Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Ядрената енергетика ще отмре, ако остане неконкурентна

Финансовите проблеми във Фламавил и Хинкли Поинт нанесоха повече щети на сектора, отколкото инцидентът във Фукушима

Ядрената енергетика ще отмре, ако остане неконкурентна

Снимка: Ройтерс

Ядрената енергетика е в опасност от отмиране като значителен източник на електричество, пише Ник Бътлър за Financial Times. Затихването ще бъде постепенно, но е вече видимо в Германия и САЩ, като тенденцията вероятно ще бъде последвана във Франция, Южна Корея, Испания, Швейцария и Белгия. В много други региони ядрените централи застаряват, като на някои животът ще бъде удължен, но други няма да бъдат заместени от нови мощности.

В някои случаи процесът ще отнеме десетилетия – във Франция той ще започне през 2030 г., докато плановете на Южна Корея се простират чак до 2060 г. Западането в САЩ ще бъде определено от решението на съда относно субсидиите към ядрения сектор и от опитите да се промени съществуващото законодателство, за да се ограничи подкрепата за възобновяемата енергия.

Тези процеси ще бъдат отчасти балансирани от развитието на ядрената енергетика в Китай, Индия и може би Близкия изток. В Япония секторът ще възстанови част от пазарния си дял, след като някои от затворените след инцидента във Фукушима реактори заработят отново.

Тенденцията обаче е ясна – ядрената енергетика ще задоволява все по-малък дял от глобалното търсене на енергия. Нов доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ) описва подробно какво се случва в момента и дълбоко съжалява за западането на ядрената енергетика – изненадващ извод от организация, която обикновено е съвършено неутрална по отношение на различните технологии. Гледната й точка е, че ядрената енергия е от съществено значение за енергийния преход към икономика с по-ниски въглеродни емисии.

Ядрената енергия със сигурност би могла да бъде част от процеса на трансформация, но както докладът дава ясно да се разбере, има основателни причини, поради които потребителите и инвеститорите не са се втурнали към тази опция. Сериозните инциденти в сектора – от Три Майл Айлънд в САЩ през 1979 г. до Фукушима в Япония през 2011 г. – повишиха възприятията за риск.

При нормално функциониране ядрената енергия е безопасен източник, но серията от инциденти – всеки свързан с объркване и лоша комуникация от индустрията и правителствата – подкопа общественото доверие. Новият документален филм за Чернобил, който се излъчва по телевизиите, само ще затвърди тези опасения.

Проблемите на сектора обаче не са ограничени само до страха – рационален или не. Икономиката е също от толкова голямо значение. Налагането на наднационални регулации, които не отчитат различните нива на риск е една бариера. Истинският проблем обаче е в самата индустрия.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (29)

   1| 2| 3    
6
 
4
 
29
Имхотеп до: data
преди 6 дни
Ми че абба е пр ост руски трол бе!

До руските тролове:

Майка ви да е ба пр оста..

Ха-ха-ха-хаааааа!
6
 
10
 
28
data до: ABBA
преди 1 седмица
Добре е да се запознаваш поне на елементарно ниво с нещата който се опитваш да коментираш
10
 
9
 
27
преди 1 седмица
ше отмре може би дома в Буллгаристания щот нема хора и кьораво производство, но там дет има производство и хора ше изчезне след около 2681 година за второто пришествие на Аспарух 2.0 кат се появи у нас .... тек тагай може би следващия преписвач може да пепише същата тъппотия .....
17
 
9
 
26
ABBA до: data
преди 1 седмица
Филма: Чернобил - сегашната дъвка на русофобите?
та това е игрален филм :)
1
 
19
 
25
data до: ABBA
преди 1 седмица
само да уточня - чернобил гръмна щот му намалиха мощността а не щот я увеличиха . По принцип атомните реактори не могат а и не бива да работят под 80 % от мощността си . А и филма са го описали добре - при ниска мощност реактора се отравя с ксенон - те затова се проектират да работат или на 0 % или на 100 %

п.п. Реакторите в Козлодуй в момента се подготвят да работят на 104 % заради новото гориво от Росатом

Още от Анализи
Човечеството може да се приспособи към повишените морски нива