IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните облигации на САЩ прекоси 3%

Позитивните икономически данни и решението на Фед да намали обема на стимулите повлияха на търсенето на облигации

16:31 | 27.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	За пръв път от юли 2011 г. доходността не се е задържала над трите процента за толкова дълъг период.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За пръв път от юли 2011 г. доходността не се е задържала над трите процента за толкова дълъг период. Снимка: Ройтерс

Доходността по 10-годишните американски облигации премина психологичната граница от 3%. Това е най-високата стойност на възвръщаемостта по държавните ценни книжа на най-голямата икономика в света от юли 2011 г. насам, пише Financial Times.

Позитивните икономически данни и решението на Федералният резерв на САЩ (Фед) да намали с 10 млрд. долара обема на месечните покупки на облигации повлияха на намерението на инвеститорите да държат облигации.

Доходността по 10-годишните облигации е основна съставка при формирането на ключови лихвени проценти по най-различни по вид ценни книжа и активи – от ипотеки до корпоративни облигации. Тя участва и в състава на фиксирания лихвен процент по жилищните кредити за американските домакинства.

За пръв път от юли 2011 г. доходността не се е задържала над трите процента за толкова дълъг период. Очаква се през 2014 г. пазарните лихвени проценти да се повишат, тъй като икономиката се подобрява, а Фед ще изтегля постепенно програмата си за количествени улеснения.

Въпреки това рискът се крие в това, че растящата доходност по дългосрочните облигации може да забави икономиката през следващите месеци.

Когато миналата седмица Фед съобщи, че ще редуцира с 10 млрд. долара покупките си на облигации за 85 млрд. долара на месец, считано от януари, доходността по 10-годишните книжа започна да се покачва от 2,80%. Много анализатори от Wall Street прогнозират дори тя да скочи до 3,5% или повече през следващите няколко месеца.

През септември, когато всички очакваха, че Фед ще обяви, че спира количествените улеснения, доходността за кратко премина трите процента. Все пак централните банкери се отказаха, като отчетоха влошаване на финансовите условия, което е представлявало заплаха за икономиката.

Но напоследък ръста на доходността дойде, след като икономическите данни – в частност за жилищния пазар – бяха позитивни и приеха положително решението на Фед да съкрати обема на паричните стимули.

Привлечените от текущата доходност купувачи на облигации отбелязват, че в момента доходността е изключително атрактивна спрямо доходността по държавните облигации на Япония, Германия и Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Да видим колко от американците и бизнеса ще изпаднат в несъстоятелност когато се покачат лихвените проценти по заеми и ипотеки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още