Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Не трябва да изпускаме шанса за реформа на Световната търговска организация

Една нерелевантна СТО може да доведе до система, основана на властови отношения, която вреди на всички и не носи полза за никого

Не трябва да изпускаме шанса за реформа на Световната търговска организация

Снимка: Bloomberg

Министрите на търговията ще държат бъдещето на международната търговия в ръцете си, когато се срещнат в Женева тази седмица. Те имат златна възможност да вдъхнат нов живот на Световната търговска организация (СТО), пише за Financial Times Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за търговската политика.

Успехът би могъл да ускори възстановяването на световната икономика и да подкрепи действията в областта на климата, докато неуспехът рискува допълнително фрагментиране на глобалната търговска система и ерозия на доверието сред нейните членове.

Основната мисия на СТО е да подкрепя базираната на правила международна търговия. По много икономически мерки тя беше успешна. С присъединяването си към СТО членовете средно почти утроиха търговията си. Това от своя страна помогна за извеждането на стотици милиони хора от бедност по целия свят.

В ЕС 38 милиона работни места се дължат на международната търговия - с удивителните 11 милиона повече отпреди десетилетие.

Днес обаче правилникът на СТО е много остарял. Нейната способност да отсъжда в търговски спорове е парализирана и не отговаря на настоящите императиви като действия срещу изменението на климата и разширяване на цифровата търговия.

Една нерелевантна СТО може да доведе до система, основана на властови отношения, която вреди на всички и не носи полза за никого. Това би засегнало и интересите на онези развиващи се страни, които са по-малко интегрирани в световната търговия.

Всички икономики разчитат на международната търговия за възстановяването си, но глобалните правила трябва да отговарят на глобалната реалност, за да има истински ефект.

На двугодишната си среща (MC12) тази седмица министрите на търговията могат да започнат този така необходимия процес на реформа. Но те първо трябва да спрат да говорят един през друг и да се съсредоточат върху работещи компромиси.

MC12 може да бъде преломен момент, като даде начало на процес, който възражда СТО като форум за преговори и обсъждане, с реформирана система за уреждане на спорове.

ЕС води от самото начало, публикувайки план за рестартиране на СТО по-рано тази година - в чиято основа е устойчивостта - и оттогава работи за изграждане на коалиции за реформи.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Продоволствената несигурност е по-голям проблем от енергията