IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ повишава целта си за инфлацията до 2%, твърди Bloomberg

Резултатите от прегледа ще бъдат публикувани в 14:00 часа българско време в четвъртък

22:56 | 07.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на ЕЦБ във Франкфурт. <em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em><br />
	&nbsp;</p>

Централата на ЕЦБ във Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
 

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще повиши целта си за инфлацията до 2% и ще предостави пространство и възможност за надвишаване при необходимост, твърди Bloomberg, цитирайки служители на ЕЦБ, запознати с темата.

Ходът е бил взет на специална среща, посветена на приключването на прегледа на стратегията на ЕЦБ тази седмица, която приключи в сряда, а говорител на базираната във Франкфурт банка отказва коментар.

Решението е част от най-големия „ремонт“ на паричната политика на ЕЦБ от две десетилетия насам и бележи голяма промяна в тактиката на централната банка, тъй като тя си постави за цел да се откаже от годините с по-ниска инфлация, които натежават върху икономическия потенциал на еврозоната. 

Това би било значителна промяна в предишната цел от „под, но близо до 2% в средносрочен план“. Някои банкери смятат, че такава формулировка е твърде неясна и може да доведе до призиви за затягане на политиката твърде рано.

Резултатите от прегледа ще бъдат публикувани в 14:00 часа българско време в четвъртък, а президентът Кристин Лагард ще проведе пресконференция 90 минути по-късно.

Федералният резерв приключи собствения си стратегически преглед през миналата година с решение да премине към таргетиране на средната инфлация, което означава, че може да надвиши целта си от 2% след периоди на нисък растеж на цените.

Процесът на ЕЦБ обхваща и широк спектър от други парично-политически въпроси, включително как да се подпомогне борбата срещу изменението на климата, взаимодействието на фискалната и паричната политики, тенденциите в заетостта и глобализацията.

Членът на изпълнителния съвет Изабел Шнабел намекна в събота, че ЕЦБ може да позволи превишаване на целта си за инфлация. В своя реч в Германия тя каза, че ЕЦБ трябва да позволи на действителната основна динамика на инфлацията да се прояви, за да съответства на прогнозите.

„Подобно търпение може да доведе до това, че резултатите от инфлацията ще бъдат умерено над целта ни за временен период", каза тя тогава. „Това би било е необходимо и пропорционално изискване“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още