IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обеща инфраструктурна революция

Около 2 трлн. долара трябва да се инвестират в инфраструктура, преход към зелена енергия и конкурентоспособност

08:54 | 01.04.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/JIM LO SCALZO</em></p>

Снимка: EPA/JIM LO SCALZO

Американският президент Джо Байдън даде в сряда обещание за революция. „След 50 години ще погледнете назад към този момент и ще кажете: Това беше денят, в който САЩ спечелиха бъдещето“, каза Байдън.

В Питсбърг, столицата на Пенсилвания и бивша индустриална крепост, Байдън представи своята инфраструктурна визия в хангар за самолети. Той стартира президентската си кампания тук преди две години. „Сега се върнах“, каза Байдън. „Възходът идва, сега е време за възстановяване“.

Американският президент иска да приложи следващото допълнение в икономическата си програма до лятото. Той не само преследва амбициозен график, но и амбициозна цел: Байдън настоява за пакет на стойност около два трилиона долара за инфраструктура, преход към зелена енергия и конкурентоспособност, пише германският Handelsblatt

Мегареформата може да определи неговото президенство, но той е изправен пред големи препятствия. Докато пакетът от стимули на стойност 1,9 трилиона долара от началото на март беше финансиран изключително с дълг, този път главно корпорациите трябва да платят сметката - чрез по-висок корпоративен данък.

Байдън премина в офанзива в Питсбърг. За него нямало алтернатива на този ход и „историческата инвестиция в американски работници, за да се конкурира с Китай", подчерта той.

Отново и отново президентът използва сравнението с Китай, за да подчертае необходимостта от гигантски инвестиции - и в хода на тях, от по-високи данъци. „Ако не наваксаме, можем само да загубим. Трябва да оцелеем в глобалната конкуренция“, апелира той. През първата седмица от мандата си той вече беше подписал укази, целящи да направят САЩ по-малко зависими от вноса.

Байдън също така възнамерява да въведе всеобхватна социална реформа до лятото, която трябва да бъде и поне толкова скъпа. Тогава и частните активи трябва да бъдат засегнати, а хората с високи доходи трябва да плащат по-високи данъци.

В сряда Байдън първоначално се концентрира върху инфраструктурните планове - „хардуерът“, така да се каже, за преструктурирането на нацията. В детайли планът изглежда така:

Около два трилиона долара трябва да бъдат инвестирани за период от осем години. Две трети от тези средства следва да се влеят както в традиционната, така и в устойчивата инфраструктура. Ако всичко зависи от Байдън, САЩ не само ще модернизират транспортните си пътища и сгради, но и ще насочат страната към зелен енергиен преход.

Пътищата, мостовете, релсите, местният транспорт, електрическите превозни средства, енергийно ефективният начин на живот, модерните водопроводи, електрическите мрежи и широколентовите мрежи трябва да се възползват от всичко това. Това би било и първият път, когато САЩ дават приоритет на изменението на климата като ядро на своя икономическа реформа.

Остатъкът от средствата до голяма степен ще се влее в производството и научните изследвания, за да се насърчат иновациите и да се направи производството на САЩ по-малко зависимо от чуждестранните конкуренти. „По-малко от един процент от нашия брутен вътрешен продукт отива за научноизследователска и развойна дейност“, осъди Байдън. „Ние изоставаме, докато останалият свят наваксва. Не можем да позволим това да се случи“. Президентът подчерта конкуренцията с Китай и световната надпревара за разработката и производството на батерии, биотехнологии, полупроводници, чипове и чиста енергия.

Голяма част от планираните инвестиции ще бъдат платени от корпорациите. Американското правителство планира да увеличи ставката на корпоративния данък до 28%. Доналд Тръмп я беше понижил от 35% на сегашните 21%.

Освен това се планира глобален минимален ДДС от 21% за дъщерни дружества на американски компании, които оперират в чужбина. Според мозъчния тръст Tax Policy Center тези мерки биха генерирали около 1,3 трилиона долара за период от десет години - но също така „излагат на риск близо 200 хил. работни места“.

Белият дом предполага, че инфраструктурният пакет ще бъде рефинансиран най-късно след 15 години. С по-високите данъчни ставки САЩ ще бъдат една от най-скъпите страни за инвестиции, но Байдън защити плановете си. „Трябва да сложим край на глобалната надпревара за най-ниските данъци“, каза той.

Обръщайки се към местните корпорации, той подчерта: „Нямам нищо против милионерите и милиардерите. Никой не иска да накаже тези, които са стигнали до върха. Но става въпрос за увеличаване на шансовете за всички останали. Не Уолстрийт построи тази страна, а средната класа“.

В рядка директна атака той спомена онлайн гиганта Amazon в този контекст. Байдън каза, че 91 от 500-те най-големи по приходи компании в САЩ, включително Amazon, „не плащат нито стотинка данък върху доходите“. - „Ще сложа край на това“, закани се той.

