IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите икономики ще рефинансират дълг за 7,43 трлн. долара през 2014

Общата сума на падежиращия дълг е огромна на фона на покачващата се доходност по облигациите

12:28 | 11.01.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-големите икономики ще рефинансират дълг за 7,43 трлн. долара през 2014

Най-големите икономики в света ще трябва да рефинансират държавен дълг на обща стойност 7,43 трлн. долара през 2014 г., след като доходността по облигациите започна да се покачва от рекордно ниските си стойности. Това от своя страна може да покачи разходите по заемите, докато държавите все още се опитват да понижат огромните си бюджетни дефицити.

Сумата на съкровищните бонове и облигации на държавите от Г-7 плюс Бразилия, Русия, Индия и Китай, се е променила минимално през 2013 г., след като спадна от 7,6 трлн. долара, колкото бе през 2012 г., показват данни на Bloomberg. При 3,1 трлн. долара, което представлява ръст от 6%, САЩ е изправен пред най-големи плащания. Нуждата от рефинансиране на Русия, Япония и Германия спада, докато в Италия, Франция, Великобритания, Китай и Индия се увеличава.

Въпреки че нивото на бюджетните дефицити на развитите държави се понижи до 4,1% от БВП от пика от 7,8%, отчетен през 2009 г., то остава двойно над средното за десетилетието преди началото на кредитната криза. Разходите на правителствата за заеми може да нараснат още, след като миналата година средната доходност скочи най-много от 2006 г. насам на фона на показващата признаци на възстановяване глобална икономика и след решението на Федералният резерв на САЩ за намаляване на обема на месечните покупки на активи.

Дългът, като част от икономиките на 34-те страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) тази година ще нарасне до 72,6% от отчетените през миналата 70,9 на сто и 39% през 2007 г.

След като лихвените проценти по света спаднаха, а програмата на Фед за покупка на облигации понижи средната доходност по държавните облигации до най-ниската историческа стойност от 1,29%, регистрирана през май, оттогава разходите по заемите скочиха.

Към края на декември доходността се качи до 1,84%. По този начин увеличението от 0,41 процентни пункта през 2013 г. е най-голямото от близо седем години. Това означава допълнителни 4,1 млрд. долара годишни лихвени плащания на всеки 1 трлн. долара, взети назаем.

Купувачите на облигации търсят по-голяма възвръщаемост, тъй като Фед планира от януари да намали с 10 млрд. долара сумата на покупките на облигации от 85 млрд. до 75 млрд. долара, а започналото възстановяване на американската икономика насърчава инвеститорите да търсят активи с по-висока възвръщаемост, каквито са акциите.

Дори и един бърз икономически растеж да генерира повече приходи от данъци в хазната, високите разходи по рефинансирането на дълговете могат да изцедят правителствата, които все още се борят с бюджетните дефицити. Тази година делът на разходите като част от БВП на най-големите икономики ще надвиши този на приходите с 3,3%. За сравнение – през последните 10 г. до 2007 г. превишението е било само 1,75%.

Кои са страните длъжници?

Последна актуализация: 00:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
там, напъна да се компенсират приходите от природни рисурси е наистина "чутовищен"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
meto76
преди 10 години
Единствено Русия има да плаща повече лихви от самата главница.Това много добре говори за доверието в Путин и руската икономика.Колкото по-висока лихва искат инвеститорите в дълг, толкова по-висок е риска от неплатежоспособност на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Така е, няма какво да се добави, резултатите са пред очите ни ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
да де, ама това е само ако гледаш отстрани! - иначе "отвътре" погледнато са си добре /субективно-идеалистически/ и има няколко уловия освен тези общоизвестни: да ги сваряват бавно (1) и всички заедно (2) за да не се усетят какви са маймуни :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Въобще, докато поведението на хората се определя от най-разнообразни параметри, които започват с представката "само-" , "обще-"ството, нищо хубаво не го чака ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
не , аз предлагам да се концентрираме ползвайки "самовлюбенността" като основен параметър на субективния идеализъм, върху употребата на думата ***/и... това от субективния идеалистична глена тока е най-важното в случая! :))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
че ако не вземаха парите в заем с лихва от ДРУГ, а си ги създаваха сами, то ТЕ биха разполагали не само с гъвкавостта на предлагането им, но и не биха плащали за да ги ползват!---------Ама човек, как може да говориш такива работи! Това, в края на краищата, .... това не е лЕберално! Това са сквернословия!!! ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
ако ТЕ са имали свободата да избират /както се втълпява параметрично на маймуните поотделно че я имат, чрез субективния идеализъм в който са им отредили да живеят/, можеха да се досетят, че ако не вземаха парите в заем с лихва от ДРУГ, а си ги създаваха сами, то ТЕ биха разполагали не само с гъвкавостта на предлагането им, но и не биха плащали за да ги ползват!Но понеже е абсурдно отделни маймуни да се подсещат, а ТЕ не /или да приемат безусловно текущото състояние без искане на друг избор/, то следователно и ТЕ са част от ДРУГИЯ, но маскирано подредени да изглеждат че са свободно избрани от маймуните в тяхна "полза"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още