IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ерик Юан - лидерът на Zoom, който стои в центъра на геополитическата буря

Юан бързо привлече вниманието в последните седмици, но търговската война между САЩ и Китай го поставя в неудобна позиция

12:22 | 06.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

След скорошно пътуване до Китай, той коментира пред познати, че сега усеща Съединените щати повече като свой дом, твърди Санти Суботовски, един от ранните рискови инвеститори в Zoom. „Децата му са родени и отгледани тук, той се идентифицира с тази култура“, посочва Суботовски. „Той е тук отдавна, но акцентът му не си отива“.

Личните му интереси са като на всеки ръководител на компания. Времето със семейството му е особено важно. Освен това е страстен почитател на баскетбола. Юан определя покойната баскетболна звезда Кобе Брайънт, играча и инвеститор в Zoom Андре Игуодала, както и и собственика на Dallas Mavericks Марк Кюбън, за своите герои.

Очевидно Юан се чувства некомфортно от геополитическата хватка, в чийто център стои. В интервю, дадено за Financial Times миналата година, той прогнозира, че взаимният личен интерес ще надделее в отношенията между САЩ и Китай, като ще гарантира бъдеще, в което и двете икономики ще останат тясно свързани помежду си. Сега това изглежда все по-малко вероятно.

Ако корените му бяха причина за спорове, то популярността на Zoom доведе до други форми на нежелано внимание. „Zoom-bombing”-ът, както се нарича нахлуването на нежелани посетители в частните разговори в платформата, е поредната дума в речника с термини за лошо поведение онлайн. Да добавим към това и купищата софтуерни проблеми. Експерти по киберсигурност остро критикуваха защитите на Zoom, а в крайна сметка регулаторите в САЩ решиха да разгледат какво точно се случва с платформата.

Кризата със сигурността изкара на преден план това, което поддръжниците на Юан определят като най-добрите му качества. Едно от тях е смирението. Юан твърди, че откакто е пристигнал в САЩ отношението му се е формирало от съветите на баща му какво е необходимо за успех в друга държава: „работѝ усърдно и остани смирен“. Експерт, който посочи недостатъците в софтуера на Zoom, коментира, че бързо е получил личен имейл от лидера на компанията, който му благодари, че е открил проблемите.

Решението да задържи всичко останало, докато Zoom решава проблемите си, подчертава решимостта на Юън, която поддръжниците му твърдят, че е негова сила. „Той няма да се откаже“, коментира Суботовски.

Дори и след трудните уроци, които преживя тази година, Юан все още понякога се бори да постави мост между света на бизнес софтуера, където са корените на Zoom, и по-широкия потребителски пазар, на който оперира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още