Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

По-важното от миналата седмица

Българското финансово министерство очаква 4% икономически растеж за 2018 г., каталунският референдум заплашва местната икономика

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

Министерството на финансите очаква 4% икономически растеж за 2018 г., се вижда от есенната макроикономическа прогноза на ведомството. Очаква се възходящата динамика при вътрешното търсене да се запази заради по-високите правителствени разходи. За крайното потребление финансовото министерство прогнозира, че ще се увеличи с 4,7%, а ръстът на инвестициите се очаква да достигне 4,3%. За 2019-2020 г. се очаква темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на България да се задържи на ниво от 3,9%, като водещ двигател се очертава да е отново вътрешното търсене. 

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в следващия бюджет ще има над 700 млн. лева повече разходи за персонал, и то във всички сектори. Той поясни, че следващият български бюджет ще бъде с по-малък дефицит от този, който беше планиран. В него залагаме всички тези политики, за които преди шест месеца претендирахме за изпълнителната власт, посочи финансовият министър.

Европа и еврозоната

След референдума в Каталуния продължава да остава неясно дали регионът действително ще се отдели от Испания. При гласуването 90% от гласоподавателите гласуваха за развод, но участваха само 42% от имащите право на глас гласоподаватели. Ръководителят на регионалното правителство на Каталуния Карлес Пучдемон обяви, че ще излезе с изявление за бъдещето през тази седмица. 

Още по темата

Междувременно испанското правителство прие декрет, който улесни излизането на различни бизнеси от Каталуния. В бъдеще ще бъде достатъчно съответното решение на Надзорния съвет, за да се разреши смяната на местонахождението, вече няма да има нужда да се свиква заседание на акционерите. Banco Sabadell, петата по големина банка в Испания, вече обяви намерението си да напусне Каталуния в случай на отделяне от страната. Малко по-късно същото направи и CaixaBank, третата по размер на активите банка в страната.

След референдума доходността по испанските държавни облигации първоначално се вдигна рязко, но след това отново се понижи. И на испанския капиталов пазар загубите се задържаха в граници след първоначални резки загуби.


Последни новини

Коментари (0)


Още от Анализи
Какви движеше пазарите през седмицата?