Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Nokia се завръща в 5G битката

Преструктурирането на бизнеса, което прави Пека Лундмарк, вече дава плодове

Nokia се завръща в 5G битката

Пека Лундмарк. Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

Променящата се геополитика и рязкото намаляване на разходите върнаха Nokia сериозно в глобалната надпревара за разпространението на 5G по света, само година след като изпълнителният директор Пека Лундмарк пое ръководството на финландската компания, пише Ройтерс.

Фирмата е считана за аутсайдер, след като заложи на грешен вид чипове и загуби договор за милиарди с Verizon, който беше спечелен от Samsung. Но напоследък Nokia набира позиции спрямо конкурента си Ericsson, въпреки че и двете печелят от натиска, който оказва САЩ върху европейските правителства, за да се откажат от работата с китайската Huawei.

Още по темата

През февруари Лундмарк предупреди за „предизвикателна“ година на преход със „значителни насрещни ветрове“, но две добри тримесечия възродиха надеждите за преобръщане. По-рано този месец Nokia заяви, че ще повиши годишната си прогноза, когато отчете резултатите за второто си тримесечие.

„Драстичните промени и подобрените резултати под ръководството на Пека са очевидни“, коментира анализаторът на PP Foresight Паоло Пескаторе. „Възможностите на 5G, проблемите на другите и фокусът върху ключови продукти помогнаха бизнесът да се възроди“.

Лундмарк, който стана главен изпълнителен директор през август миналата година, съкрати хиляди служители и сключи нови партньорства с технологични компании, след като се ангажира „да направи всичко, което е необходимо“, за да може компанията да стане лидер в 5G технологиите.

Освен това Nokia инвестира значително в чиповете си Reefshark, намали крайните цени за 5G оборудването си и даде на своите бизнес звена повече свобода да избират къде да се конкурират.

Правилните ходове

Докато промените дават плодове, геополитическият фон се промени още, и то в полза на Nokia.

Европейските правителства отдавна затягат контрола върху ролята на китайските компании в 5G мрежите след дипломатическия натиск от Вашингтон, който твърди, че оборудването на Huawei може да бъде ползвано от Пекин за шпионаж. Huawei многократно отрче да носи какъвто и да било риск за националната сигурност.

Въпреки че Nokia и Ericsson печелят клиенти, които иначе биха отишли при Huawei, Ericsson се справя по-добре, след като спечели големи договори в Китай, където разгръщането на мрежата от следващо поколение е в разгара си.

Но бизнесът ѝ в Китай понесе удар, тъй като в края на миналата година Швеция забрани на китайските компании да доставят ключово 5G оборудване на страната.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Кремъл засилва натиска върху Facebook и Alphabet