Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Енергийните предизвикателства през това десетилетие

Светът се стреми към въглеродна неутралност, а някои от технологиите за това са още на хартия или нямат широко приложение

Енергийните предизвикателства през това десетилетие

Снимка: Bloomberg LP

Светът е изправен пред предизвикателствата на енергийния преход и новите технологии, които ще ни помогнат да се откажем от изкопаемите горива. Някои от иновациите вече са част от ежедневието ни, други - са само идеи, пише руският вицепремиер Александър Новак в приветствие към доклада на Асоциация "Глобална енергия", посветен на водещи енергийни технологии за следващите 10 години.

Асоциацията беше създадена по време на среща между ЕС и Русия и е оперативна от 2002 година. В нейния доклад се посочва на първо място предизвикателството промишленото улавяне и съхранение на въглерода.

Светът се стреми към въглеродна неутралност и премахване на въглеродните емисии от всички области на икономиката. За някои сектори това е възможно чрез замяната на енергийните източници - от изкопаеми горива на възобновяеми, но за други този преход е невъзможен в пълна степен и остатъците от емисиите ще трябва да се уловят от атмосферата и съхранят.На фона на непрекъснато растящото население, урбанизацията и потреблението на промишлени стоки, нулевите емисии са трудно достижими.

Към момента има пилотни проекти, но не и работеща разработка за улавяне и съхранение на емисиите въглероден диоксид в индустрията. В ЕС основните емитенти на въглероден диоксид от промишлеността са металургията (19%), химическата промишленост (15%), нефтопреработката (14%) и производството на цимент (11%).

Има няколко метода за улавянето на водорода и един от тях е с помощта на химическа реакция или с твърди вещества. Предполага се, че именно този метод ще бъде успешен в краткосрочен период.

След улавянето, въглеродът трябва да бъде транспортиран и съхранен така, че дълго време да остане извън атмосферата. На този етап това се случва под земята. Напълно е възможно той да се използва и за обогатяване на петрол, особено когато става въпрос за находища, смятани за безперспективни от гледна точка на качеството на суровината.

Въглеродът може да бъде използван повторно и при производството на водород, амоняк или пластмаси, както и в други ценни за химическата индустрия продукти или като гориво, пише още в доклада на Асоциация "Глобална енергетика".

Плаващи слънчеви панели

Фотоволтаиците вече са част от ежедневието ни, но понякога те заемат площи, които могат да бъдат използвани за други нужди - например ценни земеделски земи. Затова и технологиите се насочват към друга широкодостъпна повърхност - водата. Изграждането на такива централи обаче имат и своите предизвикателства, като например техните конструкции трябва да бъдат рециклируеми, нетоксични и устойчиви на въздействието на водата, включително и солена, ако бъде изградена в море или океан.

Или с други думи - те трябва да работят 20 години с минимално въздействие върху екосистемата на водния обект.

Потенциалът е огромен - 71% от повърхността на Земята е вода, но технологиите не са достатъчно добре разработени, за да може да бъде използван.

Едно от големите предимства за плаващите фотоволтаици е радиационния баланс - панелите отразяват светлината и променят баланса, което може да наруши микроклимата на площта, на която са поставени. Самата вода обаче също има способността да отразява слънчевата радиация и това намалява негативния ефект от соларния панел върху повърхността, а също така могат да спомогнат за по-бавното изпарение на водите.

Плаващите панели са по-ефективни и работят по-дълго, показват още проучванията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Колко още може да издържи Ердоган на натиска на обедняващите турци?