IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов по пътя на реформата

Лимити за болници, доплащане за лечение, сливане на клиники са само част от идеите на здравния министър

08:15 | 03.06.15 г. 28
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петър Москов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Петър Москов. Снимка: БТА

Още в началото на мандата си министърът на здравеопазването Петър Москов започна със заявка за мащабна реформа, която да подобри състоянието на затъналия в проблеми сектор, да затвори пробойните в системата, да не допуска трупане на дефицити и в крайна сметка да осигури по-качествено и адекватно лечение на пациентите.

Широко прокламираната от началото на годината „Концепция за здраве 2020“ половин година по-късно вече придобива по-ясни измерения, след като някои от ключовите „реформи Москов“ получиха одобрението на депутатите от ресорната парламентарна комисия и чакат да влязат в зала, други пък удариха на камък, а трети бяха категорично отхвърлени.

Досега депутатите успяха да постигнат съгласие и да одобрят предложените от Москов два здравни пакета за заплащане на лечението от Здравната каса, приеха новото редактирано от Москов предложение за плащане на здравните вноски и възстановяване на здравните права и отхвърлиха идеята за споразумение между държавата и фармацевтичната индустрия.

В момента министърът води друга битка – за сливането на бившите диспансери с многопрофилните или университетските болници. Министърът се опитва да убеди директорите на бившите диспансери в нуждата от сливането им с другите болници на индивидуални срещи във всеки един град поотделно.

Междувременно друга реформа – фиксираните бюджети на болниците, също претърпя крах, след като Върховният административен съд (ВАС) отмени методиката, с която Министерският съвет наложи лимити за изплащането на пари на болниците. Съдът определи, че методиката ще причини имуществени вреди на лечебните заведения и ще ограничи достъпа на пациентите до своевременна и качествена медицинска помощ.

Два пакета медицинска помощ

Да има два пакета здравна помощ – основен и допълнителен. Тази спорна промяна приеха депутатите от здравната комисия в парламента при второ четене на Закона за здравното осигуряване. Въпреки несъгласието на опозицията беше решено медицинската помощ да бъде групирана в два отделни пакета, като основният ще бъде напълно покриван от Националната здравноосигурителна каса, а допълнителният ще трябва да се дофинансира чрез допълнително здравно осигуряване в частен фонд.

Москов защити промяната, аргумента, че „не може повече да се плаща всичко за всеки". По думите му трябва да се приоритизират дейностите и тяхното заплащане. „Не всичко в здравеопазването е осигурено, трябва да гарантираме лечението на социално значимите заболявания, от които боледуваме”, аргументира се Москов.

Опасенията – формиране на листи на чакащите, ограничаване на достъпа да медицинска помощ, оскъпяване на услугата.

Лекарства, отстъпки, интереси...

Интересно се разви в последните месеци казусът с така наречения пакт между държавата и фармацевтичните фирми. Предложената от Москов нова лекарствена политика, включваща споразумение с фармацевтичната индустрия, разгорещи дебата дотолкова, че не стигна едно заседание на ресорната комисия да вземе решение.

Стана ясно, че самият здравен министър чрез депутати от Реформаторския блок се опита да прокарат идеята за споразумение между НЗОК и фармацевтичните фирми, според което Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и фармацевтичните компании трябва да подписват всяка година централизирано споразумение, в което да се залага „таван” на разходите за лекарства съобразно възможностите на бюджета. В това споразумение се предвижда да се определят условията и редът за споделяне на финансовите рискове от ръста на разходите на Касата за медикаменти. В случай че договорените разходи бъдат надвишени, народните представители предлагаха разликата да се възстановява от фармацевтичните фирми на НЗОК.

Според Петър Москов с този механизъм ще се гарантира предвидимост на разходите за лекарства съобразно възможностите на бюджета. Той отхвърли опасенията, че подобно изискване би блокирало достъпа до лекарства на пациентите, както и че има опасност фармацевтични компании да се откажат от българския пазар.

В крайна сметка предложението беше отхвърлено. Беше прието задължителни отстъпки да се договарят за иновативните лекарства, а споразумение между Националната здравноосигурителна каса и фармацевтичната индустрия за връщане на пари в Касата при преразход на бюджета за медикаменти няма да има. Ще има обаче централизирано договаряне на отстъпки между НЗОК и притежателите на разрешително за употреба индивидуално за всяка една фирма.

И така, за да влезе в Позитивната листа (списъкът с платените от НЗОК медикаменти) дадено лекарство, трябва предварително да има договаряне на отстъпки за него.

От Българска генерична фармацевтична асоциация (БГФарма) обаче алармираха, че ако разходите за медикаменти се компенсират на солидарен принцип, тоест и генеричните, и иновативните производители доплащат еднакво, ще се стигне до изтегляне на лекарства от позитивната листа, което пък ще лиши пациентите от по-евтина терапия.

