IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След страстната седмица на отчетите: Какво предстои за Big Tech

Акциите на технологичните гиганти не предизвикаха ентусиазъм сред инвеститорите въпреки изключителните резултати

14:25 | 03.08.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Microsoft: облачни печалби

Компанията се оценява на P/E от 33 за финансовата година, която започна през юли, и е на стойност 2,1 трилиона долара. През последното тримесечие продажбите нараснаха до 46 милиарда долара, което е с 20% повече от предходната година. Печалбите достигнаха 16,5 млрд. долара, което е увеличение с 47% и над очакванията на анализаторите. 

Преди всичко облачните изчисления бяха решаващи. PC подразделението с Word, Xbox и таблетите Surface, от друга страна, нарасна по отношение на продажбите само с девет процента до около 14 милиарда долара. Групата е настроение за придобивания и очевидно иска да влезе в индийското хотелско приложение Oyo. Това води до дискусия дали групата купува други компании с цел да ги спечели като клиенти за своя собствен облачен бизнес.

Американската банка Goldman Sachs остави акциите с целева цена от 340 долара в списъка си с препоръки, въпреки че би очаквала повече, особено в облачните изчисления. Jefferies повиши целевата цена до 335 долара, Barclays я повиши от 288 долара на 325 долара.

Петте технологични гиганта остават сравнително изгодни

По-нататъшното развитие на акциите на петте технологични гиганта зависи до голяма степен от това колко добре сработи отварянето на икономиката в САЩ и по света. И въпросът накъде ще тръгнат доходностите по облигациите.

Ако икономиката се развие добре, вероятно традиционните компании отново ще излязат на преден план. Ако доходността се повиши едновременно с това, това може да потисне цените на много високо оценените акции на растеж, тъй като бъдещите печалби след това се считат чисто математически за по-малко ценни.

В тази фаза на сътресения обаче корпорациите в крайна сметка са в относително благоприятно положение. Някои от тях не са оценени толкова високо в сравнение с доходността върху обикновените облигации. Съотношение P/E от 26, като това на Apple, съответства на възвръщаемост на печалбата от 3,8 процента - само лихвоносните ценни книжа със значителен риск носят толкова висока възвръщаемост.

Дори Amazon, със съотношение P/E над 60, все още показва възвръщаемост на печалбата от 1,6 %. За сравнение: доходността по десетгодишните държавни облигации на САЩ е малко повече от 1,2 процента, докато 30-годишните държавни облигации имат доходност 1,9 процента.

В допълнение, големите технологични акции показват относително стабилни продажби и печалби през кризи и следователно в крайна сметка са по-сигурни от традиционните циклични акции, които са по-зависими от икономиката. Така че като цяло съотношението между риска и възможностите изглежда доста добре, заключават от Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Те тези врати рочно затова са оставени. Философията на това е ако не искаш да плащаш данъци да инвестираш, да се развиваш и да растеж. Има голяма логика в това до момента, в която се появи алчност или корупция в големи размери, която разсипва за отрицателно време всичко постигнато с десетилития труд и се налага държавите да ги спасяват с обществени средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
допълвам - в нови религии - зелена, уок, критикъл рейс теори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Абе че има избягване на данъци, има, ся точно криене не знам дали бих го нарекъл.Те го правят по абсолютно законни начини, имат ресурса за това.Пак обобщено, петорката е начислила за тримесечието 12 млрд$ данъци върху 86 млрд$ печалба преди облагане, т.е. ефективна данъчна ставка от 13,95%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
В яхти, разводи, правителства, джурнаглисти, преститути... Сега не се окупират страни с армии, а с медии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Не се крият. Просто се инвестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Как се крият данъци, а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Обобщените показатели на голямата петорка за второто тримесечие на 2021 год са приходи от 331. 7 млрд $ и нетна печалба от 74,9 млрд $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още