IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да запазят хладнокръвие в борбата с инфлацията

Няма много логика регулаторите да предизвикат рецесия, за да се справят с временните болежки на предлагането, пише Мартин Сендбу за Financial Times

13:57 | 09.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Очевидният отговор е, че дори ако търсенето е близо до нормалното ниво, предлагането може да не е, или поради пандемията, или заради скоковете в цените на енергията и суровините. Но колко сигурни можем да бъдем, че това са трайни проблеми? (Няма много логика да предизвикваме рецесия, за да се справим с временните болежки на предлагането).

Пандемията можеше да навреди на капацитета на икономиката да произвежда, като намали броя на здравите работници. Но не и в еврозоната, където много страни се радват на рекордно високи нива на заетост. И докато в щатската икономика все още работят почти милион по-малко хора, отколкото през февруари 2020 г., настоящият бум продължава да добавя работни места с темпове, надвишаващи два пъти средните стойности преди пандемията. Ръстът на заетостта остава силен и в континентална Европа.

Има малко признаци това да спре. Но централните банки могат да го осуетят с решимостта си да ограничат растежа на търсенето. Така възниква въпросът: наистина ли това, от което нашите икономики най-много се нуждаят сега, е да има по-малко работещи хора? Дори през призмата на инфлацията, не е ли поддържането на силен ръста в заетостта (а оттук и в предлагането) това, което е необходимо за устойчиво намаляване на ценовия натиск?

Същото важи и за енергийната криза. За икономиките, които са нетни вносители на енергия, високите цени на петрола, газа и електроенергията ги правят по-бедни, така че те ще трябва да изнасят повече и да консумират по-малко, за да осигурят енергийните си нужди. Как се облекчава този проблем чрез намаляване и на собственото им производство, когато рестриктивната политика удря както заетостта, така и инвестициите? (Що се отнася до страните, които не са нетни вносители, по-високите цени на енергията причиняват неравенство, което затягането на паричната политика може само да влоши).

Последният аргумент за затягане към рецесия, предизвикана от предлагането, е да се избегне спиралата заплати-цени. Но рационалността му е оправдана, ако рискът е повече от теоретичен. Сами по себе си, увеличенията на заплатите, разбира се, са нещо, което трябва да се приветства - и стабилните маржове на печалба сочат, че разходите за заплати не водят до повишаване на цените. Заслужава да се отбележи също, че страните с най-голямо разпространение на колективното договаряне (Франция, Италия, Скандинавските) имат най-ниски нива на инфлация.

Нищо от това не трябва да омаловажава истинското страдание, причинено от кризата при разходите за издръжка. Но паричното затягане на прага на рецесия ще влоши нещата без никаква полза. Правителствата трябва да осигурят подкрепа за най-тежко засегнатите от скока на цените. Но може би централните банки - в името на паричната и икономическата стабилност - трябва да се отнасят към инфлацията по-толерантно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Те не говорят глупости , а само заблуждават аудиторията . Това с което са ангажирани медиите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
Аман от анализатори говорещи глупости. Значи ли че за да запазим работните места в фирми зомбита трябва да толерираме инфлацията. Защо този анализатор не попита спестителите какво мислят. И защо не се говори за трилионите отпечатани без покритие. Именно те вдигнаха инфлацията а войната я ускори. И защо северните държави трябва да плащат за мързела на южните. Този попилизъм трябва да спре. Който не му изнася в европейският съюз да се маха. А комунизмът отдавна не е на мода. Парите трябва да си върнат стойността а това ще се случи само със силна парична политика. Активите трябва да се сринат и да достигнат подобаваща та им стоиности. Балоните не правят икономиката силна а точно обрарното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Пак глупости на килограм.Целта е да не се вкорени инфлацията,една криза осуетява това.Няма средно положение хем инфлация ,но и здравословен растеж .Тръгне ли веднъж духа от бутилката се спира само с ограничаване на харченето,което в повечето случаи е болезнено.Вижте само имотните пазари,цените на наемите,акциите,балоните с биткойни и дигитални валути,и на финала ще си говорим поредните глупости...лихвите трябва да се вдигат агресивно,за да може икономиката се изчисти от всички въздушни и зомби бизнеси,от всички балони,и да се тръгне отначало с някаква що годе нормалност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още