Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

2 млрд. долара заплата? Softbank се противопоставя

Основателят на SoftBank Масайоши Сон е приклещен в спор за обезщетението, което неговият ключов заместник Марсело Клор настоява да му бъде платено

2 млрд. долара заплата? Softbank се противопоставя

Марсело Клор. Снимка: Patrick T. Fallon/Bloomberg

SoftBank, японският конгломерат, който стана синоним на безвъзмездни разходи за нерентабилни технологични стартъпи, включително WeWork и Uber, се опитва да харчи по-малко пари - като започне с един от своите топ мениджъри.

Марсело Клор, главен оперативен директор на фирмата и близък довереник на основателя и главен изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон, настоява за приблизително 2 млрд. долара заплащане през следващите няколко години, пише The New York Times, позовавайки се на четирима души, запознати с дискусиите, които не са били упълномощени да говорят публично по въпросите на заплащането. Сон и други висши ръководители на SoftBank в Япония се стремят да платят на Клор много по-малка сума - най-много десетки милиони долари.

Още по темата

Необичайно голямата сума като залог отразява изключителната роля на Клор в SoftBank, където той служи отчасти като „чистач“ и отчасти – като „посланик“, справяйки се с разплитане на разхвърляни инвестиции, търсене на доходоносни възможности и привличане на основатели на стартъпи – откакто се присъедини през 2017 г. Той пристигна в конгломерата по молба на Сон, след като преди това управляваше телекомуникационната компания Sprint.

Но Сон и други ръководители на SoftBank се притесняват, че всичко, което се приближава до такава гигантска сума на заплата, ще предизвика гнева на инвеститорите в Япония, където акциите на конгломерата се търгуват и където на големи изплащания към ръководителите обикновено не се гледа добре. И сега Клор – който спечели 17 млн. долара през миналата година – е един от най-добре платените ръководители в Япония през последните години. Дори в Съединените щати малко ръководители на публично търгувани компании получават над 1 млрд. долара като заплати и награди с акции за една година. През 2020 г. само Александър Карп, главен изпълнителен директор на Palantir, имаше общ пакет за обезщетение от над 1 млрд. долара.

Освен това SoftBank, която има пазарна капитализация от около 85 млрд. долара, се бори със спадащата цена на акциите. Акциите ѝ се обезцениха с повече от 35% тази година след регулаторната репресия в Китай, която натежа върху китайските акции. Alibaba, китайският гигант за онлайн търговия на дребно, е най-големият залог на SoftBank.

„SoftBank и Марсело Клор участват активно в дискусии за ролята му в компанията и за заплащането му“, се казва в изявление на SoftBank. „Марсело е важен изпълнителен директор в SoftBank, който е помогнал с много важни инициативи“.

Някои ръководители на SoftBank са недоволни и от друга доходоносна дейност на Клoр, въпреки че фирмата разреши това: на няколко пъти той е правил лични инвестиции в стартиращи предприятия, които е представял и на SoftBank. Когато по-късно SoftBank инвестира в някои от същите стартиращи предприятия на много по-големи оценки, стойността на личните инвестиции на Клор се е повишила значително, което му генерира печалба за милиони долари - поне на хартия. Според двама от източниците на медията главният финансов директор на фирмата Йошимицу Гото е сред онези, които са се оплакали на Сон по въпроса.

Въпреки че не е нечувано, много компании обезкуражават този тип лично инвестиране, тъй като то може да предизвика конфликт между интересите на служителя и на фирмата - или дори да създаде впечатление за такъв.

„Движи се ужасно близо до границата между законно и незаконно, етично и неетично“, каза Асват Дамодаран, професор по финанси в Stern School of Business в Нюйоркския университет. Обикновено инвестиционните мениджъри са длъжни да действат в най-добрия интерес на всички свои акционери и поради това на личните инвестиции не се гледа с добро око.

Клор и SoftBank спорят по заплащането от седмици, работейки със собствените си екипи от адвокати. Преговорите, които може да продължат още седмици, разрушиха тесните връзки между 64-годишния Сон и 16 години по-младия Клор – дотолкова, че Клор дори може да напусне SoftBank през следващите месеци, независимо дали получи или не обезщетението, за което настоява казват и четиримата източници.

Клор отказва да бъде интервюиран.

Дамодаран добавя, че напускането на Клор може да има огромно въздействие върху SoftBank, тъй като конгломератът има малко официални процеси за вземане на решения. „SoftBank е компания, ръководена от личности“, казва той. „Те правят големи инвестиции въз основа на нечие вътрешно усещане“.

Сон основава SoftBank през 1981 г., като изгражда голям конгломерат в родната си Япония, в който влизат фирми за разпространение на софтуер, оператори и издателства на списания. През 90-те години той направи голям удар в Съединените щати, яхна бума на дотком индустрията, за да стане за кратко най-богатия човек в света. Той спечели имиджа на човек, който плаща високи цени за стартиращи технологични компании, преди да загуби по-голямата част от богатството си, когато балонът се спука.

