Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Капиталоемките компании отново излизат на мода

Тази тенденция ще се движи от четири структурни фактора, които изискват преминаване от инвестиране в идеи и информация към инвестиране в неща

Капиталоемките компании отново излизат на мода

Снимка: Bloomberg

Инвестиционният режим през последните две десетилетия беше доминиран от капиталово леки бизнес модели и фокус върху инвестирането в по-бързо развиващи се компании.

Виждаме това да се променя, като капиталоемките модели и инвестициите в компании, които понастоящем се считат за подценени, излизат на преден план, тъй като краткосрочният натиск върху капацитета и по-дългосрочните структурни проблеми се комбинират, пише за Financial Times Иън Харнет, съосновател и главен инвестиционен стратег на Absolute Strategy Research.

Капиталово лекият бизнес разчита на глобализацията и информационните технологии не само за аутсорсване на работна ръка, но и за капиталови инвестиции в области като машини и оборудване. Интелектуалната собственост и нематериалните активи станаха двигатели на растежа на печалбите и пазарната капитализация.

„Компаниите платформи“, които свързват клиенти и доставчици, се превърнаха в най-добрия израз на този информационно тежък и капиталово лек бизнес модел. Капиталоемките бизнеси, които в миналото бяха предпочитани от инвеститорите в „стойност“, загазиха.

Виждаме отговорът на пандемията от Covid-19 потенциално да променя инвестиционния режим и заедно с него бизнес моделите на корпоративния сектор. Сега паричната политика поставя пълната заетост и включването пред инфлацията, докато фискалната политика е все по-експанзионистична. Номиналният БВП на САЩ може да се увеличи с 10 процента тази година, като осигури комбинацията от растеж и инфлация, наблюдавана през 50-те и 60-те години.

Недостатъчните инвестиции в капиталово леки бизнеси ще бъдат изострени от този бърз растеж на търсенето, който ще доведе до увеличаване на инвестициите, тъй като компаниите се стремят да възстановят капацитета си. Този краткосрочен натиск обаче само ще ускорява дългосрочната промяна в режима в посока капиталоемки бизнес модели.

Тенденцията за по-интензивни капиталово компании се движи от четири структурни фактора: инвестиции в „решоринг“ (връщане у дома на изнесени в чужбина производства – бел. прев.); преминаване от инвестиции в информация към такива в инфраструктура; необходимостта от разработване на технологии за климатичен преход; инвестиции в технологии, необходими за осигуряване на геополитическо лидерство. Всички те изискват преминаване от инвестиране в идеи и информация към инвестиране в неща.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Лукашенко и Путин накараха Европа да издигне новата Желязна завеса