IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook се изправя пред най-голямото изпитание в историята си

А директорите ѝ сякаш не знаят какво точно трябва да направят

14:58 | 19.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания Facebook се сблъсква с огромно изпитание, а нейното ръководство се проваля в опитите да се справи с него, пише в свой анализ CNBC.

Добрите лидери признават грешките си, извиняват се бързо, появяват се там, където са необходими, и показват, че вярват в компанията. От своя страна, директорите на Facebook реагират на лошите новини като увъртат и пренебрегват проблема. През миналата година във всеки един път, в който се появяваха негативни новини, директорите ги омаловажаваха. Само вижте миналогодишните изявления за това колко души са видели купени от Русия реклами, свързани с изборите в САЩ - първо бяха 10 млн., а след това - 126 млн.

Топ директорите отклониха темата, когато бяха запитани от Конгреса за руската намеса.

Действията им днес напомнят за това как реагираха директорите на Nokia и BlackBerry след появата на iPhone. Приходи на компаниите продължиха да растат няколко години, а ръководителите им пренепрегнаха заплахите. По същото време обаче потребителите започнаха да се оттеглят масово. Но беше твърде късно.

Няма външен играч, който да поваля Facebook в момента. Всичко е свързано с бизнес модела на компанията, който предполага събиране на данни от потребителите и използването им за продаването на таргетирани реклами. Години наред хората бяха съгласни с това. Но след близо година на негативни новини в тази посока, търпението им сякаш започна да се изчерпва.

Facebook не е отговорила на запитвания за коментар по темата.

От повече от година социалната мрежа заобикаля въпросите за това как нейната платформа е използвана за влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г. Част от тази дейност - например ангажирането на служители на Facebook в кампанията на Тръмп, за да показват как по-ефективно да се рекламира - е напълно законна и в съответствие с нормалните бизнес практики. Всички тези тактики вероятно нямаше и да привлекат внимание, ако Доналд Тръмп не беше изненадал всички с победата си на изборите, след като всички прогнози сочеха, че ще загуби.

Други дейности са били откровено срещу политиките на Facebook, или като цяло незаконни. Най-забележителното - наскоро американските власти обвиниха 13 руски граждани за провеждане на кампания за дезинформация на американска територия, която има за цел по-нататъшно политическо разделение в страната. Тактиката включва използването на групи във Facebook за организиране на политически протести и купуването на таргетирани реклами.

Основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг остана встрани от цялата тази поредица от събития. Той засегна част от проблемите в публикации в личния си профил в социалната мрежа, но рядко говори за тях пред медиите. Зукърбърг прекара по-голямата част от миналата година в това да си прави снимки с хора от цяла Америка, но не се появи, когато Конгресът отправи въпроси за това как руснаците са използвали Facebook, за да повлияят на изборите през 2016 г.

Тази година той обяви, че годишното му лично предизвикателство ще бъде “да поправи Facebook” - с други думи, да свърши работата си на главен изпълнителен директор на публична компания, която е на стойност над 500 млрд. долара.

През уикенда Facebook ясно показа колко неподходящо реагира на негативни новини. В петък вечерта обяви, че е блокирала компанията за политически анализи и проучвания Cambridge Analytics, която вече няма да може да ползва услугите ѝ. Фирмата е основана от големия дарител републиканец Робърт Мърсър, а кампанията на Тръмп я използва, за да насочва реклами във Facebook.

В публикацията си от петък Facebook твърди, че е открила нови доказателства, че Cambridge Analytics не е изтрила данните за потребителите на социалната мрежа. Те включват информация като градовете, в които живеят потребителите и какво са “харесали” в платформата. Cambridge Analytica е заявила пред Facebook, че е изтрила данните още през 2015 г., но Facebook твърди, че е получила скорошни доклади, които сочат противното. Cambridge Analytica отхвърля обвиненията, посочвайки, че те отговарят на изискванията на Facebook и никакви данни, събирани през приложението, не са използвани за кампанията на Тръмп.

Но както често се случва с политическите скандали, проблемът не е толкова в самото действие, колкото в прикриването му. Оказва се, че Facebook не просто спонтанно е решила да наложи забрана на въпросната фирма. Тя се опитва да изпревари две статии с разследвания на New York Times и The Observer, които описват подробно как точно Cambridge Analytica е събрала информация за потребителите на Facebook, за да ги използва за изпращане на политически послания. Facebook знае за тези статии от известно време и се е опитала да ги спре.

Но те все пак се появиха. След като бяха публикувани, директорите на Facebook веднага заеха отбранителна позиция, посочвайки, че това не е “пробив” в базите с данни.

В туит, който по-късно беше изтрит, главният директор по сигурността на Facebook Алекс Самос настоя, че е “некоректно наистина да се нарича “пробив”.

24 часа след случилото се Зукърбърг и главният изпълнителен директор на Facebook Шерил Сандбърг не бяха направили никакъв коментар по темата...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
" В правилата на Фейсбук е посочено че ще продадът и майка ви за пари. "Едуард Сноудън рече, ве Фейсфук продават интимни данни на клиентите си.Ако не знаете, какво е интимни данни, гледайте филма за него....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
pioner
преди 5 години
От 1 година се знае че една фирма е помогнала на Донълд Тръмп да спечели изборите и е организирала Брекзит. Онова което не мога да разбера е какъв е проблема. Не са извършили нищо незаконно. Дали са безплатни тестове на потребителите на Фейсбук с информацията че ще използват резултатите им за свои цели. В правилата на Фейсбук е посочено че ще продадът и майка ви за пари. И никой не мисли, че демократическата не е използвала същите методи за повлиаване на електората, но те просто не спечелиха. И като не им мина помията с Русия решиха да жертват един от своите. А на всички коментари относно дали това е морално ще кажа - живеем в капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
scott
преди 5 години
у фейса си се забавлевам до припадък.Само като видим реклама и я паузирам. Даже пишем примерно за реклама на гуми, че представлява сексуално и неподходящо съдържание. По правлио, некоя рекламна страница, ако не ме е издразнила преди паузиране /щот така правим със сичи без изключение/ не я докладвам. Обаче, като ми се появи втори път - напрао го отнася за сексуален тормаз. А да, и съм разкачил сички "приятели". ТОРМОЗ НАД БУКИТАТА МУ Е МАЙКАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още