Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ИПИ: Как се отразява на кредитния рейтинг преминаването към еврото?

Влизането в ERM II също подобрява рейтинга с една или две стъпки, показва анализът на Весела Кръстанова

ИПИ: Как се отразява на кредитния рейтинг преминаването към еврото?

Снимка: Архив Ройтерс

Емпиричен анализ показва, че при всички новоприели еврото страни се наблюдава ефект на покачване на суверенния кредитен рейтинг след приемането на страната в чакалнята на еврозоната, ERM II, както и при официалното приемане на еврото след това.

Ясната перспектива за присъединяване към „клуба на богатите” и самото присъединяване се интерпретират от кредитните агенции като безспорни фактори за намаляване на страновия и кредитния риск (разбира се, при равни други условия).

Още по темата

От своя страна самото повишение на рейтинга допълнително прави страните по-привлекателни за инвеститорите, пише в анализа на Весела Кръстанова* от екипа на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Оценките на трите големи рейтингови агенции - Fitch, Moody’s и Standard and Poor’s са важни по няколко причини:

1/ държавните рейтинги служат като стимул за разумна парична и фискална политика, тъй като оценката за тези политики е неразделна част от рейтинговите методологии;

2/ благоприятният рейтинг позволява на правителствата и компаниите да набират евтино и лесно капитал на международния финансов пазар;

3/ институционалните инвеститори в развития и развиващия се свят силно разчитат на рейтинговите агенции при вземането на инвестиционни решения.

При всяка страна от приелите еврото след 2007 г. ясно си личи покачване на кредитния рейтинг или подобряване на перспективата по рейтинга половин до една година преди приемането в чакалнята и същия ефект известно време преди приемането на еврото.

Графика 1: Динамика на кредитния рейтинг на Кипър. Тъмните вертикални линии показват моментите на присъединяване съответно към ERM II и еврозоната.

В случая на Кипър завишаване на рейтинга на страната преди ERM II няма, но всички рейтингови агенции завишават рейтинга ѝ поне с една стъпка (Fitch - шест месеца преди приемането на новата валута, Moody’s повишава оценката си два пъти - веднъж седем месеца преди излизането от чакалнята и още веднъж в началото на 2008 г. при приемането на еврото, а Standard and Poor’s - 4 месеца след това). Fitch и Moody’s (Мoody’s след второто повишение) дават инвестиционен рейтинг AA-/Aa3 на страната, които рейтинги са в най-високата категория за способност за обслужване на дълг.  След това страната запазва непроменени рейтингите си до края на 2010-началото на 2011 г., когато рейтингът на Кипър започва да се срива бързо и безпрецедентно в сравнение с другите европейски страни- кризата се отразява особено лошо на страната и тя все още не е успяла да възвърне предишните си кредитни рейтинги.

Графика 2: Динамика на кредитния рейтинг на Малта и Естония. Тъмните вертикални линии показват моментите на присъединяване съответно към ERM II и еврозоната.

Малта също влиза в чакалнята без промени в рейтинга си, но се радва на постепенни повишения в периода преди да приеме официално новата валута, както и в момента на приемането ѝ. Докато Standard and Poor’s запазва рейтинга на страната без промяна на А (във втората най-висока категория) преди и след присъединяването към ERM II, Fitch повишава рейтинга 6 месеца преди приемането на общата валута от А на А+, а Moody’s отчитат две промени – една в средата на 2007 г. и една за момента на присъединяване към еврозоната в началото на 2008 година, изравнявайки рейтинга с този на Fitch.

Докато Moody’s запазват оценката си за Естония и не променя рейтинга ѝ нито веднъж от началото на хилядолетието насам, влизането в чакалнята предизвиква подобряване на рейтинга от А- към А както от  Fitch, така и от Standard and Poor’s през есента на 2004 г. След приемането на еврото от януари 2011 г. и, донякъде повлияно от плавното излизане от кризата, Естония получава още едно завишаване на кредитния рейтинг същото лято от Fitch, от А на А+, и от Standard and Poor’s с цели две стъпки, от A на АА-, изстрелвайки Естония в най-горната категория на кредитните рейтинги.

След кризата Естония уверено възвръща предишните позиции на кредитния си рейтинг и даже расте. Въпреки значителните затруднения в най-тежките години на кризата (2009-2010 г.) и спада в рейтинговите оценки в периода 2008-2010 г., рейтинговите агенции отбелязват успешното ѝ излизане от кризата, повишавайки рейтинга ѝ.