IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Световната икономика се стабилизира, но остава ранима

Експертите обаче не очакват засега връщане към високите темпове на растеж от предишните години

15:09 | 20.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ако се доверим на Международния валутен фонд (МВФ), то световната икономика се е стабилизирала до известна степен през последните седмици след ясната тенденция на спад през последната година.

МВФ стига до това заключение в новия си глобален икономически доклад, който ще бъде представен този понеделник непосредствено преди началото на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Експертите обаче не очакват засега връщане към високите темпове на растеж от предишните години. 

Според главния икономист на МВФ Гита Гопинат разхлабената парична политика на водещите централни банки и първото частично споразумение в рамките на търговския конфликт между САЩ и Китай, което двете страни подпечатаха през изминалата седмица, имат стабилизиращ ефект.

Фактът, че Великобритания ще напусне Европейския съюз (ЕС), но не и без споразумение с Брюксел, също е положителен, казва Гопинат. Тъй като търговският спор на САЩ с Китай и ЕС може да избухне по всяко време, общата ситуация обаче остава нестабилна. „Ето защо е важно политическите лица, които вземат решения, да не причиняват повече вреди и да премахнат съществуващите несигурности относно политическите ходове“, изтъква главният икономист в публикувано по-рано писмено изявление, без да назовава водещите политици по име.

Прогнози за конкретните страни

Фактът, че МВФ преразгледа някои от прогнозите си за отделни страни и региони в сравнение с последната прогноза през октомври - макар и само съвсем леко - показва, че все още няма истински обрат. За Германия например фондът сега очаква темпове на растеж от 1,1 процента през тази година и 1,4 процента през следващата година - това е с още 0,1 пункта по-малко за 2020 г., отколкото в прогнозата за октомври. В сравнение с прогнозата от миналия юли, само преди шест месеца, спадът е дори 0,6 пункта. Това може да звучи като невзрачна промяна за някои, но означава, че общата икономическа продукция може да бъде с около 22 милиарда евро по-ниска, отколкото се очакваше първоначално.

Според МВФ икономиката в цялата еврозона ще нарасне приблизително в съответствие с германската, Испания ще продължи да бъде двигател на растежа, а Италия ще бъде най-слабо растящата икономика.

Съединените щати също трябва да се подготвят за по-слаб растеж - въпреки редицата похвали от страна на Тръмп. За страната МВФ прогнозира ръст съответно от 2,0 и 1,7 процента за 2020 и 2021 година. Причините за понижението включват самоинициативните търговски конфликти на президента с Китай, ЕС и други значими партньори, както и фактът, че специалните ефекти от масовото намаляване на корпоративния данък през 2018 г. бавно отшумяват. Ситуацията в Китай също вероятно ще се стабилизира на по-ниско ниво от преди: Експертите очакват увеличение от шест процента през 2020 г. и 5,8 процента през 2021 г.

„Проблемното дете“ Индия

„Проблемното дете“ сред основните нововъзникващи пазари в момента е Индия, където растежът се е свил наполовина от девет на 4,8% за няколко години поради отслабване на търсенето. Сега фондът прогнозира ръст от 5,8 и 6,5% съответно за тази и следващата година. Това обаче е около един пункт по-малко от очакваното през октомври и би трябвало да затрудни усилията на правителството в Делхи за по-нататъшно облекчаване на бедността в страната.

За цялата глобална икономика  МВФ очаква темпове на растеж от 3,3 и 3,4%. Това означава лека корекция надолу и в двата случая в сравнение с последната оценка.

В допълнение към възобновяването на търговския спор МВФ отчита сред останалите рискове и геополитическите конфликти като този между САЩ и Иран. Такива рискове биха могли да окажат осезаемо влияние върху глобалното икономическо развитие. Подобни спорове биха могли да увеличат цената на петрола и да намалят желанието на компаниите да инвестират, казва Гопинат. Икономистът включва сред другите рискови фактори  и свързани с времето природни бедствия .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Международният валутен фонд е с мълчание за разпространената в света практика на централната банка за неправилно въвеждане в употреба на пари. Грешката на централната банка подсигури икономическа криза. Централната банка приложи намалена основна лихва за отлагане началото на фазата възприета икономическа криза.Спрямо принципите на пазарната икономика, сега се отчитат манипулирани стойности за икономически растеж. Правителството официално приема манипулираните стойности за икономически растеж за успех. Възникват нови щети.Сега обществеността коментира последици, ала пренебрегва съществения причинител грешката на централната банка.Спасението от развитие на икономическа криза е възможно, когато централната банка правилно въвежда в употреба пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още