Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Централните банки не трябва да емитират дигитални валути

Тези институции са неподготвени за работа с дребните клиенти

Централните банки не трябва да емитират дигитални валути

Снимка: Ройтерс

Разработчиците на криптовалути напоследък се заеха с нещо, което преди това отбягваха: стабилността, пише Изабела Каминска за Financial Times.  

До известна степен това беше предвидимо. Привлекателността на силно нестабилните валути, негарантирани с нищо освен вярата на спекулантите, винаги ще бъде ограничена. Ако всеки използва различен тип пари с различна стойност, самият смисъл на парите като обща основа за всички потребители е подкопан.

За да се бори с това, секторът възприе нещо, наречено стейбълкоини (в буквален превод стабилни монети). За да се избегнат широките колебания, обичайни за конвенционалните криптовалути, стейбълкоините са гарантирани с активи, което позволява техните стойности да бъдат привързани към емитираните от правителствата валути като долари, евро и дори юани. Най-известната стейбълкоин валута е предложената от Facebook Libra, която предстои да бъде пусната. Съществуващите стейбълкоини като Tether, които работят в подобни на некриптовите разплащателни системи като кенийската Mpesa и китайската WeChat, вече могат да се похвалят с активи за повече от 4 млрд. долара.

Още по темата

Възходът на стейбълкоините може да се разглежда като победа за държавните валути, към които те са привързани. Но тъй като тяхната популярност нараства, небанковите стейбълкоини създават предизвикателства пред централните банки във връзка с контрола върху паричното предлагане. Това ще бъде особено вярно, ако стейбълкоините са гарантирани със сигурни активи, като държавните облигации, а не с парични депозити.

Някои централни банки, като например Китайската народна банка, вече разпоредиха небанковите емитенти като WeChat да поддържат пари в брой, а не облигации, за да гарантират своите стейбълкоини и да ги държат в централната банка, а не в частни институции.

Други централни банкери обмислят да емитират свои конкурентни „дигитални валути“, известни като CBDC (central bank digital currency). Те смятат, че възходът на стейбълкоините отразява празнота на пазара, резултат от неспособността на официалния банков сектор да задоволи търсенето на лесно работещи трансгранични платежни системи с ниски разходи.

Според тази теория, след като официалният банков сектор не се активизира, централните банки трябва да запълнят празнотата - и да забавят растежа на небанковата конкуренция - чрез издаване на цифрови валути за широката публика. Това може да се направи лесно, защото централните банки вече предоставят високоефективни цифрови услуги за сетълмент в реално време на банките, които те надзирават. Застъпниците на CBDC твърдят, че могат да настъпят и други предимства: цифровите валути биха позволили на централните банки да налагат отрицателни лихви много широко, когато е необходимо, и да предоставят на пазара неограничени сигурни активи.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

3
 
5
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Централни банки ли? Целият смисъл на децентрализираните валути е да ликвидират вредата от централни банки хахахаха :)
5
 
6
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Идеята на криптовалутите все още не се разбира нито от хората, нито от институциите. Емитирани от централните банки пари има достатъчно - включително дигитални. Те днес повечето са дигитални. Разплащателни методи също не липсват: банкови карти, електронни портфейли... Имаше обаче една сериозна липса - на анонимни и неподлежащи на правителствен контрол дигитални активи. До появата на биткойна. Ентусиазмът от появата му предопредели бурния ръст на криптовалутите, макар поради някои неудобства и най-вече предразсъдъци той да остана в употреба само от малък брой технически грамотни хора. После дойде сривът през 2018-та и много хора виждайки как инвестициите им се стопяват изведнъж се загрижиха за стабилността, при това толкова, че бяха готови да жертват най-ценните качества на криптовалутите в името на стабилен курс. Независим стейбълкойн обезпечен с материални или финансови активи няма и не може да има. От друга страна, с повишаването на ликвидността, волатилността на биткойна намалява, което след време ще елиминира основния му недостатък. Затова смятам, че интересът към стейбълконите е само временно явление и не мисля, че ще продължи дълго.
2
 
12
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Стабилността" на фиата, с частичен резерв, не идва от гаранции като "твърди" и "сигурни" активи, като облигации, а от вярването, че хляба утре ще струва приблизително колкото хляба днес.Търсенето на стабилност от крипто в "твърди" и "сигурни" активи, като фиат, акции и облигации е грешка.

Още от Анализи
Стратегията на САЩ за жизненоважните минерали включва и помощ от приятел