IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът е под натиск заради коментарите на Доналд Тръмп

Освен слабият долар добрите новини за бизнес активността в сектора на услугите в Германия и Франция подкрепиха еврото

11:08 | 24.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Зелените пари поевтиняха в сряда, след като Доналд Тръмп заплаши да спре работата на държавните институции, за да накара Конгреса да му осигури финансиране за изграждане на стената по границата с Мексико. В късните часове на вторник президентът на САЩ предупреди, че има вероятност да прекрати и търговското споразумение НАФТА с Мексико и Канада, след като трите страни не успяха да стигнат до съгласие поради дълбоки различия. Това не е първият път, в който Тръмп заплашва да прекрати НАФТА, но е първият път откакто са започнали преговорите, коментират анализатори. Президентът на Taylor Global Vision Джон Тейлър младши коментира, че стратегията за построяване на стена изглежда губеща, но въпреки това ще се отрази на дебата за покачване на тавана на държавния дълг. През юни бе обсъдена нуждата от покачване на тавана през октомври. В по-късните часове на търговията доларът поевтиня с 0.5% спрямо японската йена до 108.97 йени за долар, а доларовият индекс записа спад в стойността си от 0.4% до 93.15 пункта. Единната валута записа ръст от 0.5% до 1.1818 долара за евро. Освен слабият долар добрите новини за бизнес активността в сектора на услугите в Германия и Франция подкрепиха еврото, регистрирайки силен ръст в частния сектор.

Запасите от лек суров петрол в САЩ намаляха осма поредна седмица и буря приближи Мексиканския залив, заплашвайки продукцията на петрол и рафинирани продукти. Това се отрази положително на цените на петрола, като сорта Brent за последно се търгуваше около ниво от 52.56 долара за барел при ръст от 69 цента или 1.3%. Лекият суров петрол WTI също поскъпна с 54 цента или 1.1% до 48.37 долара за барел. Запасите от лек суров петрол са спаднали с 3.3 милиона барела, което е по-малко в сравнение с очакванията на анализатори за спад от 3.5 милиона барел. В същото време запасите от бензин в САЩ също са намалели с 1.2 милиона барела, което пък е почти двойно повече от прогнозите. Продукцията от нефтеното находище „Шарара“ в Либия се колебае. Находището бе затворено в сряда, като във вторник имаше противоречащи новини за това дали в действителност е отворено. Серията новини показва, че ситуацията в Либия е все още хаотична и условията в страната са далеч от нормални, коментираха анализатори на Commerzbank. Наскоро най-голямото находище на Либия успя да достигне продукция от 280 000 барела на ден, но тази седмица затвори по-рано поради блокиране на тръбопровод. Продукцията на „Шарара“ е ключова за цялостната продукция на Либия, която се покачи с над 1 милион барела в края на юни, което е около 4 пъти повече от миналото лято. Това причинява главоболия на ОПЕК, които заедно с другите страни се опитват да стабилизират пазара, като намаляват добива на петрол.

Цените на златото се покачиха в сряда, подкрепени от политическата несигурност в САЩ. Спот златото за последно се търгуваше около 1289.90 долара за тройунция при ръст от 0.44%, след като загуби 0.5% от стойността си миналата търговска сесия. Щатските фючърси затвориха на 1294.70 долара за тройунция. Фауад Разакзада, анализатор във Forex.com, коментира, че за момента златото се държи и е в очакване на срещата в Джаксън Хол, но би трябвало да имаме по-добра идея за посоката на движение до края на тази седмица. Пазарът насочва вниманието си върху срещата на централните банкери в Джаксън Хол, където председателите на централните банки на САЩ и Европа ще коментират монетарната политика и лихвените равнища. Златото е силно чувствително към увеличаващите се лихвени равнища и евентуални коментари, сочещи повишение на лихвата, биха повлияли отрицателно на ценния метал.

След заплахите на американския президент Доналд Тръмп американските акции масово поевтиняха. Индексът Dow Jones Industrial Average загуби около 90 пункта от стойността си, затваряйки около 21 812 пункта. Най-голям принос за загубите имаха компаниите Boeing и Johnson & Johnson. Акциите на Walmart поскъпнаха по-рано по време на търговската сесия, след като компанията обяви партньорство с Google за предлагането на „гласово пазаруване“. Вторият най-голям американски индекс S&P500 записа спад от 0.35% до 2444.04 пункта. Технологичният Nasdaq също го последва със загуби от 0.3%, затваряйки около 6278 пункта, след като големи технологични гиганти като Amazon и Facebook отчетоха спад в цената на акциите си. Комал Шри-Кумар, президент на Sri-Kumar Global Strategies, коментира, че така или иначе американските акции са подценени в момента поради несигурността в САЩ и заплахите, отправени от Тръмп са нещо, което не му трябва в момента на инвеститора.

Днешният ден има потенциала да се окаже интересен за международните финансови пазари. В 11:30 часа българско време ще бъдат публикувани данните за БВП на Великобритания, като преобладаващите очаквания са то да остане непроменено. В 15:30 часа българско време ще получим данни за броя подадени молби за помощи от безработни през изминалата седмица в САЩ. Очаква се увеличение в броя на молби на 237 000, спрямо 232 000 по-миналата седмица, което може да повлияе отрицателно на щатската валута. Днес ще бъде и първият ден от срещата на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг. Президентът на ЕЦБ Марио Драги и председателят на Фед Джанет Йелън ще бъдат част от банкерите, които ще държат реч за паричната политика на съответната централна банка. Възможно е да получим информация, свързана с лихвените равнища или евентуална промяна на политиката, която да предизвика висока волатилност на финансовите пазари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

USD/JPY

При USDJPY отново виждаме 5-ца, като нейната 1-ва вълна всъщност е петицата, която маркирахме вчера. Сега наблюдавайки едночасова времева рамка очакваме довършване на корекцията и ново импулсивно движение надолу, минимум до следващата подкрепа. Самото развитие на корекцията ще отключи изпълнението и на графичната фигура „обърната глава с рамене“. Имайки предвид нейния таргет, можем да очакваме по-дълбока корекция.

EUR/GBP

Във вчерашния анализ насочихме внимание към EURGBP заради близостта с върха от октомври миналата година. Още вчера съпротивата беше пробита, но трябва да се име предвид, че цената все още е в нейната зона. Оставаме бдителни, в очакване на импулсивно или корективно движение надолу, за да имаме възможност за позиции.

AUD/JPY

Тук ситуацията също се развива така, както писахме във вчерашния анализ. След малка корекция от тази сутрин, сега отново цената тръгва надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още