Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Обратно към живота: Как ЕС прекратява извънредните мерки

Макар че в петък ЕС обяви, че забраната за влизане ще бъде удължена до средата на юни, отделните държави разхлабват стъпка по стъпка своите правила

Обратно към живота: Как ЕС прекратява извънредните мерки

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

От началото на март коронавирусът постепенно парализира живота в Европа. Бяха дълги седмици на страх и издържливост. А днешните дни са дни на релаксация, на смекчаване. Макар че в петък ЕС обяви, че забраната за влизане трябва да бъде удължена до средата на юни, отделните държави разхлабват стъпка по стъпка своите забрани за излизане и контакти, както и правилата за ресторанти и магазини.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън обяви стратегията си за облекчаване през уикенда. Джонсън обяви "първите внимателни стъпки" за премахване на блокировките във Великобритания и за рестартиране на икономиката, като определи „условен план" за връщане на повече хора на работа, докато властите контролират разпространението на Covid-19. Германия очевидно напредва и във футбола. Ето един преглед на досегашните решения.

Забрана за контакти и излизане

Италия и Испания, Франция и Гърция имаха далеч по-строги ограничения на свободата на движение, отколкото България, където с изключение на Банско, Стара Загора и някои други малки региони нямаше комендантски правила. По време на епидемията българите също можеха да излизат на чист въздух, макар че за парковете имаше ограничения.

Още по темата

Особено в сравнение с Южна Европа, където вирусът бушуваше много повече и ограниченията бяха съответно по-големи, гражданите у нас бяха привилегировани. В Италия, Испания, Франция и Гърция жителите едва биваха пускани на улиците седмици наред.

Дори в Швеция, която беше единствената европейска държава, която няма почти никакви ограничения в рамките на кризата, не бе разрешено на едно място да се съберат повече от 50 души. В германските федерални провинции правилата (тук е преглед) са много различни, но се простират до срещи на до 100 души в Хесен и Берлин (от 25 май).

Полша до голяма степен облекчи ограниченията си и отново отвори търговски центрове на 4 май. Правилото е да се допуска по един клиент може на всеки 15 квадратни метра. В същото време Варшава контролира отблизо своите граждани: заразените хора, които са в карантина и тези, които трябваше да бъдат поставени под карантина след завръщането си от чужбина, са задължени да изтеглят приложение на Министерството на цифровизацията на своите мобилни телефони. Приложението използва данни за местоположението и по този начин проверява дали собственикът на мобилния телефон действително спазва карантината.

Ресторанти и хотели

В повечето германски провинции през следващите десет дни за посетители ще отворят поне терасите на ресторантите, обикновено с по-строги хигиенни правила, правила за доставка и намален капацитет. А хотелите в повечето от федералните провинции ще възобновят дейността си до края на месеца, а собствениците на вили могат след това да се върнат в тях.

Германия е в една компания с Австрия, където ресторантите и механите се отварят на 15 май, а хотелите на 29 май. Дания също отваря ресторантите си в средата на май.

В Гърция обаче ресторантите не се очаква да отворят до началото на юни. Франция няма да вземе решение за това до края на май. Очаква се ресторантите в "зелените" департаменти да отворят в началото на юни, в "червените", където вирусът циркулира повече и / или болниците са много заети - по-късно.

В Испания също всеки напредък в облекчаването и отварянето е свързан с постигането на определени здравни цели. С изключение на Барселона и Мадрид, където ситуацията с вируса още е по-напрегната, много испански провинции ще отворят терасите си на 11 май, но само с половината от капацитета си, за да може да се запази отстояние.

Хотелите вече са отворени в Полша, но хотелиерите се оплакват, че ресторантите са затворени до 24 май.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
CEPS: Представяме навременни резултати за девет европейски държави, които в момента са засегнати от вируса. От изводите правим четири основни извода. Първо, страните, които са подложени на експлозивен процес (понастоящем Франция, Италия и Испания), съчетани с висока продължителност на шоковете от зараза (наблюдавани в повечето държави, които се изследват), изискват бързи политически мерки като карантина, дифузно тестване и дори пълно блокиране. Второ, в страни с висока устойчивост, но по-нисък растеж на зараза (понастоящем Германия) внимателното наблюдение трябва да бъде съчетано с поне „леки“ ограничения, като физическо дистанциране или изолиране на определени зони. Трето, в някои страни, като Норвегия и Дания, където тенденциите изглеждат сравнително контролирани и зависят от ежедневните непредвидени ситуации, с ниска постоянство, подходът към ограничителните мерки следва да бъде по-предпазлив, тъй като съществува риск социалните разходи да надвишат ползите , Четвърто, държави с ограничен набор от превантивни действия (като Холандия, Швейцария и Обединеното кралство) могат да преразгледат позициите си, ако останат високи стойности на заразяване.

Добър материал, но въпросът ми е: къде са страните от Централна и Източна Европа?

Още от Анализи
Израел и ОАЕ извършиха геополитическа дефибрилация в Близкия Изток