IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо критикът на Драги Лаутеншлегер подаде оставка от ЕЦБ

С решението си тя става четвъртият известен германски централен банкер, който преждевременно подава оставка в рамките на няколко години

12:50 | 26.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сабине Лаутеншлегер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сабине Лаутеншлегер. Снимка: Ройтерс

Членът на Борда на директорите на Европейската централна банка Сабине Лаутеншлегер изненадващо обяви оставката си в сряда вечерта. Тя ще напусне поста си на 31 октомври, около две години преди редовното приключване на мандата ѝ, съобщи Европейската централна банка.

Причините за оставката засега не се посочват. Ръководителят на ЕЦБ Марио Драги благодари на Лаутеншлегер „за значителната ѝ роля в създаването и управлението на общоевропейския банков надзор", е цитиран той в съобщението за пресата. Двамата обаче отдавна са в обтегнати отношения. Въпреки това оставката ѝ се случва изненадващо за много колеги, твърдят вътрешни източници, цитирани от германския в. Handelsblatt. Управителният съвет се срещна в сряда на заседанието си по несвързана с паричната политика тема във Франкфурт, след което бе публикувано съобщението за оставката.

Лаутеншлегер се счита за критик на разхлабената парична политика на ЕЦБ. След бившия главен икономист на ЕЦБ Юрген Щарк, бившия президент на Бундесбанк Аксел Вебер и бившия директор на ЕЦБ Йорг Асмусен тя е четвъртият известен германски централен банкер, който преждевременно подава оставка в рамките на няколко години. От една страна, оставката ѝ следва да засили критиките към курса на ЕЦБ в Германия. От друга страна е вероятно тя да се сблъска с някои неразбирания в чужбина.

Лаутеншлегер подчерта своята критична позиция по отношение на облекчаването на паричната политика преди важното заседание на Управителния съвет на ЕЦБ през септември. Според нея „няма нужда да се подновява програмата за закупуване на облигации в момента". На заседанието Управителният съвет на ЕЦБ реши да намали лихвите допълнително и да рестартира покупките на облигации с темпо от 20 млрд. евро на месец. В централната банка някои банкери са обвинявали германската си колежка, че не е успяла да обясни в достатъчна степен паричната политика на ЕЦБ пред германската общественост.

55-годишната германка, юрист по образование, е преди всичко експерт по банковия надзор. През януари 2014 г. тя премина от германския орган за финансов надзор BaFin чрез Бундесбанк в Борда на директорите на ЕЦБ. Там тя беше заместник-председател на Единния надзорен механизъм на ЕЦБ (SSM) в продължение на пет години. Заедно с ръководителя на надзора Даниел Нуи тя помогна за установяването на контрола на централната банка над най-големите финансови институции в паричния съюз.

Отношенията ѝ с Драги са особено напрегнати от началото на годината, когато мандатът ѝ като заместник-председател на SSM изтече. Лаутеншлегер сигнализира, че иска да поеме други задължения в борда. Заместникът на SSM трябва да е част от Изпълнителния съвет на ЕЦБ. Мандатът на директорите на ЕЦБ обаче е осем години, което е с три години повече от този на заместник ръководителя на банковия надзор.

Ръководителят на ЕЦБ Марио Драги вероятно се е надявал, че Лаутеншлегер ще продължи дейност като заместник на SSM, и първоначално остави поста без наследник. Неясноатата доведе до това германката временно да отговаря в дирекцията само за статистиката. От април тя започна да отговаря и за банкнотите, пазарната инфраструктура, платежните трансакции и риска. След оставката си Лаутеншлегер, като бивш банков надзирател, има двугодишен период, в който няма право да заема висша длъжност в частна банка, който продължава до февруари 2021 г.

Преди време Аксел Вебер и Юрген Щарк оправдаха оставките си с критиките си към курса на ЕЦБ. Вебер се смяташе за обещаващ кандидат за президент на ЕЦБ. Юрген Щарк беше последван от Йорг Асмусен като германски представител в Съвета на директорите на ЕЦБ, който също подаде оставка след малко под две години в банката. За разлика от Вебер и Щарк Асмусен посочи лични причини за решението си. Сега и Лаутеншлегер - наследникът на Асмусен, преждевременно напуска банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Lucifer
преди 4 години
Лагард ще бъде истинско бедствие, край с немската дисциплина, и ЕЦБ ще заприлича на БНБ...а нашите коматанковци все още се облизват за ?... управляват ни болни мозъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Много добра статия, всичко е вярно. Най лошото е че трябва да плащаме цената без да имаме ползите (с влизането в банковия механизъм). А да плащаме вноска за приблемите на банките в ЕС - огромна глупост. Ама то и нашия финансов министер-Горанов - завършил в Свищов, на нивото е на Муравей Радев от правителството на Костов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още