IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да се плъзне към рецесия заради отслабените ефекти на Абеномиката

Анализатори очакват японската икономика да се свие с 2,5 на сто в периода октомври-декември, след което да се възстанови с едва 0,6% през следващото тримесечие

22:05 | 15.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският министър-председател Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският министър-председател Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Японският премиер Шиндзо Абе е на път да се превърне в министър-председателя, управлявал най-дълго третата по големина икономика в света. Той също така изглежда води островната страна към икономически спад, с малко признаци, че неговите стимулиращи политики, известни като Абеномика, ще помогнат нещата да се преобърнат, пише Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Япония расте с най-бавния си темп от една година през третото тримесечие, тъй като търговската война между САЩ и Китай и слабото глобално търсене оказват негативно влияние върху износа на страната – основният стълб на нейната икономика.

Много анализатори смятат, че японската икономика ще се свие в периода октомври-декември, тъй като потребителите поемат удара от повишаването на данъка върху продажбите през октомври, а ефектите от търговската война продължават да бъдат налице. 

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакват икономиката на Япония да се свие с 2,5% през октомври-декември и да се възстанови едва с 0,6% през следващото тримесечие, избягвайки на косъм рецесията.

„Рискът Япония да страда от рецесия е много голям“, смята Кодзо Ямамото, представител на управляващата партия на Абе.

Въпросът е кой може да помогне на Япония, за да избегне това?

Стимулите

Японската централна банка (ЯЦБ) достига лимита на дългогодишното агресивно парично стимулиране. Правителството е ограничено в разходите си заради тежестта на най-големия дълг в индустриалния свят. Бизнесът страда от липсата на работна ръка, заради което компаниите увеличават разходите за инвестиции в технологии.

Ръстът на капиталовите разходи може да се забави след Олимпийските игри в Токио през 2020 г., докато правителството изпитва затруднения в постигането на напредък в структурните реформи.

Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
" Рискът Япония да страда от рецесия е много голям, смята Кодзо Ямамото, представител на управляващата партия на Абе.Въпросът е кой може да помогне на Япония, за да избегне това?"Защо умни хора като японците направиха толкова голяма глупост ? Кой може да им помогне ? Досега им помагаха САЩ , Европа ,Китай със своя ръст и печатане . Сега кой ще им помогне , и защо ще се възстановяват , не виждам причини .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още