IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не Китай, а свободните държави ще ни избавят от кризата с коронавируса

Необходими са прозрачни и динамични икономически и политически системи, за да се спечели борбата срещу пандемията и да се стимулира възстановяването

09:05 | 26.03.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Пандемията от коронавирус предизвика някаква странна завист към китайския авторитаризъм, пише за Wall Street Journal Джон Уолтърс, главен оперативен директор на Hudson Institute.

„Пред лицето на неизвестен досега вирус Китай противопостави може би най-амбициозното, скоростно и агресивно усилие за ограничавване на зараза в историята“, посочва се в доклад на Световната здравна организация на 28 февруари. Аргументът е, че неограничената власт на китайското правителство е основна причина страната успешно да забави - и може би дори да спре - вътрешното предаване на вируса. Някои коментатори дори твърдят, че Китай ще излезе от кризата като по-голяма глобална сила и че САЩ ще се нуждаят от помощта му, за да се възстановят.

Тези твърдения са подвеждащи. Може да се каже, че нито Китай, нито неговият стил на авторитарно управление ще помогнат на Америка да преодолее кризата, да възстанови икономическия си растеж и да защити гражданите от инфекциозни заболявания.

Първият случай на новия коронавирус в Китай може да се проследи до 17 ноември, според правителствените данни, за които свидетелства South China Morning Post. Нови случаи са докладвани от здравните власти всеки ден след това през ноември. Вместо да споделят тази информация със света, ръководителите на Китайската комунистическа партия потискаха разкритията и дори наказваха лекарите, които първи ги докладваха.

Ли Уънлян предупреди своите колеги доктори в края на декември за ново заболяване, което прилича на SARS (острият респираторен синдром). Той бе порицан от китайската полиция, обвинен в „правенето на неверни коментари“, които „силно нарушават обществения ред“, и принуден да признае „незаконното си поведение“. След това Ли се зарази от коронавируса и почина на 7 февруари на 33 години.

Потулването на болестта от Китай имаше глобални последици. Загубено бе ценно време, през което правителствата можеха да изолират хора, рискуващи да разпространят заразата от нейния епицентър в Ухан, да разработят капацитет за тестване и лечение, и да подготвят гражданите да вземат предпазни мерки за защита. Китай компрометира способността на света да реагира на смъртоносния вирус. Резултатът е най-опасната глобална пандемия от един век насам.

Тази криза също така разкри пропуски в американската политика. САЩ трябва да преосмислят своята зависимост от основни медицински потребности, произвеждани в чужбина. Биозащитата е ключов компонент на националната сигурност. САЩ трябва да въведат повече технологии - включително картографиране в реално време и изкуствен интелект - за проследяване на болести преди следващата голяма епидемия. Американските властници също трябва да продължат да говорят истината за това кой ще помогне на света да преодолее тази криза. Това няма да е комунистическата партия на Китай.

Докато учени от цял ​​свят, включително Китай, работят с бясна скорост, за да разработят ваксина за коронавируса, Китайската комунистическа партия продължава да сее семената на разделението и дезинформацията в световен мащаб. Говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен, чийто акаунт в Twitter е абсурден източник на пропаганда, обвини американските военни през февруари, че са довели коронавируса в Ухан.

Наскоро Китай обяви, че прогонва повечето репортери на WSJ, New York Times и Washington Post, много от които направиха героични фронтови репортажи за коронавируса. Това не са действия на глобален лидер.

Вероятно свободните нации по света, с тяхната ненадмината способност за научни иновации, ще са тези, които ще разработят лечение, ваксина и нови средства за спиране на епидемията. И можем да сме сигурни, че те бързо ще споделят тези новости със света. По подобен начин свободните икономики, с техния капацитет за обновяване и растеж, ще върнат просперитета, след като кризата отшуми. Можем да очакваме, че свободните държави, водени от САЩ, ще станат много по-силни от Китай.

Джон Лий от Hudson документира в два неотдавнашни доклада как китайската икономика се е забавяла още преди тази глобална криза поради хронични, политически насочени свръх инвестиции. Това все още заплашва платежоспособността на прекомерно задлъжнелите местни власти в Китай. Не забравяйте също защо Китай краде интелектуална собственост: защото не може да осъществи иновации в мащаба, в който го прави американската икономика.

