IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След страстната седмица на отчетите: Какво предстои за Big Tech

Акциите на технологичните гиганти не предизвикаха ентусиазъм сред инвеститорите въпреки изключителните резултати

14:25 | 03.08.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Alphabet: Търговците рекламират повече

Съотношението P/E за 2021 г. и 2022 г. също е 26. Компанията майка на Google е на стойност 2,7 трилиона долара и има огромни парични резерви в размер на 136 милиарда долара. През последното тримесечие продажбите възлязоха на почти 62 милиарда долара, с повече от 60 процента по-високи от преди година, а печалбата от 18,5 милиарда долара беше повече от два пъти по-висока в сравнение със същото тримесечие на предходната година (7 млрд. долара).

Приходите от реклама от около 50 млрд. долара бяха решаващият източник на пари. Преди всичко търговците на дребно, но след това и туроператорите и компаниите във финансовия сектор все повече рекламират чрез Google, както обяви самата група.

Youtube допринесе за това със 7 милиарда долара - след 3,8 милиарда долара преди година. И облачният бизнес нарасна с повече от половината до 3,4 милиарда долара, но все още е на загуба и е много по-малък от съответните области на Amazon и Microsoft. 

Вътрешното поделение за стартъпи, който включва самоуправляващите се автомобили и дронове, увеличи загубата с почти 300 млн. долара до почти 1,4 млрд. долара. Продажбите нараснаха, но остават скромни - 192 милиона долара.

Американската банка Jefferies все още вижда много възможности за по-нататъшен растеж през втората половина на годината и повиши целевата си цена от 2950 на 3150 долара. Credit Suisse леко повиши целта до 3400 долара и гледа на финансовите данни като на силен сигнал, че по-малките и средните търговци на дребно също пренасочват своите разходи за реклама все повече към интернет.

Facebook: Повече пари за отделна реклама

Подобно на Google, социалната мрежа се възползва от факта, че още повече реклама се преместа в интернет. Броят на рекламите нараства с шест процента.

По-важно беше 47-процентното увеличение на средната цена. Продажбите нараснаха през последното тримесечие с повече от половината до почти 29 милиарда долара, а печалбата се удвои до десет милиарда долара.

Броят на ежедневните потребители на Facebook също се е увеличил донякъде: с 30 милиона до 1,9 милиарда души. Месечно активните потребители нарастват с 50 милиона до малко под 2,76 милиарда, с лек спад особено в Европа.

През следващите месеци ограничаването на използването на данни за iPhone ще бъде по-забележимо, предупреди Facebook при обявяването на тримесечните данни. В допълнение и един базов ефект след това ще стане по-забележим: увеличението на приходите в бъдеще ще се сравнява с данните от предходната година, които бяха стимулирани от коронакризата. Като цяло перспективата за растеж е по-малко оптимистична, отколкото през предходното тримесечие. 

Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Те тези врати рочно затова са оставени. Философията на това е ако не искаш да плащаш данъци да инвестираш, да се развиваш и да растеж. Има голяма логика в това до момента, в която се появи алчност или корупция в големи размери, която разсипва за отрицателно време всичко постигнато с десетилития труд и се налага държавите да ги спасяват с обществени средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
допълвам - в нови религии - зелена, уок, критикъл рейс теори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Абе че има избягване на данъци, има, ся точно криене не знам дали бих го нарекъл.Те го правят по абсолютно законни начини, имат ресурса за това.Пак обобщено, петорката е начислила за тримесечието 12 млрд$ данъци върху 86 млрд$ печалба преди облагане, т.е. ефективна данъчна ставка от 13,95%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
В яхти, разводи, правителства, джурнаглисти, преститути... Сега не се окупират страни с армии, а с медии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Не се крият. Просто се инвестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Как се крият данъци, а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Обобщените показатели на голямата петорка за второто тримесечие на 2021 год са приходи от 331. 7 млрд $ и нетна печалба от 74,9 млрд $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още