Смисълът на речта му беше микс от предупреждения и оптимизъм. Пандемията изостри социалното разделение, провокира проблеми в доставките, показа уязвимостта на САЩ, но също така изложи проблеми, съществували преди избухването на коронакризата, каза Байдън. „Можем да го направим", подчерта той. „Ние сме страната на неограничените възможности. Ние можем да направим всичко“.

Но не е ясно дали реформата му всъщност ще успее. Тъй като инфраструктурният пакет е предназначен за дългосрочен план и данъците трябва да бъдат увеличени, преговорите с Конгреса вероятно ще бъдат значително по-сложни, отколкото с пакета за стимули през март.

Демократите не могат да се надяват на подкрепа от републиканците. „Правителството се втурва в напълно погрешна посока", каза ръководителят на републиканците в Сената Мич Макконъл. „Оставете икономиката на мира, тя просто се възстановява“.

Но дори и демократите, които притежават малко мнозинства в двете камари, са в противоречие. „Това не е достатъчно", написа левият депутат от Ню Йорк Александрия Окасио-Кортес.

Умереното крило на партията на Байдън даде да се разбере, че ще одобри плана само когато има финансиране. Почти 6 трилиона долара за пандемична помощ през 2020 г. и 2021 г. изтласкаха дълга на страната до рекордни нива.

Освен това втората част от планирания пакет, реформата на социалната система, може да бъде толкова скъпа, колкото и инфраструктурните мерки. Байдън планира да инвестира около 2 трилиона долара в грижи за деца, семейни данъчни кредити, безплатни университети, заплати за медицински сестри и здравеопазване.

В замяна богатите лица и семействата с доходи над 400 хил. долара трябва да плащат по-високи данъци. Леви демократи като Елизабет Уорън и Бърни Сандърс призовават тази граница да бъде намалена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 3 години
Прочетох я Г-н Попов.От богатите корпорации. Супер! По принцип съм съгласен, че във времена на сериозни кризи трябва да се взема от богатите и да се помага на останалите. С някои условия обаче.Въпроси:1. А корпорациите ще са длъжни просто ей така да ги дадат на Байдън, така ли? 2. Тези средства каква част от труда, инвестициите и изследванията им представляват? След като ги дадат и бъдат похарчени впоследствие това как ще се отрази на жестоката технологична конкуренция с целият останал свят? Особено с китайците.Това отново води до следният въпрос - вземайки от корпорациите за да не пострада конкурентоспособността в иновациите и технологиите каква ще бъде сделката? Нови много големи дългове най-вероятно. Съжалявам че нямам необходимото ниво да напиша коментар с въпроси отново тези фанфари но продължавам да се надявам някой друг да го направи.Реално досега във всичката информация, която се предоставя относно планът Байдън аз виждам само пропаганда и без никакви детайли, което е най-малкото смущаващо. Пропаганда в комунистически стил без икономическа обосновка. Никаква обосновка. Само некЪв план откъде ще вземем, какво ще направим и как ще разцъфтим, защото е сигурно, че ще се получи. Все едно чета в-к "Работническо Дело" издание 1961 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 3 години
чакай си... и къде ще идат? В китай или в Расия ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
grainis
преди 3 години
Всъщност планът е на Тръмп, не на Байдън.Реновирането на щатската инфраструктура, ако се извършва с традиционните стоманобетонни технологии и фосилни горива, и в съкратени срокове - както се планира, би довело до брутален и масиран Еко-Шок и до гигантски верижни фалити на банки, производствени и строителни компании. Необходимо е въвеждането на нови, чисти и възобновяеми строителни материали и технологии като например Базалто-Фибърния Композит - https://basalt-fiber-composite.alle.bgи Зеленият Биодизел (Аерозол) за захранване на тежката пътно-строителна, кариерна и земекопна механизация -https://biodizel.alle.bgЩе трябват и Централи за производство на един-два Теравата допълнителна Стационарна Eл. и Топлинна Енергия, на стойност няколко трилиона долара, която енергия обаче би могла да се добива на място и от Бамбуково / Келпово Прахово Гориво, на почти Нулева себестойност -https://nula-energia.alle.bgВсъщност - на кого му пука ? И бетонът ще свърши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 3 години
От къде щe дойдат средставата ли? От Мексико разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
в цялата човешка история до сега аз не съм видял банкери да хвърлят пари на улицата и зад тях да вървят евреи и арменци да ги събират и да им ги връщат или раздават на бедните ! Ако си мислите че богатите ще платят масрафа, мда добре и успех !! Затова в случая bgMan пита от къде ще дойдат парите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
от манивелата на ФЕДа може би ? ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 3 години
Aко беше прочел статията, щеше да разбереш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Jorkata
преди 3 години
Сега очаквам масово бягство на големи компании и корпорации от Щатите, а те колко пари ще дръпнат с тях - не е истина. Тоя заедно с кликата демократи около него ще избодат очи вместо да изпишат вежди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Значи обещава и дългова революция.Защото откъде ще дойдат средствата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още