IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

Българското финансово министерство очаква 4% икономически растеж за 2018 г., каталунският референдум заплашва местната икономика

10:57 | 09.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
По-важното от миналата седмица

Според публикувания в сряда протокол от последното заседание на Европейската централна банка на 6 и 7 септември банкерите са дискутирали редица сценарии за удължаване на програмата за изкупуване на облигации и през следващата година и са изразили опасения за силния ръст на еврото.

Освен това ЕЦБ публикува допълнение към регламентите за справяне с лоши кредити. От 1 януари банките ще имат две години да наберат необходимите провизии за необслужваните и негарантирани кредити и седем години да покрият целия портфейл от дългове, се вижда от документа. Целта на мярката е да предотврати недостатъчното покриване на неплатежоспособността в бъдеще, казва ЕЦБ.

Както се очакваше, ЕК представи широкомащабна реформа за Данък добавена стойност (ДДС). Той ще се начислява и при трансграничната търговия в Европейския съюз (ЕС), а компаниите ще могат да подават декларации „на едно гише“ чрез онлайн портал на собствения си език. След това ДДС ще се плаща директно, както в момента това става с онлайн продажбите и услугите. В крайна сметка набраната сума ще се праща на властите на страната, в която са прехвърлени или консумирани стоките или услугите.

Междувременно Европейската комисия нареди на американския технологичен концерн Amazon да доплати на Люксембург данъчни задължения в размер на 250 млн. евро заради нелегални данъчни облекчения. Херцогството е предоставило на онлайн концерна незаконни предимства, които се оценяват на тази сума, съобщи в сряда институцията. Това е забранено според правилата на ЕС, тъй като би предоставило на Amazon непозволени конкурентни предимства и да плаща много по-ниски данъци, отколкото други компании. Сега Люксембург трябва да възстанови незаконната помощ от дружеството.

В същото време ЕК обяви в подобен казус нови юридически стъпки. Тъй като ирландското правителство не е възстановило сумата, която Apple дължи за неплатени данъци в размер на 13 милиарда евро към днешна дата, Комисията предприема съдебни действия срещу Ирландия в производство пред Европейския съд.

Безработицата в еврозоната остана на непроменено ниво от 9,1% през август. В абсолютно изражение безработицата се е понижила с 42 000 души до 14,751 млн. спрямо предходния месец. Това представлява с 1,319 млн. по-малко безработни, отколкото през август 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още