този факт на мен не ми беше известен, може би заради факта че меддите ни са про Кремълски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 1 година
е как са ги тероризирали, като от 8 години са под руска окупация... я си изясни опорките, че нещо си твърде глууупав и не си ги разбрал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 1 година
Нещо атлантопитеците са се активизирали тези дни. Хубаво нещо е това. Щом са се активизирали, значи са вдигнали кръвното.. значи всичко е наред.... всичко върви в правилната посока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
Личи си ,че не си прочел докрая коментара на колегата :) Но какво да очакваш от хора които вярват ,че ги пръскат (***)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Я па тоа, за умен се бара. А осем години обстрелване на мирни жители в жилищни квартали кой го извършва? Римският папа ли. Избити са по този начин 15 хиляди мирни жители, ама това не било геноцид. В последните седмици обстрелът с мини и снаряди е особено интензивен. Бе ай сиктир, мерзко човече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
cherney
преди 1 година
Виж, когато си глуппав е по-добре да си мълчиш, отколкото да си отвориш устата и да потвърдиш съмненията, че си такъв. Официално съобщение от назначения за лидер в ДНР Денис Пушилин посочва, че за 2020 и 2021 на територията на ДНР има осем инцидента на етническа основа. ОСЕМ. За две години. Тези глупости за етническо прочистване е една много смешна руска пропаганда и действително трябва да си с много ограничен интелект, за да повярваш в това. Между другото, Мариупол, Херсон и Харков са градове, в които 90% от населението са руско говорящи и тези хора живееха спокоен живот преди 24 февруари. Нещо повече, имаха симпатии към Русия. Днес ненавиждат тази страна. Голяма част от приятелите на баща ми в Луганск / там е завършил висше образование / са етнически руснаци. Тези хора бяха бомбардирани от Русия и днес не искат и да чуят за нея и за т.нар. русский мир. Във връзка с крайно неграмотното промотиране на руска пропаганда от твоя страна ще си позволя да задам един въпрос, респективно с интерес ще очаквам да дадеш някакъв смислен отговор. Моля да ни обясниш коя държава през последните осем години 11 пъти постави искане в ООН да бъде създадена работна група на терен, за да разследва твърденията за етническо прочистване, а също така коя държава упражни правото си на вето в Съвета за сигурност - 11 пъти, за да не допусне това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Добро утро :) Тук си задай въпрос защо русия се лакоми за още територии ?!?! Няма ли си достатъчно ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още