Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ерик Юан - лидерът на Zoom, който стои в центъра на геополитическата буря

Юан бързо привлече вниманието в последните седмици, но търговската война между САЩ и Китай го поставя в неудобна позиция

Ерик Юан - лидерът на Zoom, който стои в центъра на геополитическата буря

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Малко хора натрупаха толкова богатство от коронавируса, колкото Ерик Юан.

Като основател и главен изпълнителен директор на Zoom – приложението, превърнало се в синоним на видео конферентните разговори по време на блокадите, Юан се радва на нещо, което може да бъде описано като смущение от богатството, пише Financial Times.

Тази седмица личният му дял в компанията, която той основа преди девет години, за първи път скочи над 10 млрд. долара, с което Юан попадна в редиците на милиардерите в Силициевата долина.

Така че е облекчение да видим, че той все още може да прави същите аматьорски грешки, като най-заблудените начинаещи в технологичната индустрия. Тази седмица той обяви най-новите финансови резултати на Zoom, но забрави да включи звука си, което в крайна сметка доведе до пантомимата, разиграваща се на екраните по целия свят по време на пандемията. Инвеститорите все пак разбраха посланието, което вдигна цената на акциите на Zoom до нови висини.

Още по темата

При 300 млн. участници дневно, участвали в онлайн срещи в платформата по време на пика през април, кризата хвърли светлината на прожекторите върху Юан, отбелязвайки възхода на един от малкото родени в Китай лидери на хитов стартъп от Силициевата долина. Но освен това изложи компанията на множество критики и протести заради пропуските в поверителността и сигурността на данните.

Въпреки големия брой инженери от китайски произход, които работят в Силициевата долина, малцина са онези, които са се изкачили до лидерските постове на видни технологични компании. Юан е роден в източната китайска провинция Шандун и е учил математика и компютърни науки преди през 90-те години да се премести в Съединените щати, където става инженер в WebEx. След като компанията е придобита от Cisco, той започва кариерата си в гиганта в мрежовото оборудване. Cisco обаче отказва да подкрепи идеята му за просто приложение, подходящо за новия свят на смартфоните, ето защо той напуска, за да го създаде сам.

Възходът на Юан като най-известния нов китайско-американски бизнес лидер в Силициевата долина се случи във време на нарастващо напрежение между САЩ и Китай, а технологиите са основен източник на търкания между двете държави. В допълнение към този дискомфорт, една трета от работната сила на Zoom е базирана в Китай – нещо, което беше естествено за една амбициозна глобална компания, но сега може да се превърне по-скоро в тежест.

След като пандемията превърна Zoom в нещо обичайно в домакинствата, последваха „отвратителните слухове и дезинформация“, както ги нарича Юан – въпроси за неговата лоялност и подозрения дали работата в Китай не е превърнала Zoom в инструмент за шпионаж от страна на Пекин. Миналата седмица Юан дори декларира своята американска идентичност. Той е гражданин на САЩ от 2007 г., а с последния си ход подчерта корените на Zoom в страната.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Китайските технологични фирми научиха болезнен урок от Индия