Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Инвеститорите се подготвят за хардуерна „златна треска“ заради метавселената

Производителите на компоненти като чипове и сензори могат да бъдат големите печеливши

Инвеститорите се подготвят за хардуерна „златна треска“ заради метавселената

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

В края на миналата година Sony обяви, че е обединила сили с футболния клуб Manchester City за създаването на дигитално копие на стадиона на тима Etihad, така че феновете по света да могат да го посещават виртуално. Новината не беше обявена с много фанфари, твърдят инвеститори, но футболът определено се настани в метавселената.

Компании, участващи в Consumer Electronics Show в Лас Вегас тази седмица, ще се надяват на подобна епична интерпретация на своите предложения, пише Financial Times. Кандидатите включват Samsung, която дава на потребителите шанс да декорират въображаемите си домове с дигитални версии на нейните домакински уреди.

„Това вече не е мода, а добре установена тенденция на бъдещето“, коментира Samsung във връзка с метавселената.

Както казва друг изложител, метавселената не разполага с достатъчно точна дефиниция, за да може някой да твърди, че е добра за инвестиции.

Но за мнозина параметрите вече са достатъчно ясни, за да прогнозират голямо търсене на определени продукти.

По-специално, твърди мениджърът на голям глобален технологичен фонд, 2022 г. може да е първата година, в която инвеститорите, след десетилетия на разочарования, ще започнат да гледат по-сериозно на очилата за виртуална реалност.

„Инвеститорите трябва да мислят за метавселената като за нищо по-малко от дигитализация на човешката дейност и революция във всичко, което още не е революционизирано“, коментира Саймън Пауъл, стратег в американската инвестиционна банка Jefferies. Той посочва, че проекти в метавселената, като този между Sony и Manchester City, ще станат част от почти непрестанен поток от дейности в реалния свят, които намират отражение във виртуалното пространство.

Още по темата
По думите му процесът в крайна сметка ще изисква повече процесори, значително повече изчислителна мощност и носими устройства, които ще предизвикат вълна от търсене на хардуер, сравнимо с това в ранните години на смартфоните. Производителите на компоненти като чипове, сървъри, сензори, камери и дисплеи ще спечелят от всичко това.

„Спомнете си за първите дни на златната треска на инвестициите в интернет на масовия пазар. Най-добрите залози в първите етапи бяха в хардуера“, коментира Пауъл.

Той допълва, че пазарната капитализация на Apple от 3 трлн. долара вече може да е подхранена от спекулациите, че е близо до представянето на очила, които са толкова революционни за потребителските технологии като първия iPhone.

Значителното покачване на цените на акциите на производителите на чипове Nvidia в САЩ и Taiwan Semiconductor Manufacturing предполага, че търсенето на изчислителна мощ и облачни услуги, свързано с метавселената, вече е твърде голямо, коментира Деймиън Тонг, технологичен анализатор в Macquaire в Токио.

Скорошна бележка от анализаторите на Citigrpup посочва десетина акции, включително тези на тайванския дизайнер на сървърни чипове WiWynn и на китайския проозводител на акустични компоненти GeorTek, чиито продукти биха могли да бъдат много търсене заради приложенията на метавселената.

За японските и корейски компании, които все още не попадат в подобни списъци, вълнението около метавселената представлява спешен сигнал да се задействат.

„Много корейски главни изпълнителни директори имат усещането за криза, че ще изостанат, ако не успеят да се адаптират към технологичните промени... следователно те вероятно ще бъдат първите насочили се към метавселената“, коментира Чой Джун-чул, главен изпълнителен директор на VIP Research and Management.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
0
 
2
ing5rov до: дядя Вова
преди 4 месеца
3
 
2
 
1
преди 4 месеца
Златна треска на СМРАД-овете да пудрят акъла на ***..

Още от Анализи
Как Ирландия пропусна шанса си да стане "суперрегулатор" на Big Tech?