Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

ESG балонът може да се спука

Инвеститорите дават приоритет на спешните обществени императиви пред чистата бизнес логика и дисциплина

ESG балонът може да се спука

Снимка: Bloomberg

Стена от пари тласка оценките на акциите към рекордни стойности на всички пазари, подкрепена от пандемичните програми за стимулиране и ниските лихвени проценти, пише за Financial Times Дамбиса Мойо, икономист и не-изпълнителен директор в Chevron. 

Още по темата
Акциите, предпочитани от инвеститорите поради екологични, социални и управленски фактори (ESG), бяха особено облагодетелствани от тази вълна. Активите под управление с етикета ESG се очаква да нараснат до 50 трилиона долара до 2025 г. от 35 трлн. миналата година, според проучване на Bloomberg Intelligence.

Големият обем капитал, преследващ екологични инициативи, сам по себе си не представлява риск, но големите потоци от фондове без традиционната инвестиционна щателност и дисциплина могат да навредят на финансовите пазари, като създадат ценови балони, и да подкопаят усилията за постигане на нетните нулеви емисии и нисковъглеродно бъдеще.

По-специално, с натиска за инвестиране в класа активи, обявен за „чиста енергия“, идва рискът капиталът да бъде насочен неправилно, тъй като инвеститорите дават приоритет на спешните обществени императиви пред чистата бизнес логика и дисциплина.

Този подход на „демонстративни инвестиции“ в подкрепа на екологичните каузи може да бъде оправдан в краткосрочен план, но може да бъде контрапродуктивен в дългосрочен по няколко причини.

Първо, големите „недисциплинирани” финансови потоци във възобновяеми енергийни източници могат да доведат до погрешно определяне на цените чрез завишаване на активите, така че пазарът да изгуби представа какво представлява справедливата стойност.

Това изкривяване в оценките на компаниите от своя страна засяга начина, по който компаниите в сектора издават дълг и собствен капитал, изплащат дивиденти, реинвестират и плащат на служителите. То може също така да навреди на сливанията и придобиванията, тъй като увеличава риска компаниите да надплатят при транзакции.

Има вече доказателства, че стартиращите фирми на ранните етапи от набиране на средства се оценяват на до 15 пъти приходите си. Листнатите компании, в които Борсово търгуваният фонд (ETF) за производители на възобновяема енергия е инвестирал, се оценяват, включително дългa, при съотношение цена към печалба преди лихви, данъци и амортизация от 17 пъти, според консултантска фирма Finerva.

И докато пазарът поставя значителна премия върху „възобновяемите“ активи, той агресивно дисконтира традиционните енергийни източници. От 11-те сектора в S&P 500, само енергията и комуналните услуги все още не са се възстановили до нивата отпреди пандемията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
ing5rov до: zelka007
преди 1 месец
масур за тебе , отпред и отзад ...
5
 
0
 
4
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 месец
ти тва спихване/спукване сигурно от 5-6 години го пророкуваш , все за следващия месец/тримесечие и то все не идва ... митрофанова информира ли ви на оперативка какво да обяснявате , защо аджеба масква е теглила спешно заем от $17млрд от МВФ за да си оправя бакийте и профицитния бюджет и продължава да попродава злато от резерва ... ?!
4
 
1
 
3
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
импе , и ти не си виждал финансов отчет , недей така с лошо наред ...
3
 
3
 
2
преди 1 месец
Пеше, не може, а ЩЕ се спука. Още малко печатане си требе. И не само той!
2
 
5
 
1
преди 1 месец
Така е, когато на пазарите доминират институционални инвеститори, които трупат публичен рейтинг, инвестирайки чужди пари - и орди тотални слабoyмници, които не са виждали финансов отчет в живота си. За пример - такива "инвеститори" - инвестиращи обществени средства, принуждаваха фондмениджърите да продават акции на петролните компании на абсурдно ниски цени - пролетта миналата година. Ако някой, инвестиращ свои пари, бе направил това - сега щеше да се застреля - ама на тия не им пука, нали парите не са техни и никой не им търси сметка? И какви дивиденти точно раздават зелените порове? Щото мене догодина Газпром и Лукойл ще ми донесат 10+ % дивидентна доходност !!!

Още от Анализи
Икономическите планове на Байдън се сблъскват с инфлационната реалност