IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава на 16-то място в света по ръст на цените на жилищата

Темповете на увеличение на цените у нас се ускоряват в сравнение с първото тримесечие, отчита глобален консултант

11:37 | 12.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

България запазва 16-та си позиция от 55 пазара в света по ръст на цените на жилищата, вижда се от доклада на консултантската компания Knight Frank за глобалния пазар на имоти през второто тримесечие.

Темпът на ръст на цените на имотите у нас се ускорява до 8,8% за периода април-юни от 8,1% за периода януари-март, сочат данните на компанията, базирани на изчисленията на европейската статистическа служба Евростат.

През второто тримесечие спрямо първото ръстът на цените на имотите в България достига 1,8% спрямо 1,6% през предходното тримесечие.

В глобален план лидер по ръст на цените на жилищата остава Исландия с 23,2% на годишна база през второто тримесечие спрямо 18% годишно увеличение през първите три месеца.

Страната е с население от само 344 хил. души и има около 130 хил. жилища. През 2016 г. обаче е привлякла 1,7 млн. посетители, което доведе до бум на индустрията с краткосрочните наеми, посочва компанията. Това накара правителството да въведе изискване тези, които отдават жилищата си за повече от 90 дни годишно или получават над 1 млн. исландски крони годишно (9 500 долара), да кандидатстват за специален лиценз.

На второ място е Хонконг с 21,1%, а на трето – Малта с 14,6%, която е и най-бързо растящият пазар в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Топ 10 на пазарите на жилища с най-бърз ръст на цените се допълва от Канада, Чехия, Турция, Естония, Унгария, Индия и Нова Зеландия.

Същевременно Украйна остава най-слабият пазар на жилища с годишен спад от 6% през второто тримесечие на годината. Преди нея е Сингапур с 2,1% понижение, както и Гърция с 1,8%.

Сред пазарите с най-силни ценови понижения се нареждат още Полша, Мароко, Япония, Финландия, Италия, Кипър и Бразилия.

Глобалният индекс на Knight Frank за цените на жилищата се увеличава с 5,6% за годината до края на юни, отчита компанията.

Като цяло европейският регион остава най-добре представящият се в света от гледна точка на жилищни пазари, но темповете се забавят, подчертава компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nix
преди 6 години
Така ли растат цените на 16 в света:Цените на имотите в Банско падат - http://***.investor.bg/bylgariia/451...-padat-246368/ (и то с 50 - 60%) Чуждите инвестиции в България за първото полугодие се свиха почти наполовина - http://***.investor.bg/biudjet-i-fin...lovina-245041/ - Още по-силен спад се наблюдава при чуждестранните вложения в недвижими имоти у нас - с 93%, показват данните на БНБПазарът на имоти започва да боксува в цялата държава - http://***.investor.bg/analizi/113/a...ugodie-242892/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още