IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония може да се плъзне към рецесия заради отслабените ефекти на Абеномиката

Анализатори очакват японската икономика да се свие с 2,5 на сто в периода октомври-декември, след което да се възстанови с едва 0,6% през следващото тримесечие

22:05 | 15.11.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският министър-председател Шиндзо Абе. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският министър-председател Шиндзо Абе. Снимка: Ройтерс

Ямамото предполага, че отговорът може да се крие в увеличаване на държавните разходи.

„Правителството трябва да издаде повече облигации за финансиране на разходите“, посочва той, като добавя, че Шиндзо Абе трябва да състави допълващ бюджет от поне 5 трлн. йени (46 млрд. долара).

Но годините на големи фискални разходи и печатане на пари от страна на централната банка не успяха да вдигнат инфлацията до ниво от 2%, каквато е целта на ЯЦБ, и вместо това оставиха на политиците малко ефективни средства за борба със следващата рецесия.

От идването на власт на Абе в края на 2012 г. трите „стрели“ на Абеномиката, които той очерта през 2013 г. - парични облекчения, фискални разходи и структурни реформи, помогнаха на брутния вътрешен продукт (БВП) да нарасне с 8,6%, показват данните за юли-септември.

Износителите отчетоха печалби от слабата йена, а през миналата година цените на акциите достигнаха 27-годишен връх.

Но тези ефекти вече избледняват.

ЯЦБ реши да поддържа стабилна политиката си през миналия месец въпреки нарастващите рискове от чужбина, а гуверньорът Харухико Курода заяви, че макар централната банка да е готова да облекчи политиката, ако е необходимо, тя трябва да има предвид нарастващите разходи от продължителните количествени улеснения, като например въздействието върху печалбите на банките.

Курода подчертава, че фискалните разходи биха могли да играят по-голяма роля за стимулиране на растежа, докато централната банка продължава да държи разходите за кредити на изключително ниско ниво.

„Ако правителството види необходимост от използване на фискална политика (за подпомагане на растежа), комбинацията от фискална и парична политика би имала по-голямо въздействие от разгръщането на фискални и парични стъпки поотделно“, посочва Курода.

Проблемът е обаче, че в Япония не е останало много място за големи разходи. Страната вече е обременена с дълг, два пъти по-голям от размера на икономиката ѝ.

От 2013 г. насам Абе е похарчил близо 30 трлн. йени в четири пакета от стимули и всеки от тях е довел до намалена възвръщаемост.

Един от основните проблеми е, че проектите за благоустройство станаха трудни за изпълнение поради нарастващия недостиг на работна ръка - отчасти заради топящото се население в трудоспособна възраст в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
" Рискът Япония да страда от рецесия е много голям, смята Кодзо Ямамото, представител на управляващата партия на Абе.Въпросът е кой може да помогне на Япония, за да избегне това?"Защо умни хора като японците направиха толкова голяма глупост ? Кой може да им помогне ? Досега им помагаха САЩ , Европа ,Китай със своя ръст и печатане . Сега кой ще им помогне , и защо ще се възстановяват , не виждам причини .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още