IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги изглежда напуска Франкфурт в точния момент

Нищо чудно ЕЦБ да е достигнала точка, след която политиките му ще бъдат по-успешни без самият той да е начело

08:20 | 04.10.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги изглежда сдава поста си в подходящото време. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги изглежда сдава поста си в подходящото време. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка може да е достигнала точка, след която политиките на Марио Драги за постигане на целите за инфлацията ще бъдат по-успешни без самият той да е начело, пише за Financial Times Мелвин Краус, старши сътрудник в Hoover Institution към Станфордския университет. 

Отиващият си президент на ЕЦБ свърши достатъчно упорита работа, за да внедри политиките за постигане на целите си. Но той също предизвика немалко количество враждебност срещу себе си в процеса, особено в Германия, което означава, че оставането му на поста можеше да се окаже контрапродуктивно.

Например Драги силно желае Германия да използва фискални стимули, за да засили собствената си икономика и тази на своите съседи от еврозоната. Включването на фискалната политика в микса от инструменти със сигурност би улеснило ЕЦБ, която досега трябваше да понесе цялата тежест на антицикличната макроикономическа политика.

Но италианецът стана толкова непопулярен в Германия и е подложен на такова хулене, че би било трудно за немски политик да подкрепи фискален стимул, както изглежда съгласно инструкцията на Драги.

Новият президент на ЕЦБ Кристин Лагард очевидно има по-голям шанс за успех. Всъщност една от основните причини Лагард, политик по професия, да получи поста в ЕЦБ, беше нейната репутация на човек, който може да осигури неща като германския фискален стимул. Тази задача не е лесна, но е полезно, че тя е близка с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Лагард също така би трябвало да се изправи пред далеч по-малко враждебен управителен съвет на ЕЦБ от Драги, тъй като италианецът вече изпълни спорното рестартиране на програмата на банката за изкупуване на облигации.

Покупките на централната банка ще бъдат възобновени с необвързан във времето ангажимент за 20 милиарда евро на месец, като се реинвестират и постъпленията от падежиращите книжа.

Лагард ще наследи тази стратегия, но не и личната неприязън, която се разгърна срещу Драги от ястребите в управителния съвет, които той до голяма степен побеждаваше през последните осем години.

В крайна сметка той е човекът, който прекъсна влиянието на Бундесбанк в управителния съвет и не е изненадващо, че има дълбоко негодувание срещу това от страна на германците и техните северни съмишленици.

Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Blueberry
преди 4 години
Данъчната политика в ЕС се провежда чрез ЕЦБ, а не чрез правителства и парламенти, които рискуват да насочат недоволството към себе си и рискуват да дойдат крайни евроскептици. С печатането и тези безумно ниски лихви е фактически невидим данък за всички в ЕС (дори тези извън зоната). И това крепи ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) ползва неправилен модел за емитиране на евро. При наличие на грешката, при бездействие и всякакви действия на ръководството на ЕЦБ в Европейския съюз (ЕС) е с нарастващи щетиПри създадената обстановка, колкото повече ЕЦБ помага за европейски икономически растеж толкова ЕС е с повече щети. При достатъчно време Марио Драги ще е с определеност за съществен приносител за катастрофална европейска криза.ЕС е жертва на грешката на ЕЦБ.Устойчивият прогрес на ЕС е възможен, когато ЕЦБ правилно емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
крас
преди 4 години
Голяма сделка между Германия и ЕЦБ, при която Берлин увеличава фискалния стимул, а ЕЦБ намалява количественото облекчаване едва ли ще бъде осъществена.ГЕРМАНИЯ СЪЗДАВА ПАРАЛЕЛНА СТРУКТУРА НА ЕЦБ И СЕ ГОТВИ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ТОЗИ НАЛАГАН Й ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ДИКТАТ ВОДЕЩ ДО СРИВ НА ИКОНОМИКАТА Й!!Проблема с БРЕКЗИТ ще е нищо в сравнение с това което ГЕРМАНИЯ ще поднесе на европейските си колеги дърпащи с РЕШЕНИЯТА НА ЕЦБ немската икономика към пропастта.Приетата в ЕС като модел СОЛИДАРНАТА ОТГОВОРНОСТ е НАЙ ВИСША ФОРМА НА БЕЗОТГОВОРНОСТ, при която едни ядат и пият , а ГЕРМАНИЯ ПЛАЩА!!Сори , но този филм няма да го бъде. Тези отживели разбирания за разпределение на отговорностите и превръщането им от ПЕРСОНАЛНИ в КОЛЕКТИВНИ се стига до процес на разпад, който касае не само ГЕРМАНИЯ , но и ЕВРОПА. ВРЕМЕТО НА КОЛЕКТИВНАТА ОТГОВОРНОСТ И ПАРАЗИТСТВАНЕТО ПРИКЛЮЧИ . Мисля, че Лагард още не е осъзнала какви процеси вървят в ГЕРМАНИЯ и как за най голяма изненада на нея и приятелката и Меркел в един хубав изборен ден може да се окаже, че в ГЕРМАНИЯ Е ПОБЕДИЛ НАЦИОНАЛИЗМА В ОСНОВАТА НА КОЙТО СТОИ ЕДИНТИЧНОСТТА , а не понятия за РАВЕНСТВО , БРАТСТВО НА НАРОДИТЕ. ЛАГАРД МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ПАРОДИЯ НА ЖАНА ДАРК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Whitestar
преди 4 години
След години политика на повече разходи, обусловена от настоящия шеф на ЕЦБ, е добре да се премине към по-консервативен подход, дори ако Германия не направи нищо за това! Време е резултатите от досегашната политика вече да са на лице и това да е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Голяма заблуда е да се мисли , че Драги е измислил или наложил нещо . Политиката на ЕЦБ не се определя от нейния председател .Фактът , че на Лагард и се налага да води същата политика , означава точно това . И Вайдман да беше избран , пак щеше да е същото . Задкулисието е много голямо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още