IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфраструктурният план на Байдън отваря пътя за по-устойчив растеж

Подходът на президента се стреми да направи човешкия, физическия и технологичния капитал по-продуктивен

22:31 | 01.04.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мохамед Ел-Ериан. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Bloomberg

Макар че икономистите ще прекарат седмици в подробно изчисляване на въздействието на широкообхватната инфраструктурна инициатива на президента Джо Байдън за 2,3 трилиона долара, два големи извода изглеждат ясни въз основа на това, което от администрацията вече сигнализираха. Първо, инициативата би трябвало да зарадва онези, които се надяват, че икономиката на САЩ, която излиза от пандемията, е едновременно по-силна и по-справедлива по устойчив начин. Второ, вероятно ще е по-малко приятно за акционерите, които свикнаха печалбите на компаниите да се прехвърлят към тях чрез по-високи дивидентни плащания и обратно изкупуване на акции, пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Инфраструктурният подход на Байдън се стреми да направи човешкия, физическия и технологичния капитал по-продуктивен. Традиционният акцент върху базовата инфраструктура, като пътища и летища, се допълва от мерки за разгръщане производителността на много по-широк спектър от американското население и за ускорено използване на технологиите. 

Това означава значителен тласък за публичните инвестиции, който има потенциал да привлече допълнителни инвестиции от частния сектор, предизвиквайки по-силна реакция от страна на предлагането, насочена към утрешния свят, а не към миналия. Ако детайлите са проектирани и изпълнени добре, това е подход, който лесно ще допълни стимулите за търсенето, които вече бяха инжектирани в икономиката и подпомагат растежа.

За да се намалят евентуалните опасения за нов скок на държавния дълг и за сътресения на финансовите пазари, се говори, че администрацията на Байдън предлага увеличаване на корпоративните данъци по два начина: повишаване на вътрешната ставка от 21% на 26% и увеличаване на чуждестранната от 13% до 21%. Въздействието върху продуктивните корпоративни дейности би трябвало да бъде ограничено от силния многогодишен ръст на печалбите и рентабилността, в абсолютно изражение и спрямо дела на труда. Освен това повечето компании би трябвало да могат да управляват негативния ефекта върху кеша, като ограничават обратното изкупуване на акции и плащанията на дивиденти, вместо да съкращават инвестициите. И накрая, потенциалното въздействие върху търсенето би било по-малко откокото при алтернативата за общо увеличение на данъчното облагане на домакинствата.

Чрез намаляване на свободния паричен поток, който може да се използва за незабавни плащания на акционерите, данъчните мерки, предназначени да ограничат нарастването на дълга, могат да причинят известен дискомфорт на финансовия пазар. Това ще дойде по време на множащи се сигнали за прекомерен риск и три финансови почти инцидента само през първото тримесечие на 2021 г. Но вместо да се говори срещу подхода на Байдън, това подчертава необходимостта от напредък по всичките три елемента на отдавна нужния преход в икономическата политика, особено предвид необходимостта от облекчаване на опасенията относно инфлацията: трябва да се направи повече за мерките в посока производителност/растеж, което инфраструктурната инициатива прави; внимателно да се направят по-умерени продължаващите монетарни стимули, чиято ограничена полза за икономиката вече се компенсира от високите и нарастващи рискове от безотговорно поемане на рискове на пазарите и неправилно разпределение на ресурси в цялата икономика; и да се засилят мерките както на макро, така и на микро ниво, за да се намали нарастващата заплаха от финансова нестабилност.

Икономисти и политици от двете страни на американския политически спектър отдавна се застъпват за ремонт на инфраструктурата. Въз основа на това, което знаем досега, подходът на президента Байдън има правилната конструкция, която е подкрепена от ясната цел да се осигури по-силна и по-справедлива икономика. Ако подходът се приложи добре, включително като част от по-широко ребалансиране на политиката, това ще допълни съществуващия стимул за търсенето, като включи в действие втори силен двигател за висок, всеобхватен и устойчив растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Тя идеята може да не е това, но най-вероятно това ще се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
orchis
преди 2 години
Идеята едва ли е държавните инвестиции да конкурират частните. Държавата има възможност да фокусира голям ресурс към определени сфери, където частните инвестиции са малко като целта е преструктуриране на икономиката и повичение на частния интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Ба си пушилката с тоз план.2.25 трилиона $ са , обаче са за следващите 8 години.260-270 млрд $ на година, което за размера на американската икономика е едно няма нищо.Плюс това ще се опита да ги покрие с повишаване на данъците върху корпоративните печалби, демек ще намали частните инвестиции за сметка ан държавните.Пожелавам им късмет с това.Шансът държавните инвестиции да са по-продуктивни от частните ми се струва пренебрежимо малък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Money
преди 2 години
Да... отваря пътя за по-устойчив растеж и затваря пътя на неолибералния псевдо-консерватизъм ;-)Кофти е и за българските путинисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Възхитен съм от размаха на перките в океана!Можеше и още по-отвъд в бъдещето да скочат.Слънчеви панели в океана.Ово е стандарт !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още