IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След страстната седмица на отчетите: Какво предстои за Big Tech

Акциите на технологичните гиганти не предизвикаха ентусиазъм сред инвеститорите въпреки изключителните резултати

14:25 | 03.08.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Amazon: сдържана прогноза

Съотношението P/E за текущата година е над 60, групата има стойност от малко под 1,7 трилиона долара. Amazon генерира страхотна печалба през последното тримесечие, но не успя да оправдае очакванията и представи изненадващо предпазливи прогнози. Amazon създаде впечатлението, че големият коронавирусен бум скоро ще стане история.

Тримесечната печалба нараства на годишна база наполовина до 7,8 млрд. долара, като продажбите се увеличават с 27% до 113 млрд. долара. За текущото тримесечие Amazon очаква само 16% увеличение на продажбите. Брайън Олсавски, главен финансов директор, се опасява, че скоро хората отново ще пазаруват повече в магазините.

Облачните изчисления, които имат високи маржове на печалба, наскоро отчетоха ръст от 37 процента до 14,8 милиарда долара. Рекламният отдел дори расте с 87 процента до 7,9 милиарда долара. Американската банка JP Morgan понижи ценовата си цел за следващите дванадесет месеца от 4600 на 4100 долара.

Причините са по-бавният растеж и продължаващите високи инвестиции, които биха могли да потиснат печалбите. Credit Suisse понижи целевата си цена от 4850 долара на 4700 долара. Jefferies остави целевата цена на 4 200 долара и е на мнение, че след пандемията печалбите ще станат дори по-високи от преди.

Apple: Зависима от един продукт

Съотношението P/E е 26 за текущата финансова година, завършваща през септември, както и за следващата година. Корпорацията се оценява на 2,4 трилиона долара. Бизнесът с iPhone все още върви много добре и доминира резултатите с висок растеж.

Apple обаче също усеща затруднения в областта на чиповете и предупреждава за възможен икономически „капан“ поради делта версията на коронавируса. Финансовият директор Лука Местри даде да се разбере, че недостигът на полупроводници, особено за iPad и Mac, ще доведе до загуби за милиарди долари, но не се ангажира с определена цифра.

През последното тримесечие Apple реализира печалба от почти 22 млрд. долара, почти два пъти повече в сравнение с предходната година. Това съответства на възвръщаемост на приходите от над 25 процента. DZ Bank отбелязва, че някои купувачи очевидно са похарчили спестените пари по време на блокиранията за смартфони. Анализаторите повишиха целевата си цена за акциите от 165 на 172 долара.

Goldman Sachs повиши ценовата цел от 130 на 140 долара - което е под текущата цена. Bernstein Research остави ценовата цел на 132 долара, JP Morgan е с непроменена цел на ниво от 175 долара. UBS повишава целта от 162 долара на 175 долара: Швейцарците са били изненадани, че групата успява да увеличи резултата си толкова значително въпреки проблемите с доставките.

Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Те тези врати рочно затова са оставени. Философията на това е ако не искаш да плащаш данъци да инвестираш, да се развиваш и да растеж. Има голяма логика в това до момента, в която се появи алчност или корупция в големи размери, която разсипва за отрицателно време всичко постигнато с десетилития труд и се налага държавите да ги спасяват с обществени средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
допълвам - в нови религии - зелена, уок, критикъл рейс теори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Абе че има избягване на данъци, има, ся точно криене не знам дали бих го нарекъл.Те го правят по абсолютно законни начини, имат ресурса за това.Пак обобщено, петорката е начислила за тримесечието 12 млрд$ данъци върху 86 млрд$ печалба преди облагане, т.е. ефективна данъчна ставка от 13,95%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
В яхти, разводи, правителства, джурнаглисти, преститути... Сега не се окупират страни с армии, а с медии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Не се крият. Просто се инвестират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Как се крият данъци, а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Обобщените показатели на голямата петорка за второто тримесечие на 2021 год са приходи от 331. 7 млрд $ и нетна печалба от 74,9 млрд $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още