Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Данните – новият петрол

Антимонополните власти трябва да преминат от индустриалната ера в XXI век, коментира The Economist

Данните – новият петрол

Снимка: аархив Ройтерс

Нова стока представлява доходна и бързо растяща индустрия, предизвиквайки антимонополните регулатори да се намесят, за да ограничат онези, които контролират потока ѝ. Преди един век въпросният ресурс бе петролът. Сега подобни опасения са предизвикани от гигантите, които боравят с данни – петрола на дигиталната ера, пише в свой коментар The Economist.

Тези титани – Alphabet (компанията майка на Google), Amazon, Apple, Facebook и Microsoft – изглеждат неукротими. Те са петте най-скъпи листнати компании в света. Печалбите им скачат: през първото тримесечие на 2017 г. заедно те прибраха чисти печалби от 25 милиарда долара. Amazon взема половината от всички долари, похарчени онлайн в Америка. Миналата година на Google и Facebook се дължеше почти целият ръст на приходите от дигиталните реклами в Америка. 

Още по темата

Подобно надмощие породи призиви технологичните гиганти да бъдат раздробени, подобно на Standard Oil в началото на ХХ век. В миналото The Economist се обявяваше против подобни драстични мерки. Сам по себе си размерът не е престъпление. Успехът на гигантите облагодетелства потребителите. Малцина биха искали да живеят без търсачката на Google, без еднодневните доставки на Amazon или предлаганите чрез Facebook новини. Нито пък тези компании бият тревога, когато се прилагат стандартни антимонополни тестове. Те са далеч от изнудването на клиентите, тъй като много от техните услуги са безплатни (всъщност потребителите плащат, като предоставят още повече данни). Ако се вземат предвид офлайн съперниците им, пазарният им дял изглежда по-малко притеснителен.

А появата на стартъп фирми като Snapchat подсказва, че нови играчи още могат да създават вълнение.

Повод за тревога обаче има. Контролът на данни от интернет компаниите им дава огромна власт. Старото мислене за конкуренцията, появило се в ерата на петрола, изглежда старомодно за това, което се нарича „икономика на данните“. Необходим е нов подход.

Какво се промени? Смартфоните и интернет родиха изобилие от данни, които са повсеместни и далеч по-ценни. Независимо дали тичате сутрин, гледате телевизия, или просто си стоите в задръстване, на практика всяка дейност създава дигитална следа – още суровини за дестилаторите на данни. С включването в интернет на устройства, от часовници до коли, обемите нарастват: според някои изчисления един самоуправляващ се автомобил ще генерира 100 гигабайта за секунда.


Последни новини

Коментари (4)

3
 
5
 
4
nobel до: ivan.kostov.39
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Дори в момента един работещ в селското стопанство в Щатите храни 200 човека. Енергетиката работи далеч по-ефективно. При съвременното състояние на технологиите би било напълно достатъчно, ако с производство се занимава 1, най-много двама на всеки 100 за да се поддържа необходимият на геймъра стандарт на живот.
0
 
12
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
както и да се развиват компютърните рехнологии - все пак ще трябва храна, жилища, енергия........
1
 
16
 
2
nobel до: lyusien
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Когато ти чета постовете и научната фантастика пред мен оживява. Мисля, че през 1982-а излезе на български книгата на Херберт Франке "Нулева знона". В нея той описва животът на хората в един град от бъдещето. В града има прекрасна транспортна система, която обаче ръждясва, защото никой не я използва. Всички живеят в жилища, чиято главна съставна част е 3D компютър и по цял ден играят игри. Което запълва напълно цялото им съществувание и те просто не правят нищо друго. Това бъдеще вече не изглежда чак толкова далечно и невъзможно. Много е вероятно наистина да дойде ден, когато всичко ще е само облачни услуги. Но на мен честно казано не ми се иска много да го доживея.
6
 
11
 
1
преди 6 месеца
Това е положението След 10 години светът ще бъде съвсем различен Потреблението на петрол постоянно ще намалява а ще се увеличава потреблението на облачни услуги и данни Искаме или не искаме това е положението И които не иска да се промени ще остане далече назад

Още от Анализи
Рекламните компании не успяват да се адаптират към новите реалности