Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Индексът на мениджърите по поръчките приковава вниманието на инвеститорите

Две от основните централни банки ще проведат заседанията си през тази седмица, но анализаторите не очакват промяна в лихвените проценти

Индексът на мениджърите по поръчките приковава вниманието на инвеститорите

Снимка: Bloomberg

Ралито на фондовите пазари от миналата седмица изглеждаше почти сюрреалистично. От една страна, икономистите очакват най-лошата рецесия след Втората световна война, компаниите в Германия регистрират за една трета от служителите си потенциална работа на съкратено работно време и масово намаляват прогнозите си за печалба за текущата година. От друга страна, няколко водещи индекса в Европа и Северна Америка се повишиха с около пет процента за седмицата.

Ето и едно обяснение на феномена: инвеститорите се управляват от принципа на надеждата - насърчен от намаляващия брой нови инфекции с вируса, облекчените ограничения за излизане, обширната държавна помощ и новите програми за закупуване на облигации от централните банки. Въпреки това експертите все още не виждат трайно възстановяване на цените на акциите.

Анализаторът на Commerzbank Андреас Хюркамп например , продължава да очаква тенденция на Dax за движение встрани за следващите месеци, "най-вече между 8 500 и 11 000 пункта". "Перспективите за ръст на Dax са твърде слаби за устойчиво увеличение над 11 000 пункта, а паричната и финансовата политика са твърде големи за устойчив срив на Dax под 8 500 пункта", пояснява той.

През миналата седмица, която беше съкратена заради празника на 1 май, водещият германски индекс Dax спечели общо над шест процента. В четвъртък обаче той затвори търговията с минус 2,2 процента при 10 861 пункта. В САЩ в петък имаше редовна търговия, а Dow Jones отчете загуба от 2,6% и затвори на ниво от 23 723 пункта.

„След купона на борсите се настани махмурлук", коментира Йохен Щанцл, главен пазарен анализатор в брокера CMC Markets. Той обвини изявленията на Европейската централна банка (ЕЦБ) като причина за спада в четвъртък. В краен случай тя се опасява, че икономическата продукция в еврозоната ще намалее с до дванадесет процента през тази година. Към това добавяме и новини от САЩ, че още 3,8 милиона американци са загубили работата си през миналата седмица. „Такива числа продължават да ни напомнят, че музиката на фондовата борса не трябва да бъде прекалено силна“, казва Щанцл. „Защото никой не може реалистично да предвиди края на кризата, тоест никой не може да определи количествено действителните икономически щети“. 

Май започва с новини за все повече държави, които облекчават ограниченията върху бизнес активността, наложени срещу разпространението на коронавируса. Смъртността от болестта продължава да намалява в Европа, увеличавайки разногласията между правителствата, които искат да избегнат риска от втора вълна на заразяванията, и предприятията, които се нуждаят от възобновяване на дейността си. Първите стъпки в Италия ще се извършат в понеделник и премиерът Джузепе Конте е изправен пред нарастващото противопоставяне от страна на политиците на опозицията. Обединеното кралство трябва да определи планове за постепенно облекчаване на ограниченията през тази седмица. Очаква се също така Великобритания да започне преговори за свободна търговия със САЩ.

Напрежението

Напрежението между САЩ и Китай вероятно ще ескалира, след като Майк Помпео, държавният секретар на САЩ, заяви, че има „огромни доказателства“, че новият коронавирус е възникнал в лаборатория в Ухан. От своя страна президентът Доналд Тръмп каза, че ще повиши митата върху търговията с Китай като отмъщение за разпространението на коронавируса.

Още по темата

Държавна помощ

Авиоиндустрията е сред секторите, които са най-силно засегнати от глобалните блокади и множество държави обмислят възможността за предоставяне на държавна помощ на превозвачите си. Очаква се Deutsche Lufthansa AG да финализира преговорите с германското правителство „скоро“, а норвежката компания Air Shuttle ASA се приближава до сделка с облигационерите си, която ще ѝ осигури държавни гаранции. Междувременно производителят на самолети Airbus SE заяви, че няма незабавна нужда от държавна подкрепа. Китайското звено на туроператора TUI AG от своя страна отново започна да предлага полети.

Апетит към риск

Въпросът дали инерцията на  рисковите активи, наблюдавана през април, може да се запази и през  този месец е от първостепенно значение за трейдърите. Оптимизъм от стимулите се компенсира от безброй притеснения относно възможната втора вълна на заразата, слабите корпоративни отчети и напрежението между САЩ и Китай.

През тази седмица оповестяването на икономическите новини ще започне от Европа. Още в понеделник ще станат ясни окончателните данни за нивата на индекса на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността през април в Испания, Италия, Франция, Германия и общо за еврозоната. Анализаторите очакват показателите да останат дълбоко под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Във вторник бордът на Централната банка на Австралия ще проведе своето заседание за определяне на паричната политика. В момента основния институционален лихвен процент се намира на ново от 0,25%. В същия ден ще бъдат публикувани данните за индекса на мениджърите по поръчките във Великобритания през април. Ще бъде оповестена и информация за търговския баланс на САЩ, а анализаторите очакват Института за управление на доставките в страната да отчете рязко свиване на активността в целия сектор на услугите през април.

Още по темата

В сряда се очаква да излязат окончателните данни за нивата на общия индекс на мениджърите по поръчките през април в Испания, Италия, Франция, Германия и общо за еврозоната. Също така данните от статистическата служба на Европейския съюз Евростат вероятно ще покажат, че през март продажбите на дребно в еврозоната са претърпели един от най-големите спадове в историята си.

В четвъртък в Китай ще бъдат публикувани данните за търговията на страната. Анализаторите очакват двуцифрен спад на износа заради ограниченията, наложени за справяне с пандемията, които доведоха в забавяния във веригите за доставки и спад в търсенето.

В същия ден ще бъде проведено и заседанието на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия. Анализаторите очакват, че институцията няма да предприеме допълнително понижаване на основния си лихвен процент, който в момента се намира на ниво от 0,10%

В петък ще бъде публикуван докладът на Министерството по труда за заетостта в САЩ през април. Икономистите прогнозират тежки загуби на работни места и стремително нарастващата безработица, причинена от усилията за овладяване на коронавируса. Припомняме, че от 21-и март насам около 30 милиона американци подадоха молби за обезщетение при безработица.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Троен риск изправя паунда пред бурен юни