IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемането на Украйна подкрепя мечтата на Франция за по-силен ЕС

Визитата на Еманюел Макрон в Киев би трябвало да отбележи промяна във френското мислене за разширяването

17:21 | 24.06.22 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и френският му колега Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg</em></p>

Украинският президент Володимир Зеленски (вляво) и френският му колега Еманюел Макрон. Снимка: Bloomberg

Съвместното посещение в Киев на лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния беше вододел. Преди това въпросът дали Украйна ще получи статут на кандидат за ЕС беше отворен. Сега това е вероятният резултат, подсилен на следващия ден от препоръката на Европейската комисия в полза на кандидатурата, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

За тримата западноевропейци (Макрон, Шолц и Драги – бел. прев.), които на моменти бяха в противоречие с украинския президент Володимир Зеленски за това, че изглеждат твърде нерешителни в отговора си на войната, пътуването беше своеобразно изкупление. За френския президент Еманюел Макрон, по-специално, би било глупаво да дойде само за да продължи да шикалкави относно статута на кандидат-членка, който Зеленски призовава ЕС да предостави на Украйна.

Но по-голяма от каквато и да е дипломатическа грешка би била по-дълбоката геополитическа грешка от отказването на статута на кандидат.

През месеците, откакто Украйна подаде молбата си за членство, дни след войната, бяха изразени редица опасения. Статутът на кандидат е просто символичен. Пътят към реалното членство е дълъг и мъчителен. ЕС би бил нефункционален с повече членове, така че неговото управление трябва да бъде реформирано, преди да приеме нови.

Аргументът, че ЕС едва ли ще позволи на Украйна да стане член в крайна сметка, така че би било жестоко и неразумно да се дават фалшиви надежди, е най-циничното възражение срещу кандидатурата й. Но всичко това е толкова заблуждаващо.

Както процесът на приемане, така и процедурите за вземане на решения в ЕС наистина трябва да станат по-ефективни, но това не е причина да не се даде статут на кандидат. Всъщност започването на преговори за присъединяване с Украйна е най-добрият стимул за ЕС да насочи вниманието си към решаването на тези проблеми. И ако статутът на кандидат наистина е просто символичен, предоставянето му не коства нищо, докато отказването му просто би разкрило малодушието на ЕС.

В основата на дебата за кандидатурата на Украйна е разликата в нагласите. В един турбулентен свят трябва ли целта на ЕС да е да изолира европейците от проблеми по техните граници или по-далеч? Или тя е да се използват правомощията на Съюза, за да се трансформират тези проблеми в нещо по-благоприятно?

Тази колизия между изолационизма и ангажираността, или между адаптирането към и влиянието върху променящия се световен ред, достига кризисна точка с въпроса какво да правим с Украйна.

Ключът към него е позицията на Франция. Макрон постоянно настоява за по-активен ЕС, който да оформя света около него. Но той спазва френската традиция да се предполага, че външната сила идва от повече вътрешна съгласуваност. Френската политическа върхушка е склонна да настоява за задълбочаване на сътрудничеството в ЕС, вместо да го разширява до повече страни. Тя винаги е виждала второто като пречка за засилване на влиянието на Франция като средна сила, проектираща се чрез ЕС.

Оттук и настояването – за последно в речта на Макрон в Страсбург през май – за преодоляване на правото на вето, за да се вземат по-бързи решения. Макрон също така призова за по-широка „европейска политическа общност“ за онези, които все още не са готови за членство в ЕС или никога няма да бъдат. В случая с Украйна, както и със Западните Балкани, френските представители дават да се разбере, че ЕС с още повече членове от днес би бил тромав до точката на парализа.

Но войната на Путин срещу Украйна прави тази перспектива несъстоятелна. Не защото рискът от тромавост не е реален, а защото, ако целта е да се привлекат други страни да възприемат европейския начин на живот и да се ограничи властта на онези, които биха го подкопали, нищо не допринася за нея повече от необратимото свързване на Украйна с европейската система от правила. Никога не е имало по-добра възможност за това, нито ще има в бъдеще.

Европейската комисия отбелязва, че Украйна вече е приела части от правилата на ЕС. Подробните въпроси на Брюксел относно кандидатурата й получиха отговор в рекордно кратко време, дори в условията на войната. Прозападното гражданско общество на Украйна иска да използва статута на кандидат, за да притисне местните политици за повече реформи.

С други думи, това е случай, в който истинският тласък за разширяване би засилил, а не заплашил френската цел за по-силен ЕС. Сблъсъкът между целите и средствата във френското мислене все още съществува, но посещението на Макрон в Киев може поне да бъде признание за това. Наред с исканията за по-нататъшни реформи, включени в констатацията на ЕК, това може да даде на други скептично настроени държави-членки повод да стигнат до същото признание. Ако се окаже така, това би било чудесен завършек на френското председателство на ЕС.

Последна актуализация: 10:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 2
Борката
преди 3 месеца
Да се допълня, зрещу сак с консерви, уснаците получават западни противотанкови средства за около 1/4 милион USD.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 3 месеца
Продължаваш да пробваш с фейкове ... :))) ... по-тъъппоо от фейк , може да бъде само споделен от дядя вова(борката) фейк ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 3 месеца
Дори намекът за приемане на нацистка укpoпия е най-големият позор в историята на ЕС... а опитите да се отмени правото на вето, нарушава самите му принципи и разрушава самите му основи. Явно целта е Германия и Франция да си провят каквото искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Борката
преди 3 месеца
Жив да не бях!! Снимат с термокамера руснаци и украинци се срещат в гора. Украинците дават противотанков джавелин и разни панцерфауст (противотанкиви), получават сак с консерви и се разотиват :) В ЕС и майката на Урсула ще продадат за сланина и водка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Борката
преди 3 месеца
Зелке, твоите янки бяха принудени да признаят, че косоварите разфасоват на органи сръбските пленници. Трай малко. На запад търсенето на истината от хилядолетие не им е професия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 3 месеца
Некой по-смислен фейк или само толкова си можеш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Борката
преди 3 месеца
Украйна лидер в криминалната търговия с човешки органи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Борката
преди 3 месеца
По-силен ЕС с Украйна? Мърр майкоу, жив да не бях. Ето ви малко инфо за мрга-фабриката за резервни човешки части в Украйна! Само си поръчвате какво ви трябва. И да не е ранен или затворник, ще ви го отвлекат жив под предлог за "Антитерористична операция" - https://bgr.news-front.info/2022/06/24/ukrajna-lider-v-kriminalnata-trgoviya-s-choveshki-organi/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още