Сон се оттегли от Съединените щати до 2012 г., когато обяви план за 22 милиарда долара за закупуване на мажоритарен дял в Sprint, надявайки се да го слее с T-Mobile, за да направи компанията основен играч в мобилната телефония.

На следващата година Сон се срещна с Клор, когато SoftBank плати около 1,3 милиарда долара за мажоритарен дял в Brightstar, дистрибутор на смартфони, който  Клор беше основал и превърнал в глобална компания. Израснал предимно в Боливия, Клор вече бе изградил регионален бизнес за разпространение на мобилни телефони в североизточната част на САЩ, преди да основе Brightstar.

Впечатлен от амбицията и хъса на Клор, Сон го привлече, за да управлява Sprint, който губеше пари, абонати и изоставаше от по-големите си конкуренти AT&T и Verizon. Клор пое поста главен изпълнителен директор на Sprint, след като регулаторите провалиха планираното му сливане с T-Mobile. Той стабилизира компанията и в крайна сметка възобнови сделката с T-Mobile през 2018 г. SoftBank заяви, че вече е направила повече от 12 млрд. долара от своята инвестиция. Инвестицията на SoftBank в Brightstar беше далеч по-малко печеливша и тя продаде своя дял през миналата година за няколкостотин милиона долара, казват трима души, запознати със сделката.

През 2019 г. Сон отново се обърна към Клор за помощ, когато още един голям залог от SoftBank се оказа катастрофален. Дотогава SoftBank набра около 100 милиарда долара за своя Vision Fund. С подкрепата на държавния фонд на Саудитска Арабия технологичният инвестиционен фонд - най-големият по рода си в света - се стреми да вземе дялове в авангардни технологични компании в Съединените щати и в глобален мащаб.

SoftBank и фондът заложиха приблизително 9 млрд. долара на WeWork, съвместната компания, която беше на ръба на фалита след неуспешен опит за първично публично предлагане през есента. Клор преговаряше директно със съоснователя и главен изпълнителен директор на WeWork Адам Нойман относно обезщетение, в рамките на което му бяха платени приблизително 180 млн. долара, за да се откаже от прекомерния си контрол върху компанията.

По-късно Клор помогна за наемането на Сандип Матрани, ветеран от бизнеса с недвижими имоти, да ръководи WeWork като главен изпълнителен директор и да постави компанията на пътя към успешно публично предлагане. В крайна сметка WeWork стана публична чрез компания за придобиване със специална цел (SPAC).

Тъй като WeWork се стабилизира, Клор прекарва повече време в обикаляне на света за нови инвестиционни възможности за себе си и SoftBank. Той лично инвестира около 15 милиона долара тази година в Sorare, компания, която използва така наречените незаменими токени или NFT, за да помогне на хората да залагат на фентъзи футболни игри, при оценка от около 2 милиарда долара. През септември Sorare обяви, че Vision Fund на SoftBank и други големи инвеститори са инвестирали в нея приблизително 3,7 млрд. долара. Според двама души, запознати с инвестицията му, Клор продължава да държи своя дял.

В поне два други случая Клор лично е инвестирал в компании преди SoftBank. През април SoftBank оглави инвестиция от 1 милиард долара в сделка, която обедини бизнеса с телевизионно съдържание на Grupo Televisa и Univision Communications, за да създаде най-голямата испанскоезична медийна компания в света. Клор, който стана заместник-председател на слятото дружество, бе инвестирал преди това в Univision заедно със SoftBank. Клор продължава да държи своя личен дял, който е повишил оценката си при слятото предприятие.

В друг случай Клор е провел няколко дискусии с ръководители на Binance.US, базираното в САЩ дъщерно дружество на Binance.com, най-голямата борса за криптовалути в света, твърдят трима души, запознати с дискусиите. Той им е казал, че планира да инвестира лично и че SoftBank вероятно ще влезе в следващия кръг на финансиране. Нито Клор, нито SoftBank в крайна сметка инвестираха в Binance.US.

SoftBank е наясно с това и е разрешила личните инвестиции на Клор. Самият Сон не е загрижен за личните инвестиции, казвайки, че е добре ръководителите да генерират собствена възвръщаемост, докато SoftBank също го прави, твърди човек, близък до Сон.

Въпреки това наскоро конгломератът промени политиките си, така че ръководителите трябва да продадат своя дял обратно на SoftBank на такава цена, че да избегнат потенциални конфликти на интереси. През октомври SoftBank придоби дял в Digital Currency Group на стойност 10 млрд. долара. Клор инвестира в компанията за криптовалута месеци по-рано, когато тя беше оценена на 8 млрд. долара. Той продаде своя дял на по-ниска цена.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
ох на батя ... те тва е заплата ...

Още от Анализи
Полша отново се конфронтира с ЕС - сега в областта на цифровите технологии