IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wells Fargo тества криптовалута за вътрешни трансакции

Тя няма да е насочена към крайните потребители

12:02 | 18.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Wells Fargo & Co обяви, че ще пусне пилотно своя собствена дигитална валута, ползваща блокчейн, за да помогне за прехвърляне на средства зад граница и между клонове в реално време, предава Ройтерс.

Валутата, наречена Wells Fargo Digital Cash, ще бъде свързана с щатския долар и трансферирана чрез използването на банкова технология, за да следи плащанията във вътрешната си мрежа.

Системата ще позволи на банката да заобикаля трети страни в процеса на прехвърляне на активи, спестявайки разходи и време, коментира Лиза Фрейзър, ръководител на групата за иновации в Wells Fargo.

"Елиминираме посредниците, които често удължават периода за извършването на трансгранични парични преводи“, посочва още тя.

Корпоративните клиенти на четвъртата по големина американска банка не трябва да правят никакви промени в начина, по който работят с банката, тъй като валутата не е насочена към тях.

Пилотният проект ще започне през следващата година, но банката е тествала технологията чрез прехвърлянето на пари между Канада и САЩ. След като бъде пусната по-широко, компанията се надява да я разшири до трансфери в различни валути.

Въпреки че директорите на Wells Fargo са оптимисти за потенциала на блокчейн технологията във финансовите услуги, компанията е по-скептична към криптовалути като биткойна.

Миналата година Wells Fargo се присъедини към американски конкуренти, които забраниха покупката на биткойн на потребителите на кредитни карти заради волатилността на инвестицията.

Блокчейн технологията привлече милиарди долари инвестиции от банки и други компании, но притесненията за имплементацията и възможностите за мащабиране попариха множество блокчейн проекти до момента.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още