Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кръгом и бегом обратно към плановата икономика

Идеята на земеделското министерство за квота „родни стоки“ е всичко друго, но не и пазарна

Кръгом и бегом обратно към плановата икономика

Земеделският министър Десислава Танева. Снимка: МС

„Нямам коментар, защото тази позиция беше пълна с манипулации. Да, ние ще въведем задължение на всички оператори, които имат представителства в цяла България, в областните центрове - с търговски обекти, да предлагат местна регионална продукция на потребителя. В това няма абсолютно никакво вмешателство в досегашните им канали на доставка, логистика, разпространение. Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ". По този начин министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева отговори на журналистическа молба за коментар на острата реакция на големите търговски вериги за предложението да отделят поне 50 на сто от площта си за българска продукция.

Идеята на министерството буди недоумение. На първо място, защото противоречи на основните принципи на пазарната икономика. Дали ще купуваме полски, гръцки, унгарски или дори турски домати, краставици и агнешко, трябва да реши свободният пазар, а не твърдата ръка на администрацията и на министър Танева.

Нека оставим пазарът сам да направи избор. Идеята за наличие на квоти за български стоки в магазините е лоша заради редица причини, които такова решение ще породи.

Още по темата

Най-очевидната е изкривяването на свободния пазар, при който търсенето определя предлагането, а не обратното. Идеята на общия пазар на ЕС (от който сме част над 10 години) е проста – в основата е свободното движение на стоки (и услуги). Г-жо министър, г-жо Танева, частните търговски отношения между производители и търговци, вносители и износители, не могат да се решават от административния апарат. Подобни отношения са били налице преди има-няма 30 години. Би трябвало отдавна да сме ги загърбили.

Това може изкуствено да доведе до отслабване на конкуренцията и да причини понижаване на качеството и повишаване на цените. А в условията на криза, особено дефлационна (каквато се очаква), би следвало да се стимулира възможно най-голямо потребление на стоки на възможно най-ниски цени, независимо откъде идват те. И ако хеликоптерните пари не са най-добрата идея или са неприложими, властта поне не би трябвало да ограничава свободните икономически отношения по такъв начин.

Разбира се, в юридически аспект също има потенциални проблеми. Ако вземем само договора за функциониране на ЕС, то ограниченията (мита, квоти и др.) върху вноса и износа на стоки, както и мерки с равностоен ефект, са забранени между държавите членки. Дори само това е основание ЕК да започне разследване, което може да завърши дори с дело в Европейския съд.

Но най-лошият резултат от този чист популизъм е сигналът, който държавата ни отправя към инвеститорите, дори не от търговския сектор (макар че един от операторите, за които министър Танева говори е сред най-големите вложители в България през последните години). Накратко посланието е: може да сте Клас А инвеститор и да влагате милиони и милиарди, но ние можем от днес за утре да ви вземем бизнеса.

ПС: На този фон от Министерството на отбраната обявиха, че Гергьовденският парад няма да бъде отменян въпреки мерките за ограничаване на пандемията. Напомня на упоритостта на президента Румен Радев, който реши да празнува 3 март на Шипка. Но... както призна и вицепремиерът Томислав Дончев „тази криза вади най-доброто от обществото, но не вади най-доброто от политиците“.

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (30)

   1| 2| 3    
1
 
2
 
30
Dr. Vatnikov до: Grosss
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Объркал си сайта, тавариш.
4
 
1
 
29
Grosss до: vladi_guetzov
преди 5 месеца
Когато вътрешният ти пазар е завладян от чужди компании и вносни стоки ти
вече си се превърнал в една колониална държава ,която не я чака нищо хубаво
в бъдеще.Има един много хубав филм за краха на Византийската империя а
той започва когато дават под аренда проливите на Венеция и Генуа.
2
 
7
 
28
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ох, стига с тези митове и легенди.
Големите вериги имат по-малък от 50% дял в продажбата на храни.
Никой не е накарал насила някой да ходи там да пазарува, като искаме да подкрепяме българското, нека да го купуваме, те ще го сложат в магазините си, като има интерес.
Но поврчето са патриоти само на маса.
Аз лично купувам български плодове и зеленчуци от пазара, сирене, месо, кашкавал и тн - от специализирани магазини от български производители, хляб от пекарна, и така - всичко хем е прясно, хем родно.
Ариела ще си го купя оттам, дето ми е най-изгодно, от препродавачи на всеки ъгъл, дето нямат никаква добавена стойност, няма нужда.

Но нека родните производители да не очакват, че някой ще купува нещо, на по-висока цена и с по-ниско качество от конкурентен небългарски продукт.
2
 
4
 
27
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Защо постоянно повтаряте опорни точки, които са абсолютно глупави и неверни?
Веригите "унищожили" българските магазини. НЕВЯРНО. Има много български магазини които се справят добре. Има магазини за по-качествени деликатесни стоки, които даже търсят локация близо до голям супермаркет, защото той привлича клиенти за тях. Имаме български вериги които цъфтят. Има естествено много хора, на които веригите пречат. Тези които нищо не разбират от търговия, а са се захванали с нея "щото е далавера". Тях пазара така или иначе щеше да ги изчисти. Големите вериги са само катализатор на този естествен процес.
Веригите убиват българския производител. НЕВЯРНО. Веригите дават възможност на добрите български производители да растат, като им осигуряват регулярни продажби, улеснена логистика (не ме убеждавайте че за един производител е по-удобно да разкарва стоката си по хиляди магазинчета, вместо да прати тировете до склада на голям търговец). Веригите дават сигурност на българския производител, защото той знае че от тях ще си получи парите, след уговорения срок. От малко магазинче да получиш пари навреме си е цяло чудо - дребния търговец първо си плаща личните разходи, лизинга на колата и т.н. а плащанията към доставчици са на последно място. Познавам хора които имат да си събират стотици хиляди от малки магазинчета.
Стратегически важно е за държавата да подпомага всички местни производители. НЕВЯРНО. Държавата трябва да подпомага добрите производители, за да растат, да са конкурентни и да излязат на външните пазари. Подпомагането на некачествено производство не е в интерес на никого, освен на подпомагания. Ако държавата стимулира всички, само защото са местни, ще убие конкуренцията и това ще доведе до повсеместно снижаване на качеството. Подпомагайки некадърника, убиваш кадърния.
2
 
5
 
26
lenko до: Solar Power
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Би ли дал линк към законите които ЗАДЪЛЖАВАТ Лидл да задели 50% от площта на магазините си за предлагане на несертифицирани и непродаваеми стоки, само защото са местни?

Още от Анализи
ИПИ: Дефицитът и дългът са инструменти, а не самоцел