Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Не Китай, а свободните държави ще ни избавят от кризата с коронавируса

Необходими са прозрачни и динамични икономически и политически системи, за да се спечели борбата срещу пандемията и да се стимулира възстановяването

Не Китай, а свободните държави ще ни избавят от кризата с коронавируса

Снимка: Getty

Пандемията от коронавирус предизвика някаква странна завист към китайския авторитаризъм, пише за Wall Street Journal Джон Уолтърс, главен оперативен директор на Hudson Institute.

„Пред лицето на неизвестен досега вирус Китай противопостави може би най-амбициозното, скоростно и агресивно усилие за ограничавване на зараза в историята“, посочва се в доклад на Световната здравна организация на 28 февруари. Аргументът е, че неограничената власт на китайското правителство е основна причина страната успешно да забави - и може би дори да спре - вътрешното предаване на вируса. Някои коментатори дори твърдят, че Китай ще излезе от кризата като по-голяма глобална сила и че САЩ ще се нуждаят от помощта му, за да се възстановят.

Тези твърдения са подвеждащи. Може да се каже, че нито Китай, нито неговият стил на авторитарно управление ще помогнат на Америка да преодолее кризата, да възстанови икономическия си растеж и да защити гражданите от инфекциозни заболявания.

Първият случай на новия коронавирус в Китай може да се проследи до 17 ноември, според правителствените данни, за които свидетелства South China Morning Post. Нови случаи са докладвани от здравните власти всеки ден след това през ноември. Вместо да споделят тази информация със света, ръководителите на Китайската комунистическа партия потискаха разкритията и дори наказваха лекарите, които първи ги докладваха.

Ли Уънлян предупреди своите колеги доктори в края на декември за ново заболяване, което прилича на SARS (острият респираторен синдром). Той бе порицан от китайската полиция, обвинен в „правенето на неверни коментари“, които „силно нарушават обществения ред“, и принуден да признае „незаконното си поведение“. След това Ли се зарази от коронавируса и почина на 7 февруари на 33 години.

Потулването на болестта от Китай имаше глобални последици. Загубено бе ценно време, през което правителствата можеха да изолират хора, рискуващи да разпространят заразата от нейния епицентър в Ухан, да разработят капацитет за тестване и лечение, и да подготвят гражданите да вземат предпазни мерки за защита. Китай компрометира способността на света да реагира на смъртоносния вирус. Резултатът е най-опасната глобална пандемия от един век насам.

Тази криза също така разкри пропуски в американската политика. САЩ трябва да преосмислят своята зависимост от основни медицински потребности, произвеждани в чужбина. Биозащитата е ключов компонент на националната сигурност. САЩ трябва да въведат повече технологии - включително картографиране в реално време и изкуствен интелект - за проследяване на болести преди следващата голяма епидемия. Американските властници също трябва да продължат да говорят истината за това кой ще помогне на света да преодолее тази криза. Това няма да е комунистическата партия на Китай.

Докато учени от цял ​​свят, включително Китай, работят с бясна скорост, за да разработят ваксина за коронавируса, Китайската комунистическа партия продължава да сее семената на разделението и дезинформацията в световен мащаб. Говорителят на китайското външно министерство Джао Лидзиен, чийто акаунт в Twitter е абсурден източник на пропаганда, обвини американските военни през февруари, че са довели коронавируса в Ухан.

Наскоро Китай обяви, че прогонва повечето репортери на WSJ, New York Times и Washington Post, много от които направиха героични фронтови репортажи за коронавируса. Това не са действия на глобален лидер.

Вероятно свободните нации по света, с тяхната ненадмината способност за научни иновации, ще са тези, които ще разработят лечение, ваксина и нови средства за спиране на епидемията. И можем да сме сигурни, че те бързо ще споделят тези новости със света. По подобен начин свободните икономики, с техния капацитет за обновяване и растеж, ще върнат просперитета, след като кризата отшуми. Можем да очакваме, че свободните държави, водени от САЩ, ще станат много по-силни от Китай.

Джон Лий от Hudson документира в два неотдавнашни доклада как китайската икономика се е забавяла още преди тази глобална криза поради хронични, политически насочени свръх инвестиции. Това все още заплашва платежоспособността на прекомерно задлъжнелите местни власти в Китай. Не забравяйте също защо Китай краде интелектуална собственост: защото не може да осъществи иновации в мащаба, в който го прави американската икономика.

Необходими са свободни, прозрачни и динамични икономически и политически системи, за да се спечели борбата срещу коронавируса и да се стимулира възстановяването. Ето защо САЩ ще останат най-важният световен лидер. Не очаквайте скоро комунистически Китай да предложи значима помощ.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (18)

   1| 2    
2
 
6
 
18
преди 2 години
Няма профилна снимка
Чудесна статия!
2
 
7
 
17
преди 2 години
Няма профилна снимка
"свободните държави ще ни избавят от кризата с коронавируса"Това ми напомня на една приказка:-Иванчо стани бе. Ето Петърчо станал рано и намерил на моста кесия с пари.-Намерил зер, защото някой е станал по-рано и я е загубил.Преди 5 години списние "Nature" публикува статия за успешно присаждане към корона вируса гени от болест по прилепите. От 2-3 години се издават патенти в ЕС и САЩ за патогенни корона вируси. Някой са доста подготвени и даже не бих се учудил дали вече не са готови с ваксини и лекарства и просто изчакват още да се нагнети напрежението и да ги предложат на пазара и да направят най-бързият трилион в историята на човечеството./Ако разбира се производителите на тоалетна хартия не са счупили вече рекорда :) /
1
 
6
 
16
0pk
преди 2 години
Абе той като е толкоз успешен тоя коронавирус, те догодина друг ще пуснат :D
1
 
8
 
15
преди 2 години
Няма профилна снимка
Хайде да оставим политиката, тенденциозността и идеологията. Да се опитаме да гледаме фактите. Трябва да си ГОЛЯМ лаик, за да не отдаваш значение на системни фактори. Без да развивам темата ще спомена нещо, за което си мисля напоследък. През 80-те години покойният вече проф. Тодор Вълчев (биши и управител на БНБ) в анализите си изтъкваше предимствата на пазарната икономика (капитализма) и тези на социализма - централното управление. Втората е по-пригодна да реагира при екстремни условия, когато се налага единно поведение. Така е било по времето на ВСВ и Сталин. Прибавете към това и психологията на азиатските хора, независимо Корея, Япония или друга страна. Тук може да се търси обяснение за някои техни успехи.
3
 
6
 
14
дядя Вова до: michaelis23
преди 2 години
++ 2 000 000 000 000

Още от Анализи
По-добре образованите избиратели може и да не са от полза за демокрацията