IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изгради три пъти повече въглищни мощности от останалия свят през 2020 г.

Развитието на сектора поставя под въпрос заявките на президента Си Дзинпин за въглеродно неутрална икономика до 2060 година

10:46 | 03.02.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През 2020 година Китай въведе в експлоатация 38,4 гигавата нови въглищни мощности, става ясно от доклад на американския мозъчен тръст Global Energy Monitor, изготвен съвместно с базирания в Хелзинки Център за проучвания върху енергетиката и чистия въздух (CREA). Това означава, че азиатската държава е изградила три пъти повече въглищни мощности спрямо останалия свят.

По данни на организациите в останалите държави по света новите въглищни мощности са 11,9 гигавата. Там процесът е по-скоро на отказ от нови мощности - в САЩ в "пенсия" излизат 11,3 гигавата въглищни мощности, във Великобритания 3,3 гигавата, а в ЕС като цяло - 10,1 гигавата.

Индия, която е друга водеща сила във въглищния сектор, например отчита ръст на новите мощности само с 0,7 гигавата.

През 2020 година са дадени разрешения за 39,6 гигавата нови мощности в Китай спрямо разрешения за 11,4 гигавата година по-рано. Към края на 2020 година в процес на реализация са 247 гигавата въглищни мощности - 88,1 гигавата се строят, а останалите са все още във фаза на проучвания. Спрямо края на 2019 година има ръст от 21%.

Тези данни поставят под съмнения заявките на президента на страната Си Дзинпин, че Китай ще се превърне във въглеродно неутрална икономика до 2060 година. Дори в някои провинции съществуващите ограничения за нови въглищни мощности се разхлабват. Причината за това е забавянето на икономиката в резултат от пандемията от коронавируса.

Новите разрешения за въглищни мощности дават възможност за насърчаване на кредитирането и ръст на активността.

Анализаторите обаче посочват, че има сигнали, че скоро контролът може да бъде засилен след безпрецедентен критичен доклад на Групата за инспекция на околната среда. В него се посочва, че Националната енергийна администрация трябва да контролира по-добре издадените разрешителни за нови мощности, особено в източните провинции, където проблемът за чистия въздух е особено значим.

Сега от особено значение ще е новият петгодишен план за развитието на Китай - за периода 2021 - 2025 година, и дали в него ще се акцентира върху строителството на въглищни централи като вътрешен стимул за икономиката или ще се даде приоритет на идеята за въглеродна неутралност на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Не е евтино няма спор. Китай едва ли се стряска от цена 10 - 20 Млрд----хахаха, много си злеее, момче... много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Моабет да става
преди 3 години
Не е евтино няма спор. Китай едва ли се стряска от цена 10 - 20 Млрд. Затова правят в момента няколко реактора. Изгодата. Имаше връзка към клип /в темата за цената на атомната енергия/ който показваше възвращаемоста на инвестицията в АЕЦ и други централи. След 12 години става достатъчно изгодно. Масовост. Не ги правят масово защото останаха 3-4 фирми в цял свят които имат технологията. Китайците просто искат да изчистят собствената технология за да не зависят от никого. Това не означава, че не работят по други направления. Работят много упорито във всички направления. Например в топлоелектроцентралите работят с толкова високи температури, че получават киловат електроенергия с два пъти по-малко въглища отколкото останалите държави. Тоест ел. енергията им излиза два пъти по-евтина. Правят и ВЕИ. Просто нуждите от енергия растат много и им се налага да залагат на всякакви източници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
ако беше евтино и изгодно да се правят ядрени мощности , щяха да ги правят масово ... но не е и затова не ги правят , и няма и да ги правят . ще остане специфична и маргинална технология за ограничено ползване . технологичният тренд е на друго място и в друга посока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Явно икономиката им има нужда от повече енергия. Ще им трябва време докато изградят достатъчно атомни реактори. след това ще почнат да намаляват топлоцентралите. До 2060 има почти 40 години до тогава може да създадат и енергийни централи на базата на ядрен синтез. Не може от сега да се съди за това какво ще стане в бъдеще. Икономиката трябва да се развива и нуждите от енергия сега се задоволяват както може. Щял свят чака Китай да произвежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Проблемът е,че 240 gw соларни мощности произвеждат годишно около 370 twh електроенергия, което е само около 5% от общото производство на електроенергия в Китай, докато само тези 38.4 mw нови въглищни централи ще произвеждат някъде около 190-200 twh годишно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 3 години
Както и другите им обещания, и това за въглеродната неутралност ще е кьорфишек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
за 2020 са инсталирали 40GW и така общо са достигнали 240GW ... и да си знаеш , качествените панели не са китайски ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 3 години
Нали снабдяват цял свят със соларни панели, а в къщи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още