Последна актуализация: 17:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
И какво ще те боли, за да пътуваш 100 км?И на кое се казва, качествено обслужване?!Най-качественото си е, да не се раболяваш!А за приватизирането, дааааа, болката, голямата болка! Трябва умишлено нещо да се съсипе, за да се приватизира!И после, ама застраховките станали като на Запад по стойност, а заплатите спят, тогава? А? Тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Чудех се, защо се закъснява с темата за частните здравни застраховки!.Дойдохме си на думата!Много политиканставне има в темата, значи много чужди интереси!Кои са всъщност хората, които работят с Москов?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 0
динамо
преди 8 години
Абсолютно си прав. Лекарската мафия прекрасно знае това и за това лобито им в парламента и т.н. лекарски съюз се правят на ударени защото прекрасно знаят ,че цицането спира моментално. Дъщеря ми работи тук за голяма световна корпорация и те процедират точно така. Работят с определени болници.Във всяка от тях имат човек,който те поема и стриктно следи и контролира лечението. Това е! Никак не е сложно! И аз съм готов да си плащам допълнително в частен здравен фонд. За колите си може да плащаме каско ,а за здравето си ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Идеята за сливането на болниците е с цел да не се източва касата плюс електр.здравни карти ще сведе кражбите до минимум А това - Не всичко в здравеопазването е осигурено, трябва да гарантираме лечението на социално значимите заболявания, от които боледуваме, аргументира се Москов.е противоконституционно както и глупостта да се плаща 15год. назад при факта ,че има давност Глупостта не ходи по гората а по хората и психопатиите са отделна тема - http://megavselena.com/nevrobiologyt-koyto-razbra-che-e-psihopat/ Москов да мине ядрен резонанс след 6 минута - http://***.youtube.com/watch?v=TWrqR_-04UwКапитализмът "отглежда" хора с тази мозъчна аномалия, смятат експертиМоже да е мании - http://zahariada.blog.bg/politika/2012/05/02/vlastta-deistvitelno-razvrashtava.948488
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
movsesyan
преди 8 години
Полностью согласен alternativa @ moitabletki.ru
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
Другото което трябва да се направи е да се раздвижи пазара на частните здравни застраховки. Частните застрахователни компании ще имат доста изисквания за качеството на здравната услуга и ще имат строг контрол върху прилагането на ненужни манипулации, които в момента цицат от здравната каса.И последно. Трябва да се даде възможност за избор. Има хорА като мен които са готови да плащат много за собственото си здраве. За това ще изисквам да имам достъп до най качествената здравна услуга..Иванчо иска да има Мерцедес и е готов да плати много за него и не иска да плаща за здраве, значи той отива в по- долните категории на обслужване. Мисля, че е честно, защото избора си е наш. Едва ли Иванчо ще бъде солидарен с мен та да си даде мерцедеса за моя стар голф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 15 rate down comment 3
honaniga
преди 8 години
Това което трябва да се направи е съществуващите болници да се съкратят на 100. Те са голямата ламя за разходи. Лично аз предпочитам да пътувам и 100 км но да знам, че ще имам навременно и качественно обслужване. Не съм сигурен но сега съществуват около 400 болници в повечето от които липсват нужната апаратура, специалисти и консумативи. Последният случай в Тетевен е красноречив пример. Какво е това хирургично отделение, ако се правят само операции за хернии и апендектомия. Затова и контрола върху акредитациите на болниците трябва да е много строг. Ако се спазват показателите 90% ще отпаднат от играта и така ще знаем къде ще бъдем в добри ръце. Лично аз смятам , че болниците трябва да бъдат приватизирани. Няма по добър управляващ от частника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Дааа. Психиатричната помощ наистина много закъсала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Три здравни системи функционират в Европа - ако имахме системата ''Семашко'' или ''Бевъридж'' България ще е 1 в света - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=198082010год. писах на всички държ.институции ,че се нарушава Конституцията и ,че Обама прави соц.здравеопазване а ние какво правим ???? ''За здравеопазване на глава от населението в САЩ отиват 8,233 долара годишно, ТРИ ПЪТИ ПОВЕЧЕ от разходите в Англия. Почти 2,5 пъти повече от средното за страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие). И въпреки това средно в страните от ОИСР има по 3,1 лекари на 1000 човека, а в САЩ са едва 2,4'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088''По данни на сп. "Тайм" в доклада на фонда се твърди, че здравеопазването в САЩ е признато за най-лошо сред 11 развити страни от гледна точка на "ефективност, равенство, резултати" - http://dnes.dir.bg/news/zdraveopazvane-USA-16890883?nt=4Не знам какво да кажа - олигофрения или неукост с малко психопатии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
"зависи само и единствено от държавата" и... да НЗОК не е държавата, тя е осигурителен институт, там са парите НА ХОРАТА не на държавата. Правиш ли елементарна разлика? Май май не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още