IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергетика ще отмре, ако остане неконкурентна

Финансовите проблеми във Фламавил и Хинкли Поинт нанесоха повече щети на сектора, отколкото инцидентът във Фукушима

12:59 | 10.06.19 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Стандартизираните програми за ядрено развитие, използващи относително прости реактори, могат да бъдат мнгого ефективни, като осигуриха базата за успеха на сектора във Франция в миналото и в Китай сега. Бизнесът обаче беше изкушен от развиването на реактори с голям мащаб, като Европейския херметизиран реактор (ЕХР), чието изграждане е много сложно.

Фламанвил, новата ядрена централа в процес на строителство в северна Франция, бе замислена като витрина на ЕХР, но пускането й закъснява с повече от осем години, а бюджетът й надхвърля първоначалния с над 7 млрд. евро. ЕХР в Хинкли Поинт (Великобритания) също закъснява с години, като е дори още по-скъп. Ако централата в Хинкли изобщо бъде пусната, британските потребители ще бъдат натоварени за десетилетия с цена на електричеството, която е индексирана за 35 години напред спрямо изключително високото ниво от 92,50 паунда за мегаватчас, определено първоначално през 2013 г.

Фаталният икономически проблем за индустрията е, че високите разходи за нови ядрени мощности станаха по-видими на фона на рязкото спадане на цената на енергията от ветрогенератори и соларни панели през последното десетилетие. С напредването и на технологиите за съхранение на енергия, алтернативните доставки в голям мащаб на нисковъглеродна енергия стават достъпни, като при това те не носят рисковете на ядрените централи.

Потребителите и политиците може и да не разбират сложността на енергийния бизнес, но те рабират от цени, също както инвеститорите знаят, че забавянето на изграждането и превишаването на бюджетите означава по-ниска възвръщаемост. Финансовите проблеми във Фламавил и Хинкли Поинт вероятно нанесоха повече щети на перспективите пред ядрената енергетика, отколкото инцидентът във Фукушима.

Докладът на МАЕ не отчита потенциала за понижаване на цената на възобновяемата енергия и способността й да осигури големи количества евтина нисковъглеродна енергия в бъдеще. Докладът не споменава и тенденцията за разпръснати доставки на електроенергия, която намалява нуждата от централизирано производство в големи обеми.

Очевидно, ако ядрената енергетика отмре, ще бъдат необходими големи инвестиции в другите източници на доставка и в преносната система. Докладът на МАЕ обаче разчита на поредица от негативни допускания за развитието на възобновяемата енергия.

Затихването на ядрената енергетика е напълно възможно и може да се случи по-бързо от предвижданото от МАЕ. То също така е напълно управляемо. Преминаването към нисковъглеродна икономика ще стане, когато технологиите позволят такава енергия, която е конкурентна на останалите. Ако ядрената енергетика може да го направи, то тя ще спечели. Ако обаче остане неконкурентна, западането й е неизбежно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 4 rate down comment 6
Имхотеп
преди 4 години
Ми че абба е пр ост руски *** бе!До руските ***:Майка ви да е ба пр оста..Ха-ха-ха-хаааааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 6
data
преди 4 години
Добре е да се запознаваш поне на елементарно ниво с нещата който се опитваш да коментираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 10
michaelis12
преди 4 години
ше отмре може би дома в Буллгаристания щот нема хора и кьораво производство, но там дет има производство и хора ше изчезне след около 2681 година за второто пришествие на Аспарух 2.0 кат се появи у нас .... тек тагай може би следващия преписвач може да пепише същата тъппотия .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 17
ABBA
преди 4 години
Филма: Чернобил - сегашната дъвка на русофобите?та това е игрален филм :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 19 rate down comment 1
data
преди 4 години
само да уточня - чернобил гръмна щот му намалиха мощността а не щот я увеличиха . По принцип атомните реактори не могат а и не бива да работят под 80 % от мощността си . А и филма са го описали добре - при ниска мощност реактора се отравя с ксенон - те затова се проектират да работат или на 0 % или на 100 % п.п. Реакторите в Козлодуй в момента се подготвят да работят на 104 % заради новото гориво от Росатом
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 25 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 4 години
Бе не знам дали ми е любим, ама съм достатъчно стар да помня летата на ММЦ-то в Приморско през 70-те, как връстниците ми от ГДР, Чехословакия, Унгария и СССР ни завиждаха за Т.Ж. - за румънци нема да говоря...Щот и комунизмът на Т.Ж. беше същият та шак, както капитализмът на тези след него, ама сега никой не ни завижда - даже румънците и албанците... ха, ха, ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
ще има да чакаш , от грешната страна на електромера/топломера/бензиноколонката си :))) ... търговията е занимание самотно :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 4 години
хммм ...спорно е , ако спрем автомобилния трафик какво ще се случи със света и ако спрем всички атомни централи , което по принцип ще се стане , какво ще последва със света ... дали имат еднаква тежест двете неща за да ги сравняваш по този начин ?и сега се замислих , дали атомните централи са причината за върховете или са следствие на придобити възможности ?!? демонстрация на технологии и просперитет ... интересен факт , в ЕС от 27 държави само 14 имат атомни централи :https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Nuclear_energy_statisticsдругите са изостанали и неразвити като северна корея например , горд собственик на атомна енергия ...също интересен факт , зеленият амок (или мисля , че повече ти харесва да казваш зелевата чорба :))) ) излиза от същите тези държави дето са построили всичките тези атомни централи , дето сега ще се закрият постепенно ... целият технологичен напредък по темата ВЕИ излиза от нашият ЕС по посока китай , япония , сащ , южна корея . не ЕС купува ветрогенератори , инвертори , мрежови решения , батерии , а светът купува това от ЕС :))) ... не знам , никой в белият свят няма да си събори икономиката заради едните перки или атомни централи ... хубавото му е , че решенията ще ги взимат инженери и енергетици , а не ние във форума :)))п.п. на мен тока ми е последна грижа , само компютрите ми харчат 5кВт , а телевизорите ги махнах от нас преди 10г. :))) ... в повече ми идва това дето се излива ежедневно от там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 10
rover
преди 4 години
Както си я подкарал, пак ще стигнеш до любимият ти Т.Ж. ха, ха, ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 4 години
И както някой по-долу отбеляза, все пак, в България цената на електроенергията е една от най-човешките в ЕС, благодарение на наследството ни от соца - и изплатени генериращи мощности, и ниски доходи, които създават непоносимост на обществото към мераците на некои зеленяши да "модернизират" българската енергетика изцяло на ВЕИ и съответно - да ни ебатмайката окончателно с германски цени на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още