IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британската икономика се нуждае от нов свеж поглед

Условията на предлагане, заплатите и корпоративното ценообразуване са по-важни от това дали растежът се забавя или дори става отрицателен

13:52 | 26.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Великобритания се нуждае от нови практически икономически правила. Старите норми и допускания не са адекватни за свят със сериозни сътресения в доставките на газ и други суровини, висока инфлация и изключително ниски темпове на растеж на производителността, пише Крис Джайлс за Financial Times.

В миналото преките пътища, които повечето икономисти използваха, за да опишат сложна и динамична икономика, като тази на Обединеното кралство, служеха сравнително добре. Икономиката на Великобритания можеше да поддържа икономически растеж от около 2 процента годишно без това да е инфлационно. Лихвените проценти трябваше да се повишават, когато безработицата беше ниска и темпът на растеж беше по-висок. Обратното се прилагаше, когато безработицата бе висока или растежът паднеше много под 2 процента. Ако се задаваше рецесия, всички смятаха, че властите трябва да натиснат педала на газта чрез по-ниски лихвени проценти, подпомогнати може би от намаляване на данъците.

Това мислене е живо в управленските кръгове на Обединеното кралство. То стои зад изказванията тази пролет на Андрю Бейли, управителят на Английската централна банка (АЦБ) за навигиране по „тесен път“ между твърде гореща и твърде студена икономика. Прогнозирайки стагнация за икономиката на Обединеното кралство, ОИСР препоръча „правителството да обмисли забавяне на фискалната консолидация, за да подкрепи растежа“. А външният министър Лиз Тръс, един от кандидатите за лидер на Консервативната партия и премиер, многократно призова за намаляване на данъците, като каза, че последните увеличения са „грешка сега, когато сме изправени пред толкова силни насрещни икономически ветрове“.

Всички тези коментари прикрито или явно приемат позицията на предлагането в британската икономика като следваща традиционните практически правила и след това се стремят да регулират търсенето, за да поддържат инфлацията ниска, но положителна.

Проблемът е, че способността на Обединеното кралство да доставя стоки и услуги е всичко друго, но не и стабилна или предвидима. Великобритания не е единствената, която е изправена пред тежък енергиен шок, но има и допълнителните насрещни ветрове в лицето на тежък Брекзит, по-рязък спад на производителността след финансовата криза в сравнение с други страни и намаляваща работна сила.

При толкова нисък потенциален растеж неприятната реалност е, че високите цени на енергията тласкат икономиката на Обединеното кралство към рецесия, въпреки че тя все още има прекомерно търсене. Харченето спада, но потенциалното предлагане е спаднало още повече, така че все още имаме излишно търсене. Разбираме, че е напълно възможно да имаме лека рецесия, която все още е инфлационна.

АЦБ става все по-ясна в признаването на този труден компромис. Нейният тон по отношение на инфлацията стана по-твърд и очаквам гуверньорът й Бейли скоро да признае, че тя трябва да действа по-агресивно срещу инфлацията, с по-големи повишения на лихвените проценти, дори когато перспективите се влошават.

Наред с действията на централната банка се нуждаем от нови практически правила и нов език, за да опишем точно икономиката. Когато разглеждаме инфлацията, предлагането трябва да е преди всякакви разговори за ускорители, спирачки или търсене. Въпросите, които трябва да се зададем, включват това дали условията на предлагане се подобряват или влошават, и какви са тенденциите при заплатите и корпоративните ценови политики.

Отговорите на тези въпроси са много по-важни от това дали растежът се забавя или дори дали е положителен или отрицателен. Трябва също така да разгледаме месечните движения на цените, като си зададем въпроси като този каква част от всички стоки и услуги се покачват или намаляват като цена. В Обединеното кралство през юни 94 процента от артикулите в индекса на потребителските цени се бяха повишили през последната година, а над 70 процента бяха поскъпнали с годишен темп от над 4 процента. Това е висока и широка инфлация с много скромни признаци за смекчаване.

Следователно е необходима значително по-строга парична политика. Не е нужно да говорим за темпове на растеж, за да разберем, че твърде много цени се покачват с повече от двойно на инфлационната цел и това сега е отразено в решенията за корпоративно ценообразуване. Докато инфлацията не бъде победена, това е новият начин за обсъждане на икономиката на Обединеното кралство. Никой не мисли, че е приятен, но е необходим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още