Необходими са свободни, прозрачни и динамични икономически и политически системи, за да се спечели борбата срещу коронавируса и да се стимулира възстановяването. Ето защо САЩ ще останат най-важният световен лидер. Не очаквайте скоро комунистически Китай да предложи значима помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чудесна статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
Моабет да става
преди 4 години
"свободните държави ще ни избавят от кризата с коронавируса"Това ми напомня на една приказка:-Иванчо стани бе. Ето Петърчо станал рано и намерил на моста кесия с пари.-Намерил зер, защото някой е станал по-рано и я е загубил.Преди 5 години списние "Nature" публикува статия за успешно присаждане към корона вируса гени от болест по прилепите. От 2-3 години се издават патенти в ЕС и САЩ за патогенни корона вируси. Някой са доста подготвени и даже не бих се учудил дали вече не са готови с ваксини и лекарства и просто изчакват още да се нагнети напрежението и да ги предложат на пазара и да направят най-бързият трилион в историята на човечеството./Ако разбира се производителите на тоалетна хартия не са счупили вече рекорда :) /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Абе той като е толкоз успешен тоя коронавирус, те догодина друг ще пуснат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Хайде да оставим политиката, тенденциозността и идеологията. Да се опитаме да гледаме фактите. Трябва да си ГОЛЯМ лаик, за да не отдаваш значение на системни фактори. Без да развивам темата ще спомена нещо, за което си мисля напоследък. През 80-те години покойният вече проф. Тодор Вълчев (биши и управител на БНБ) в анализите си изтъкваше предимствата на пазарната икономика (капитализма) и тези на социализма - централното управление. Втората е по-пригодна да реагира при екстремни условия, когато се налага единно поведение. Така е било по времето на ВСВ и Сталин. Прибавете към това и психологията на азиатските хора, независимо Корея, Япония или друга страна. Тук може да се търси обяснение за някои техни успехи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
++ 2 000 000 000 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 4 години
Петьо, Благодаря ти. Най после разбрахме КОЙ Е ВРАГА!!Това са "мръсните" китайци и тяхната Комунистическа Партия !!Трябваше като нашите и руските "КОМУНИСТИ" да осъзнаят че световният лидер на когото трябваше да се изгърбят е САЩ с техните "ЦЕННОСТИ" и срината икономика. Това в реда на шегата. Истината е, че колкото и трильони да наливат САЩ няма да могат да могат да създадат нито икономика , нито производство , защото КАДРИТЕ НЕ СЕ СЪЗДАВАТ ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ. "КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО" - бе казал Коба. САЩ не само нямат кадри , но и МОТИВАЦИЯТА ДА ПРОМЕНЯТ СКАПАНАТА СИ СИСТЕМА в която не ТРУДА , а СПЕКУЛАТА са движещото начало. Светът е изправен пред историческа промяна, която ще смени СТАРИЯТ "НОВ СВЕТОВЕН РЕД" с нов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis23
преди 4 години
адже много добре я видехме .... инсценировка ала 9/11 пур, пускането на некви измислени бактерии дет не си болен 15 дена и чак след тва вече си .... тва го нема у ни един учебник ама аре как и да е ... Блокирараш Пътя на Коприната щот там нали се движат опасни китайски стоки, парализираш и без тва издиханната еврогeйска икономика, смъкваш им акциите в земята, напечатваш ени тънки 4 трилиона под формата на бизнес кредити и идваш и ги изкупуваш тукашните *** на безценица с от въъздуха напечатани пари .... туй то. Оттам как беше мноо Отворено Обество стааме Затворено обество с пълен контрол щот мнооо вируси имеме и те така да не избегат гейропеците случайно при злите северни орди или чайниците .... схемата е праена в Илиянци и се види от самолет .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Хахаха... Дрънкайте си балалайките за корона вируси и боктерии, бройте си умрелите, джуджета, великани, свободни-несвободни....Важното е никой да не забелязва предстоящата Велика Октомврийска Социалистическа Революция, която се задава... Щото през октомври ше броиме пилците във фермата, които са оцелели - не от вируса, а от глад - благодарение на държавните мерки и вливания на планини от кинти... А който плаща фуража, той поръчва музиката, нали... ? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Някак си не ми отговаря на статистиката. Предполагам, че по брой заразени САЩ ще мине Китай в близките няколко дни. При това "криещият" Китай е трябвало да се убеди, че действително това е епидемия. Докато г-н президентът Тръмп до преди 2 седмици отричаше епидемията.И хайде стига с това Америка, Русия, свободен свят. Всички знаем, че руското джудже е най-голямо, както и че капитан Америка освобождава света.Има числа, има статистика - нека да се ограничим в нея, а не в идеологеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 4
terziеv
преди 4 години
Eгати "свободните държави", дето едни маски не могат сами да си произведат. Свободата за хомо сегс и за дрога явно води до жертви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още