Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кои държави ще забраняват бензина и дизела

Мерките на местните власти се превръщат в основен фактор при покупката на автомобил

Кои държави ще забраняват бензина и дизела

Снимка: Getty Images News

 В последно време автомобилите с двигател с вътрешно горене сякаш са под обсада – постоянно се чуват гласове как ще бъде забранена продажбата им в цели държави, а отделни градове планират да не ги допускат на територията си. Тези забрани вече се превръщат в съществен фактор при покупката на автомобил, затова нека обобщим кои страни и градове са засегнати до момента.

Наскоро френският министър на транспорта Никола Юло обяви, че от 2040 г. в страната се забранява продажбата на нови автомобили с бензинови и дизелови двигатели във Франция. Тези коли няма да изчезнат веднага, собствениците им ще ги карат докато данъците им станат непосилни, след което ще ги дадат за рециклиране или ще ги продадат някъде в Източна Европа. 

Още по темата

Кои други държави обаче влизат в списъка на страните, които планират забраната на продажба на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене? На фона на медийната суматоха ще се учудите колко е къс този списък, но истината е, че той има огромен потенциал да нараства, при това много бързо.

Във Великобритания готвят забрана, идентична с тази във Франция – от 2040 г. на пазара на Острова да се продават само нови автомобили, отделящи нулеви вредни емисии.

Начело обаче на похода срещу замърсяващите природата превозни средства е Норвегия. Държавата, известна с високия си стандарт на живот и нетърпимостта на жителите й към корупцията, планира да забрани продажбата на нови автомобили с ДВГ още през 2025 г.

Не забравяйте, че Норвегия притежава много нефтени полета, основно под вода, но вече 24% от автомобилите в страната са електрически. Както ви прави впечатление, в клуба влизат само развити държави.

Следващите допълнения само ще потвърдят това – Холандия планира такава забрана от 2025 г. Същата мярка, но от 2030 г. се обсъжда и в Германия, засега обаче идеята среща много силна съпротива, като основният аргумент е, че огромната част от електричеството там се произвежда от въглища, т.е отново е замърсяване на природата. Но пък германските автомобилни компании вече твърдо поеха курс към електрификация, така че и забраната там е въпрос на време.

Единствената изненада в този списък е Индия. Като планът тук е повече от екстремен – индийските власти планират до 2030 г. автомобилите с бензинови и дизелови мотори да изчезнат напълно от местните пътища. Много анализатори обаче са на мнение, че това няма да се случи, просто защото индийската икономика не може да си позволи толкова голяма промяна.

Според ING Bank през 2035 г. електромобилите ще държат 100 процента от пазара на нови коли в Европа.

Повече подобни новини четете в Automedia.bg!
 

По статията работиха: Automedia.bg, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Анализи Nissan Takata

Последни новини

Коментари (5)

0
 
3
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
споко бе.
когат сащ станат най-гоуем износител на нефт, изведнъж ше се окаже, че ел колите са ено недоносче. На некои им се привижда изцело нов пазар..........обаче, ше се сблъскат с гневъ на консуматоръ. 100% гаранциа. Рекламата на ел колитес се движи само от две неща: да се победи русия и нейния износ на нафт и газ и от мъск. той мяука в ухото на тръмп: напраи закони срещу бендзина, аз мога да накарам 1-2-3 милиарда консуматоръ да си поръчат и рплатът за ненужните, неудобни и извратени във всеко отношение ел коли...............
махни тез 2 фактора: цру и мъск и ше имаш 0 /повтарям нула/ продажби на ел количкитес. А, да, гневъ на консуматоръ ПРЕДСТОИ. НЕ МОЕ СЕ РАЗМИНЕ. СЕ ЕДНО ДА ТИ ПРАДОВАТ РАЗВАЛЕНА КАЙМА, ДА ИМАШ БОЛКИ У СТОМАХА ОТ НЕЯ И ДА НЕ ПРОТЕСТИРАШ. просто нема начин.
2
 
4
 
4
Momchil_Matev до: vzhekoff
преди 4 месеца
То и в България толкова ще стане
2
 
4
 
3
vzhekoff до: panther
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Подкрепям. Интересно ми е за Индия - при техните разстояния и при техния дефицит на електричество... В Германия няма как да стане - не може хем без АЕЦ, хем без ТЕЦ на въглища, хем с 40млн. ел. коли....
6
 
6
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Хубавото нещо е, че като си счупят главите норвежците и холандците, нашите *** в парламента ще се възползват от това. Надявам се че няма да избързат със забраните и да се осeрат масивно като с договорите и законите за ВЕИ. В Норвегия вече има оплаквания, че многото ел коли в бус лентите пречат на автобусите да си спазват разписанието и това е само първото мaлoумиe което излиза наяве.
Между другото електрическите коли в Норвегия не са 24%, а са около 5-6%. Откъде сте измислили тези 24% един бог знае.
5
 
2
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
То до 2040-2050 прогнозите са, че лесен нефт за помпене няма да е останал кой знае колко, та както се казва като ме няма може и да ме бият ако искат.

Още от Анализи
Германия на статуквото не прегърна идеята на VW за дизеловите субсидии