IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да запазят хладнокръвие в борбата с инфлацията

Няма много логика регулаторите да предизвикат рецесия, за да се справят с временните болежки на предлагането, пише Мартин Сендбу за Financial Times

13:57 | 09.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По време на пандемията централните банки на САЩ и еврозоната промениха своята стратегия за паричната политика, като прекратиха предишната си практика. След десетилетие на инфлация под целевите равнища и заетост, болезнено бавно връщаща се към предишните върхове, монетарните власти обещаха да бъдат толерантни към инфлация, която временно надвишава целта, стига продължаващите парични стимули да са оправдани по друг начин, пише Мартин Сендбу за Financial Times.

Това би трябвало да е заздравило нервите на централните банкери на фона на няколко лоши изненади от страна на предлагането. И за известно време те наистина запазиха хладнокръвие по време на последвалия инфлационен взрив. Но те нямаха куража да отстоят новите си убеждения. Вместо това, позволиха на критиките да ги накарат да отхвърлят възможността високият натиск откъм търсенето да привлече повече ресурси в икономиката, отколкото се смяташе досега, и по този начин, с течение на времето, да помогне за ограничаване на ценовия натиск, като същевременно поддържа растежа.

Сега централните банки изглеждат решени да възстановят онази монетарна версия на токсичния мачизъм, която казва, че ако не боли, значи не работи. Водещи представители на монетарните власти са все по-категорични относно намеренията си да намалят инфлацията, дори с цената на забавяне на растежа или покачване на безработицата. Пазарите разбраха намека и се подготвят за рецесия.

Централните банкери не изпитват удоволствие от това, разбира се. Те се аргументират с това, че няма по-добра алтернатива. Ако наистина е така, по-добре да са абсолютно прави, но за съжаление, аргументът им е по-слаб, отколкото мнозина си мислят.

Първоначално, нарастването на инфлацията беше почти изцяло приписвано на шоковете в предлагането. Но въпреки очевидната роля на войната на Владимир Путин срещу Украйна и последвалото затягане на доставките на газ, преобладаващото мнение някак се измести към обвиняване на прекомерното търсене.

Но едва тази година номиналните разходи надминаха нивото отпреди пандемията в САЩ; и все още не са го направили в Обединеното кралство и еврозоната. Дори в САЩ общият обем на закупените стоки и услуги (за разлика от пазарната им стойност) е колкото нивото отпреди пандемията. Т.e. не толкова бушуващото, а възстановяващото се търсене (което само по себе си е триумф на антикризисните политики) е изправено пред по-високи цени по причини, свързани с предлагането.

Последна актуализация: 03:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
corner
преди 1 година
Те не говорят глупости , а само заблуждават аудиторията . Това с което са ангажирани медиите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Aznesam
преди 1 година
Аман от анализатори говорещи глупости. Значи ли че за да запазим работните места в фирми зомбита трябва да толерираме инфлацията. Защо този анализатор не попита спестителите какво мислят. И защо не се говори за трилионите отпечатани без покритие. Именно те вдигнаха инфлацията а войната я ускори. И защо северните държави трябва да плащат за мързела на южните. Този попилизъм трябва да спре. Който не му изнася в европейският съюз да се маха. А комунизмът отдавна не е на мода. Парите трябва да си върнат стойността а това ще се случи само със силна парична политика. Активите трябва да се сринат и да достигнат подобаваща та им стоиности. Балоните не правят икономиката силна а точно обрарното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Пак глупости на килограм.Целта е да не се вкорени инфлацията,една криза осуетява това.Няма средно положение хем инфлация ,но и здравословен растеж .Тръгне ли веднъж духа от бутилката се спира само с ограничаване на харченето,което в повечето случаи е болезнено.Вижте само имотните пазари,цените на наемите,акциите,балоните с биткойни и дигитални валути,и на финала ще си говорим поредните глупости...лихвите трябва да се вдигат агресивно,за да може икономиката се изчисти от всички въздушни и зомби бизнеси,от всички балони,и да се тръгне отначало с някаква що годе нормалност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още