Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

След страстната седмица на отчетите: Какво предстои за Big Tech

Акциите на технологичните гиганти не предизвикаха ентусиазъм сред инвеститорите въпреки изключителните резултати

След страстната седмица на отчетите: Какво предстои за Big Tech

Снимка: ЕРА

Това беше седмицата на истината и в момента тя гласи: Дори корпорации с високи приходи с оценки за трилиони долари като Amazon, Alphabet, Apple, Facebook и Microsoft могат да разочароват инвеститорите. Въпреки бомбастичните данни цените на акциите на „великата петорка“, както ги нарича независимият американски анализатор Ед Ярдени, поеха надолу след обявяването на тримесечните им резултати от вторник до четвъртък миналата седмица.

Amazon дори затвори търговската сесия в петък с голям минус от 7,6%, след като групата даде много предпазлива прогноза. Точно поради тази причина сега си струва да разгледаме по-отблизо тези акции. Гигантите заедно съставляват около една четвърт от американския борсов индекс S&P 500, така че оказват голямо влияние върху тенденциите на най-важния борсов барометър в света.

Още по темата

Но дали ценовата слабост въпреки добрите резултати показва, че оценките са достигнали границата си, пита в анализ германският Handelsblatt.

Борсовият експерт Уитни Тилсън, основател на Empire Research, обобщава оптимистичната гледна точка в своя бюлетин: „Всички технологични гиганти обявиха големи печалби, като Amazon разочарова донякъде по отношение на продажбите и прогнозите. Това са петте най-големи бизнес модела на всички времена. Имат подкрепа в краткосрочен и дългосрочен план. Корпорациите не са прекалено високо оценени и следователно е вероятно да се представят по-добре от общия пазар с течение на времето“.

Тези компании са се възползвали от преместването на ежедневието във виртуалния свят и от преместването на IT дейността в - също виртуалния - облак. Преди всичко Google, с компанията майка Alphabet, както и Facebook, се издържат от онлайн реклама, но Amazon също печели все повече пари с нея.

Google, Microsoft и Amazon са активни в облачните изчисления. Що се отнася до пазаруването онлайн, Amazon е непобедим. А Apple печели главно от хардуер, но предлага достъп и до виртуалния свят. В същото време обаче не може да се пренебрегне, че нарастващото влияние на гигантите се превръща и в проблем.

В САЩ има малко теми, по които политиците от различни партии са обединени. Една от тях е необходимостта да се контролира огромната сила на големите технологични компании. Европейският съюз се опитва също постоянно да използва антитръстово законодателство срещу големите американски корпорации.

Горещи битки и помежду им

В допълнение и гигантите понякога са в тежка конкуренция помежду си. Например Google поиска през съдебно решение документи от Microsoft в рамките на процес, касаещ търсачката Bing и браузърите Explorer и Edge.

Facebook, от друга страна, остро критикува факта, че Apple затруднява оценяването на информация, свързана с рекламата, за потребителите на iPhone чрез новите си условия за защита на данните. А преминаването към виртуалния свят беше ускорено от пандемията от коронавируса.

Но „голямата петорка“ вече се възползва доста силно предварително. Те имат известна полза от бума, който предизвика епидемията, а някои от новите начини на живот вероятно ще надживеят кризата. В допълнение тези корпорации могат да използват силните си марки за допълнителен бизнес, например по отношение на Apple Pay или видео предложението на Amazon.

Технологичните гиганти също така напредват в области като „интелигентни домове“ и по този начин навлизат още по-дълбоко в ежедневието. Google дори има подразделение с вътрешнофирмени стартъпи, от което един ден може да се появи нов, голям бизнес модел. 

Сравнението на оценката на технологичните гиганти показва: Apple и Alphabet са най-достъпни, когато се измерват чрез съотношение цена/печалба от около 26, Amazon е най-скъпият компонент с P/E от 62 въз основа на прогнозната печалба за 2021 г. и 49 за очакваната печалба за 2022 г.

Apple е най-близо до идеала на известния инвеститор Уорън Бъфет: разбираем бизнес, силна марка, високи парични излишъци. Проблемът обаче остава високото ниво на зависимост от iPhone като основен продукт. През първите девет месеца на текущата финансова година Apple реализира продажби от 282 милиарда долара, от които iPhone генерира 153 милиарда долара. А приносът на смартфона дори се увеличи значително през последното тримесечие.

Amazon получава най-голям скептицизъм от страна на анализаторите в отговор на резултатите си, докато експертите дават доста положителна оценка за Microsoft, Alphabet и Facebook. От години акциите на Amazon живеят от факта, че инвеститорите прощават на основателя на компанията Джеф Безос това, че е жертвал печалбата за сметка на растежа на продажбите.

Акциите на Amazon все още работят по подобен начин, макар и по много по-умерено, но затова и се наказват, ако прогнозите за продажбите станат мрачни. Силната страна на групата е, че тя стои на два много различни стълба с онлайн търговията и облачния бизнес.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
bgMan до: evlogi
преди 5 месеца
Те тези врати рочно затова са оставени. Философията на това е ако не искаш да плащаш данъци да инвестираш, да се развиваш и да растеж. Има голяма логика в това до момента, в която се появи алчност или корупция в големи размери, която разсипва за отрицателно време всичко постигнато с десетилития труд и се налага държавите да ги спасяват с обществени средства.
1
 
2
 
6
Valentin13 до: дядя Вова
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
допълвам - в нови религии - зелена, уок, критикъл рейс теори
0
 
2
 
5
evlogi до: bgMan
преди 5 месеца
Абе че има избягване на данъци, има, ся точно криене не знам дали бих го нарекъл.Те го правят по абсолютно законни начини, имат ресурса за това.Пак обобщено, петорката е начислила за тримесечието 12 млрд$ данъци върху 86 млрд$ печалба преди облагане, т.е. ефективна данъчна ставка от 13,95%.
1
 
4
 
4
дядя Вова до: bgMan
преди 5 месеца
В яхти, разводи, правителства, джурнаглисти, преститути... Сега не се окупират страни с армии, а с медии..
1
 
1
 
3
bgMan до: дядя Вова
преди 5 месеца
Не се крият. Просто се инвестират.

Още от Анализи
Перспективите за Apple в метавселената носят нова доза оптимизъм на инвеститорите