IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не трябва да изпускаме шанса за реформа на Световната търговска организация

Една нерелевантна СТО може да доведе до система, основана на властови отношения, която вреди на всички и не носи полза за никого

12:55 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

По-широкият списък със задачи на ЕС е ясен. Тъй като климатичната конференция на ООН в Глазгоу (COP26) все още е свежа в съзнанието ни, ние вярваме, че глобалната търговска система трябва да направи повече, за да защити нашата планета. Реалният напредък по отношение на устойчивостта е по силите на MC12, със сделка за опазване на океаните и световните рибни запаси. По-конкретно, министрите могат да се споразумеят да премахнат вредните субсидии, довели до незаконен риболов или прекомерен улов.

Това споразумение е примамливо близко и би представлявало победа както за икономиката, така и за околната среда, като същевременно изпраща силен сигнал, че СТО отново е в играта. ЕС е готов да направи всичко необходимо, за да постигне резултат, и е склонен да приеме нови правила за устойчивост и да премахне субсидиите за кораби, извършващи риболов в нерегулирано открито море. Очакваме и други държави да направят същото.

Една успешна MC12 също така трябва да демонстрира, че СТО може да помогне в борбата срещу Covid. ЕС е с добра репутация по този въпрос: изнесли сме повече от половината от нашето производство на ваксини, пише Домбровскис.

Искаме да видим споделен ангажимент от страна на членовете на СТО за поддържане на веригите за доставки отворени, като се помага на всеки гражданин по света да бъде ваксиниран. Също така трябва да сме сигурни, че сме подготвени за бъдещи пандемии. Ето защо ЕС се ангажира да помогне за подобряване на регионалния производствен капацитет, особено в Африка.

Разбира се, интелектуалната собственост също трябва да бъде част от глобалния отговор. ЕС работи активно в тази област и се застъпва за целенасочено премахване на задължителните лицензи. Това решение би могло да улесни производството на ваксини и други основни здравни продукти, като същевременно запази стимулите за иновации и инвестиции, които са ключови за континенти като Африка. Все още се надяваме да бъде намерен консенсус по този решаващ въпрос през следващите дни.

На икономическия фронт вратата е отворена и за споразумение за регулиране на услугите. Според ОИСР това може да спести 140 милиарда долара търговски разходи, давайки още един добре дошъл тласък на глобалното възстановяване.

Залогът е голям. Реални пробиви са възможни, но само с достатъчнo политическа воля и споделено чувство за неотложност. ЕС няма да изневери, но имаме нужда и други да изиграят своята роля.

Неуспехът да се направи това би представлявал безотговорно пренебрегване на задълженията към нашите граждани и работници и на надеждите за наистина устойчиво глобално възстановяване.

* Текстът е писан преди срещата на министрите, която трябваше да се проведе от 30 ноември до 3 декември в Швейцария. Заради новия щам на коронавируса обаче тя беше отложена за неопределен момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още